İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Koordinasyon Kurulu Resmen Kuruldu

İstanbul Uluslararası Finans Merkezine ilişkin genelge Resmi Gazete'de yer aldı. İFM Eylem Planı çalışmaları çerçevesinde İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Detaylar haberimizde..

İstanbul Uluslararası Finans Merkezine ilişkin genelge Resmi Gazete'de yer aldı. İFM Eylem Planı çalışmaları çerçevesinde İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Koordinasyon Kurulu oluşturuldu.

İstanbul Uluslararası Finans Merkezine (İFM) ilişkin Başbakanlık genelgesi Resmi gazete'de yayımlandı. Genelge, finans alanında doğal bir merkez haline gelen İstanbul'un bu konumunu daha da güçlendirmeyi ve İslami finans alanında Türkiye'yi en önemli bir merkez haline getirmeyi hedefleyen İFM Projesi kapsamında yürütülen İFM Eylem  Planına ilişkin çalışmalar hakkındaki düzenlemeleri içeriyor.

Genelgede, söz konusu düzenlemeler kapsamında İFM'nin daha hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesini temin amacıyla İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Koordinasyon Kurulu (İFMKK) oluşturduğu duyuruldu.

İFMKK'nın söz konusu amaç doğrultusunda temel politika ve stratejileri belirleme, ilgili kurum ve kuruluşların faaliyetlerini yönlendirme, sorunların çözümü için gerekli tedbirleri alma, mevzuat düzenlemeleri yapma, bu kapsamdaki  tüm iş ve işlemleri koordine etme, karar alma ve uygulamaları takip etme görevlerini yerine getirmesi öngörülüyor.

Düzenlemeye göre İFMKK, Sermaye Piyasası Kurulu'nun bağlı olduğu Başbakan Yardımcısının başkanlığında, Hazineden sorumlu Başbakan Yardımcısı, Adalet, Çevre ve Şehircilik, Ekonomi, Gümrük ve Ticaret, Kalkınma, Maliye, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlarından oluşacak. Koordinasyon kurulunun sekretarya hizmetleri ise Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yürütülecek.

İstanbul'un, coğrafi konumunun aynı zaman dilimi içinde hem Asya piyasalarında hem de Avrupa ve Amerika piyasalarında işlem gerçekleştirme imkanı sunduğuna işaret edilen genelgede, üçüncü havalimanı projesi gibi hükümetin  yürüttüğü havayolu yatırımları sayesinde de İstanbul'a erişilebilirlik imkanının her geçen gün kolaylaştığı ve bu gelişmelerin İstanbul'u finans alanında doğal bir merkez haline getirdiği değerlendirmesinde bulunuldu.

Hükümetin gerçekleştirdiği reformlar, geliştirdiği İslami finans ürünleri ve kurduğu katılım bankaları sayesinde güçlenen faizsiz finans sektörünün Türkiye'yi İslami finans alanında önemli bir aktör haline getirdiği vurgulanan genelgede, İFM Projesinin İstanbul'un finans alanında doğal merkez olma konumunu daha da güçlendireceği ve İslami finans bakımından da Türkiye'yi önemli bir merkez haline getireceği belirtildi.

Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla yayımlanan genelgede kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının İFM kapsamında yapılacak çalışmalara katılımının büyük önemi bulunduğuna işaret edilerek, bütün kamu kurum ve kuruluşlarına, bu konudaki çalışmaların etkin bir iş birliği ve koordinasyon içerisinde yürütülmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardımı titizlikle sağlamaları talimatı verildi.

Ayrıca bu genelge ile 2010/11 sayılı Başbakanlık genelgesinin yürürlükten kaldırıldığı kaydedilerek, ilgililerden gereğinin yapılması istendi.

İFM Projesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.ifcturkey.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

AA kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor