Avrupa Özel Sermaye Fonu Çıkışlarında 121 İşlem İle Rekor Kırıldı

EY’nin 2015 yılında Avrupa’da gerçekleşen özel sermaye fonu çıkışlarını inceleyen “İki Yönlü Sektör: Özel Sermaye Yatırımcıları nasıl değer yaratıyor?” başlıklı raporuna göre; geçen yıl Avrupa’da 121 özel sermaye fonu çıkış işlemi gerçekleşti ve tüm zamanların rekoru kırıldı. Detaylar haberimizde..

EY’nin 2015 yılında Avrupa’da gerçekleşen özel sermaye fonu çıkışlarını inceleyen “İki Yönlü Sektör: Özel Sermaye Yatırımcıları nasıl değer yaratıyor?” başlıklı raporuna göre; geçen yıl Avrupa’da 121 özel sermaye fonu çıkış işlemi gerçekleşti ve tüm zamanların rekoru kırıldı. Rapora göre; geçen yıl Avrupalı özel sermaye fonları toplam portföylerinin %20’sinden çıkış yaptı; portföyde ortalama kalış süresi ise 6,2 yıl olarak gerçekleşti.

Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi EY, bu yıl 11.’sini gerçekleştirdiği Avrupa özel sermaye fonu çıkışlarına dair araştırmasının sonuçlarını açıkladı. EY’nin “İki Yönlü Sektör: Özel Sermaye Yatırımcıları nasıl değer yaratıyor?” başlıklı raporuna göre; 2015 yılında Avrupa’da 121 adet özel sermaye fonu çıkış işlemi gerçekleşti ve 2006 ile 2007 yıllarında ulaşılan zirve seviyeler aşıldı. Bununla birlikte çıkış işlemlerinin değeri, 2014 yılında kaydedilen rekor seviyeyi yakaladı. Raporda ayrıca kurumsal alıcılara satış yöntemiyle yapılan özel sermaye fonu çıkışları artarken, halka arz (IPO) ile gerçekleştirilen çıkışlarda düşüş görüldüğünün altı çiziliyor.

Portföyde Ortalama Kalış Süresi 6,2 Yıl

Rapora göre; özel sermaye fonlarının yatırım yaptıkları şirketlerden 5 ila 7 sene sonrasında çıkış stratejisi bulunuyor. Raporda; 2015 yılında Avrupalı özel sermaye fonlarının toplam portföylerinin %20’sinden çıkış yaptıkları belirtilirken, portföyde ortalama kalış süresinin 2007 yılında 3,5 iken, 2015’te 6,2 yıl olarak gerçekleştiği ortaya konuyor.

Raporla ilgili değerlendirmede bulunan EY Türkiye Kurumsal Finansman Şirket Ortağı ve EY EMEIA (Avrupa, Orta Doğu, Hindistan, Afrika) Büyüyen Pazarlar Lideri Demet Özdemir şunları söyledi: “Genel olarak 5 sene olan özel sermaye fonu yatırım süresinin uzamasında hem şirketle ilgili hem de ortam ile ilgili etkenler etkili olabiliyor. Örneğin; ülkenin içinde bulunduğu sosyo-politik ve ekonomik durum çıkış sürecinin ötelenmesinde önemli etkenlerden birini oluşturuyor. Özel sermaye fonları, orta vadede yatırımcılardan portföyündeki şirketlere ilginin artmasını değerlendiriyorsa, çıkışı daha ileriki bir tarihe bırakabiliyorlar. Çıkış sürecinin sektörden kısmen bağımsız olarak; daha ziyade bulunduğu alanda öncü konumda olan, önemli pazar payına sahip, marka bilinirliği yüksek, ihracata yönelmiş veya yurtdışı operasyonları bulunan şirketler için daha kolay olduğunu söyleyebiliriz. Buna ek olarak, kurumsal yönetim yapısını hazırlamış ve iyi bir büyüme platformu oluşturmuş şirketlerde çıkış kolaylaşıyor. Global olarak yabancı stratejik yatırımcıların daha aktif olduğu sektörlerde (imalat, ambalaj, teknoloji ve sağlık vb.) çıkışların daha kolay olduğunu ve birçok yatırımcının rekabetçi bir teklif verme sürecinden geçtiğini gözlemliyoruz.”

Halka Arz Yoluyla Yapılan Çıkışlar Düşüşte

Kurumsal alıcılara satış yöntemiyle gerçekleştirilen özel sermaye fonu çıkışları 2015 yılında 48’e çıkarak 2011’de ulaşılan 36 işlemlik zirvenin aşılmasını sağladı. Öte yandan halka arz yöntemiyle yapılan çıkış işlemi sayısı 27 olarak gerçekleşti ve bir önceki yıla göre gerileme kaydedildi. 2015’te halka arz yöntemiyle gerçekleştirilen özel sermaye fonu çıkış işlemi 32 seviyesindeydi. Halka arzlardaki düşüşe ile ilgili olarak, “Avrupalı fon yöneticilerinin risk almaktan daha fazla kaçındığını söylemek yanlış olmaz” diyen Özdemir, “Son 1-2 senedir dünyanın gelişmiş ekonomilerinin, gelişmekte olan ekonomilerden daha iyi performans sergilediği bir gerçek. BRICS’in son dönemde büyümediğini ve hatta küçüldüğünü görüyoruz. Ancak; gelişmiş ekonomiler de kendi içinde riskleri barındırıyor. FED’in atacağı adımlar ve son olarak BREXIT, yatırımcıların izlediği ve reaksiyon gösterdiği konuların başında geliyor” diye konuştu.

Türkiye’de Özel Sermaye Fonu İşlemleri Artacak

Türkiye’de ise son dönemde özel sermaye fonu çıkışlarının hızlandığını görmenin umut verici olduğunu kaydeden Özdemir, “Türkiye gibi özel sermaye fonları bakımından oldukça genç olan bir pazarda, artık her yıl ortalama 5 civarında çıkış işlemine şahit oluyoruz. Yaptığımız görüşmelerde, bir özel sermaye fonunu ortak aldıktan yaklasık 5 ila 7 sene sonra, fonla birlikte stratejik veya finansal bir yatırımcıya çıkışı değerlendiren birçok firma yöneticisi bulunuyor. Halka arz yontemi ile çıkış da düşünülen ancak gerçekleşmesi daha düşük olan bir yöntem. Öte yandan, hâlihazırda çıkış sürecinde olduğunu bildiğimiz özel sermaye fonu portföylerinin de bulunduğunu biliyoruz. Tüm bunları değerlendirdiğimizde Türkiye’de gerçekleşen özel sermaye fonu işlemlerinin hem hacim hem de sayı bakımından artmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 2.782 kişi okudu.
Kategori: Uluslararası
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor