Endonezya ve Türk KOBİ’leri KOSGEB Aracılığı İle İş Birliği Yapacak

KOSGEB ile Endonezya Ticaret Odası arasında, iki ülke arasındaki KOBİ’lerin yapacağı iş birliklerinin düzenlenmesine ilişkin yeni bir mutabakat zaptı imzalandı. Detaylar haberimizde..

KOSGEB ile Endonezya Ticaret Odası arasında, iki ülke arasındaki KOBİ’lerin yapacağı iş birliklerinin düzenlenmesine ilişkin yeni bir mutabakat zaptı imzalandı.

KOSGEB ile Endonezya’da KOBİ’lere destek veren Endonezya Belediyeler Birliği (APKASI) ve Ticaret Odası (KADIN UMKM) arasında, kurumsal kapasiteyi geliştirme, deneyim paylaşımı ve KOBİ’ler alanında işbirliği çalışmalarını başlatmak amacıyla 27 Eylül - 2 Ekim 2016 tarihleri arasında Mutabakat Zaptı imzalandı.

KOSGEB Başkan Yardımcısı Süleyman İslamoğlu’nun refakatinde 4 kişilik bir heyet ile Endonezya’ya yapılan ziyarette, Ticaret Odası (KADIN UMKM) ile KOSGEB arasında bir Mutabakat Zaptı imzalandı. Böylece İmzalanan protokol ile KOSGEB’in imzalamış olduğu toplam Mutabakat Zaptı sayısı 65’e ulaştı.

KOBİ'ler alanında faaliyet gösteren Endonezya Ticaret Odası (KADIN UMKM), Bogor Belediyesi yetkilileri ve KOSGEB temsilcilerinin katılımı ile KOBİ’ler alanında iş birliği hakkında 1. Karma Komisyon Toplantısı gerçekleştirildi. Kurumlar arası gerçekleştirilebilecek potansiyel işbirliği alanları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Karma Komisyon Toplantısı’na küresel piyasa koşullarında KOBİ’lerin rekabetçiliklerini artırabilmek için kurumların özel çabalar göstermesi gerektiğinin altı çizilerek, Endonezya ve Türkiye pazarlarının kendilerine özgü çeşitlilikleri, dinamikleri ve karakterleri olduğu vurgulandı. Her iki piyasanın potansiyelini imzalanan Mutabakat Zaptı ile KOBİ’ler için kullandırılması gerektiği belirtildi.

Ayrıca; iki ülke arasında ticarette yaşanan sorunların tespit edilmesi gerektiği ve uygun çözümlerin geliştirilmesi için KOBİ’ler ile ilişkili kurumlar arası bilgi ve tecrübe paylaşımı ile iş birliğinin önemi vurgulanarak, Bu paylaşımların eğitimler ve ortak politikalar ile sağlanacağı öngörüldü.

KOBİ’lerin gelişimi için kamu özel sektör birlikteliğinin kolaylaştırılması ve teşvik edilmesi ve KOBİ’ler için finansmana erişimin kolaylaştırılması konusunda mutabakata varıldı.

Bogor Deklarasyonu’nda belirtilen çalışmaların gerçekleştirilebilmesi için her iki kurum tarafından çalışma gruplarının oluşturulup, Türk ve Endonezya’lı KOBİ’lerin girişimcilik ve iş geliştirme konularında ortak eğitim programları ile bir araya getirilmesi kararlaştırıldı.

Endonezya menşeli KOBİ ürünleri için “Türkiye’deki Pazar Fırsatları’’ konulu çalıştay oturumları ise Bogor ve Bandung Belediyeleri'nde gerçekleştirildi. Oturumlar neticesinde Endonezya’lı işadamlarından teşkil edilecek bir heyetin ikili iş görüşmeleri yapmak üzere 2017 yılının son çeyreğinde Bursa ilinde bir ziyaret gerçekleştirilmesi planlandı.

Ayrıca, Bandung Belediyesi'nce gerçekleştirilen saha ziyaretinde bölgede faaliyet gösteren bir halı fabrikası ziyaret edilerek, yetkililerden alınan talep üzerine Türkiye’de halıcılık sektöründe kendilerine teknik eğitim verilmesi talep edildi. KOSGEB tarafından da konu hakkında ikili teknik iş birliği hazırlıklarının en kısa sürede başlatılacağı bildirildi.

KOSGEB kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor