Yeraltı Kaynaklarının Tüm Bilgileri Milli Maden Veri Bankasında Depolanacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ‘Yerli Kaynakları Ekonomiye Kazandırma’ hamlesi milli maden veri bankası ile taçlanıyor. Detaylar haberimizde..

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ‘Yerli Kaynakları Ekonomiye Kazandırma’ hamlesi milli maden veri bankası ile taçlanıyor. Maden arama ve araştırma faaliyetleri esnasında üretilen her türlü sondaj karotu, kırıntı örnekleri,  jeolojik örnekler ve bu örneklere ait tüm analiz, harita ve diğer bilgiler maden veri bankası olarak tanımlanan Karot Bilgi Bankası’nda depolanacak.

Tüm veriler yeni kurulacak bağımsız değerlendirme kurumu tarafından uluslararası standartlara uygun şekilde raporlanacak. Böylece Türkiye’deki madenler ile ilgili bilgiye ulaşma kolaylığı sağlanmış olacak. Böylece aynı bölgede tekrar arama ve sondaj faaliyetlerinin önüne geçilecek. Bu da yatırımcıları büyük bir maliyetten kurtarırken, hazır veriler adeta teşvik rolü üstlenecek. Uzun süredir raporlama için yurt dışına aktarılan kaynaklarda ülke ekonomisine kalacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Meclis’ten geçirerek yasalaştırdığı ve hazırlıkları son aşamasına gelen iki ayaklı sistem şu şekilde çalışacak:

1-  UMREK (Ulusal Madenlerde Rezerv ve Kaynak Raporlama Sistemi): UMREK ile bir maden sahasında yapılan maden arama ve işletme faaliyetlerine ait (Sondaj, analiz, test vb) ulusal standartlara uygun bir maden raporlama standardı geliştirilecek. Dünyada belli ülkeler bu alanda raporlama yapıyor. Raporlama sonuncunda ortaya çıkan sonuç yatırımcı için kesin veri sayılıyor. Ortaya koyulan raporun da kurum için bağlayıcılığı oluyor. Türkiye’de yatırım yapmak isteyen firmalar, Avustralya, Kanada, Şili, AB, Rusya, Güney Afrika ve ABD’li bu kurumlardan rezerv raporlarını alarak yatırımlarını şekillendiriyor. Bağımsız Kurul tarafından hazırlanacak bu raporlar finans kurumları, bankalar tarafından kabul edilecek.

2- Türkiye Yerbilimleri Veri  ve Karot Bilgi Bankası (TÜVEK): Maden arama ve araştırma faaliyetleri esnasında üretilen her türlü sondaj karotu, kırıntı örnekleri,  jeolojik örnekler ve bu örneklere ait tüm analiz, harita ve diğer bilgiler modern arşiv ve bilgisayarla donatılmış Karot Bilgi Bankası’nda saklanacak. Türkiye’de herhangi bir yer maden yatırımı yapmak isteyen bir firma öncelikle o bölgede sondaj yapıyor. Özel yada kamu tarafından yapılmış her sondajın numunesi bankada saklanacak.

Maden Borsasının Alt Yapısı Kuruluyor

Umrek ile mühendislere gerekli eğitimler verilerek raporlama yapmaları sağlanacak. UMREK’in kurulması ile mühendislere yeni iş imkanı, yatırımcılara doğru bilgi ve maden sektörünün gelişmesine imkan sağlanacak. Ayrıca Türkiye’de maden borsasının kurulmasının alt yapısı kurulmuş olacak.

GazeteVatan kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor