İşletme Sermayesi Sorunu "Anahtar Teslim Fabrika" ile Ortadan Kalkıyor!

Bakan Özlü: Yatırımcı, işadamı, sanayici, elindeki parayı arsaya binaya harcamayacak. Arsayı ve binayı biz vereceğiz, o sadece makinelerini getirip işletecek." Detaylar haberimizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Yüksek Planlama Kurulu'nda, anahtar teslim fabrika konusunda son çalışmayı yaptıklarını ve uygulamaya en geç bu ay içinde geçeceklerini belirterek, "Yatırımcı, işadamı, sanayici, elindeki parayı arsaya binaya harcamayacak. Arsayı ve binayı biz vereceğiz, o sadece makinelerini getirip işletecek." dedi.

Bakan Özlü, AA muhabirine, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan, "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi"ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi paketinin bölgedeki 23 ili kapsadığını dile getiren Özlü, "Pakette yılda 200 bin olmak üzere, 4 yılda toplam 800 bin kişiye istihdam oluşturulması öngörülüyor. 4 yılda kamunun 62 milyar lira yatırım yapması ve buna karşılık özel sektörün de 140 milyar lirayı bulacak bir yatırım yapması bekleniyor." diye konuştu.

Yatırımcıların Ortak Sıkıntısı, İşletme Sermayesi

Paketin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca uygulanacak unsurları hakkında da bilgi veren Özlü, yatırımcıların ortak sıkıntısının, işletme sermayesi olduğunu vurguladı. Anahtar teslim fabrika uygulamasının, bu soruna çözüm getireceğinin altını çizen Özlü, "Yüksek Planlama Kurulu'nda, anahtar teslim fabrika konusunda son çalışmayı yaptık ve uygulamaya en geç bu ay içinde geçeceğiz. Yatırımcı, işadamı, sanayici, elindeki parayı arsaya, binaya harcamayacak. Arsayı ve binayı biz vereceğiz, o sadece makinelerini getirip işletecek." şeklinde konuştu.

Özlü, teşvikler kapsamında makine alımına sıfır faizli kredi vereceklerini ve kamu alım garantisi sağlayacaklarını da söyledi.

Yeni Paket Gündemde

Bölgeye sosyal yardımlar kapsamında, yaklaşık 400 milyon liralık harcama yapılacağını aktaran Özlü, tarım ve hayvancılığa 4 milyar lira, sulama projeleri için 10 milyar lira ve bölgeye inşa edilecek sulama göletleri için ise 3 milyar liralık destek sağlanacağını kaydetti.

Özlü, bölgedeki ulaştırma projelerinde demiryolları için 11 milyar lira, karayolları için ise 8,5 milyar liralık harcama yapılacağını vurguladı ve "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi"nin maddi unsurları yanında çok önemli manevi kazanımları da olduğuna işaret eden Özlü, "Önümüzdeki dönemde sadece maddi boyutları değil, manevi tarafları ve sosyal boyutlarını da içeren çalışmalarımız olacak. Onunla ilgili bir paket de gündemde." şeklinde konuştu.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor