Türkiye’nin Genç Profesyonelleri, İş Pazarının Geleceğinden Umutlu

Uluslararası işe alım ve danışmanlık şirketi PageGroup tarafından yürütülen ve 2016’nın 3. çeyreğini kapsayan Pazara Güven Endeksi, çalışan beklentilerini ve Türk pazarına duydukları güveni gözler önüne serdi. Detaylar haberimizde..

Uluslararası işe alım ve danışmanlık şirketi PageGroup tarafından yürütülen ve 2016’nın 3. çeyreğini kapsayan Pazara Güven Endeksi, çalışan beklentilerini ve Türk pazarına duydukları güveni gözler önüne serdi. Endeks her yaştan ve meslekten çalışanların genel olarak mevcut mesleki durumları ve genel ekonomi algısını yansıtıyor. Bu araştırma, Türkiye dahil 15 ülkede 17.500 kişiyle gerçekleştirildi. Araştırmaya katılanların yüzde 40’ı şu anda aktif olarak çalışmayanlardan oluşuyor. Söz konusu veriler, araştırmaya katılanlara, kariyer, maaş, ve iş piyasalarından beklentileri ilgili yöneltilen soruların cevaplarından elde edildi.

İtalya, Fransa Portekiz gibi Avrupa ülkelerine kıyasla Türkiye, 2016’nın üçüncü çeyreğinde yüzde 53 ile çok daha yüksek bir güven endeksine sahip. Avrupa geneline bakıldığında güven endeksi ortalaması yüzde 51’lerde seyrediyor. Elde edilen sonuçlar aynı zamanda Türk ekonomisinin potansiyelinin de bir yansımasını gösteriyor. Fransa’da güven endeksi yüzde 44’ü iken, Portekiz’de ise yüzde 40’larde seyrediyor.

Türkiye’de genç profesyonellerin beklentileri de enerjileri de yüksek. 30 yaşın altında çalışanların %65’i terfi bekliyor ve %46’sı da bir yıl içinde iş-özel hayat dengelerinin çok daha iyiye gideceğini düşünüyor. Ankete katılan 30-50 yaş arası çalışanların %53’ü, 49 yaşın üzerindeki profesyonellerin de %38’i ufukta onların bir terfi beklediğini düşünüyor. Araştırmaya katılan adayların neredeyse tamamı yetenek gelişimi konusunda hemfikir. 30 yaşın altındaki çalışanların %93’ü iş becerilerini arttıracaklarına inanırken, %73’ü da yeni bir iş bulmak için 3 aydan daha az bir zamana ihtiyaç duyduklarını düşünüyor. Diğer yandan 30-50 yaş arasındaki profesyonellerin %57’si yeni bir iş bulmak için 3 ayın yeterli olacağından emin.

İş piyasası ve ekonomi algısı çerçevesinde, her yaş grubundan profesyonellerin %40’ı pazar durumunda iyileşme yaşanacağını düşünüyor. Genç adayların %25’i şu anki iş pazarının durumundan memnun. Pazara ve ekonomiye olan güven, yaşla beraber artış gösteriyor. 30-50 yaş arasındaki adayların %42’si yakın gelecekte ekonomik durumun daha iyiye gideceğine inanıyor. 30 yaşını aşmamış profesyonellerin %35’i pazarda iş fırsatlarının artış gösterdiğini düşünüyor.

Türkiye’nin endeks sonuçları, Avrupa iş pazarı ile paralellik gösteriyor. Araştırma sonuçlarına göre; iş piyasası ve piyasada yaşanan gelişmelerin her yaş grubunda bütün Avrupalı adaylar üzerinde olumlu bir görünümü var. Yine de yerel durumlar bazında, sonuçların değişkenlik gösterdiğini söylemek mümkün. Çalışanları en umutlu ülke ise Almanya. Almanya 63 ile 2016’nın 3 çeyreğinde Avrupa’da en yüksek güven endeksine sahip. Güven endekinde 36 ile en düşük notu alan ülke ise İtalya. Avrupa, günümüz hayat şartlarında yol bulmayı öğreniyor. Bu araştırmanın sonucunda Avrupa’nın Temkinli fakat emin adımlarla ilerlemeye gayret ettiği gözlemleniyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor