Türk İnşaat ve Enerji Firmaları Pakistan’da Yeni Yatırımlar Yapabilir

İstanbul Sanayi Odası (İSO), son dönemde gelişen ekonomisi ile dikkat çeken Pakistan’da Türk sanayici ve iş insanlarına yönelik fırsatları düzenlediği panelde masaya yatırdı. Detaylar haberimizde..

İstanbul Sanayi Odası (İSO), son dönemde gelişen ekonomisi ile dikkat çeken Pakistan’da Türk sanayici ve iş insanlarına yönelik fırsatları düzenlediği panelde masaya yatırdı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye ile Pakistan arasında bu yıl 500 milyon dolar olan ticaretin gerçek potansiyeli yansıtmadığına dikkat çekti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO), son dönemde gelişen ekonomisi ile dikkat çeken Pakistan’da Türk sanayici ve iş insanlarının iş birliği ve yatırım ortamına katkı sağlamak amacıyla “Pakistan Ülke Günü” etkinliği düzenledi. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ev sahipliğinde düzenlenen Pakistan Ülke Günü’nde Pakistan İstanbul Başkonsolosu Dr. Yousaf Junaid, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Hüsnü Dilemre, Pakistan’ın en büyük bankası olarak bilinen Habib Bank Genel Müdürü Ayşe Şebnem Türkay ve Albayrak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Bolat, Pakistan hakkında birer konuşma ve sunum yaptı. Daha sonra ülkede faaliyet yürüten şirket temsilcilerinin katıldığı bir panel düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’de “kardeş ülke” dendiğinde akla ilk gelen ülkenin Pakistan olduğuna, bununla birlikte iki ülke ticaretinin potansiyelin çok altında kaldığına dikkat çekti. İki ülke arasında bu yıl 500 milyon dolar ticaret gerçekleştiğini hatırlatan Bahçıvan “Türkiye’de otomotiv, elektronik, makine, bankacılık gibi sektörlerde olmak üzere Pakistan sermayeli 158 firma faaliyet gösteriyor. Pakistanlı firmalar, Türkiye’deki fırsatları daha yakından tanıdıkça bu sayı daha da artacaktır. Türkiye’den yatırımcılarımız ise Pakistan’da ağırlıklı olarak dayanıklı tüketim, hızlı tüketim, enerji, finans, altyapı projeleri ve müteahhitlik sektörlerinde yer alıyor. Önümüzdeki dönemde Pakistan’da özellikle enerji ve müteahhitlik sektörlerinde yeni yatırımlara imza atılacağına inanıyorum” dedi.

Çin ile Pakistan Arasındaki Canlanma Bölgeyi Olumlu Etkiler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen ay Pakistan ziyaretinde 2017 yılına girmeden iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının tamamlanacağını açıklamasını sevindirici bir gelişme olarak niteleyen Bahçıvan, “Türkiye’nin Pakistan’a ekonomik açıdan sunacakları kadar, hiç kuşkusuz Pakistan’ın da Türkiye’ye sunacağı ekonomik fırsatlar var. Pakistan Türkiye sanayisi ve ekonomisi adına önemle değerlendirilmesi gereken bir ülke. 2015-2016 döneminde Pakistan dünya ortalamasının üzerinde bir ekonomik büyüme gösterdi. Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru çerçevesinde 2015-2030 arasında toplam 51 milyar dolarlık altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi planlanıyor. Çin ile Pakistan arasında yaşanacak bu ekonomik canlanma bütün bölge için olumlu bir etki yaratacaktır” dedi.

Yabancı Sermaye Konusunda Yeni Ekonomi Politikası Gerek

Toplantıya katılan Pakistan İstanbul Başkonsolosu Dr. Yousaf Junaid, ilişkilerde sevgiye dayalı bir temele sahip olan iki ülkenin arkadaş değil kardeş olduğunu ifade etti. Pakistan’ın 180 milyondan fazla nüfusu ile Güney Asya’nın en liberal ekonomilerinden biri olduğunu belirten Junaid, “Son yıllarda önemli ekonomik reformlara imza atıldı. Düşük büyüme, bütçe açığı, enflasyon, ödemeler dengesindeki bozukluk gibi sorunlar önemli anlamda geriledi. Kredi derecelendirme kuruluşları da ülkenin kredi notunu artırdı” dedi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin önündeki en büyük engelin Serbest Ticaret Anlaşması’nın henüz bitmemesi olduğunu işaret eden Junaid, “Bunun bir an önce sonuçlanması gerekiyor. Yabancı sermaye konusunda yeni bir ekonomi politikası devreye alınmalı. İş insanlarını Pakistan’a yatırım yapmaya ve Pakistanlı iş insanları ile iş birliği yapmaya davet ediyorum” dedi.

“Türk Firmalarını Pakistan’da Bekleyen Fırsatlar, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” panelde konuşan Ontex Genel Müdür Özgür Akyıldız, Zorlu Enerji Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Yağmur Özdemir, aynı zamanda DEİK Türk Pakistan İş Konseyi Başkanı da olan Coca-Cola İçecek Kurumsal İlişkiler Direktörü Atilla Demir Yerlikaya, STFA İnşaat Yönetim Kurulu Danışmanı Mustafa Rıza Arsan ve Arçelik A.Ş. Kurumsal Risk Direktörü Gürhan Günal Pakistan’daki iş tecrübelerini dinleyicilerle paylaştı. Soru-cevap bölümünde etkinlik katılımcıları, konuşmacılara Pakistan ile ilgili merak ettikleri konuları sorma fırsatı buldu.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor