KOBİ’ler Endüstri 4.0’ın En Önemli Aktörü Olacak! Ama Nasıl?

KOBİ’lerin Endüstri 4.0’ın en önemli aktörü olması gerektiğinin altını çizen İnovasyon ve endüstriyel tasarım çözümleri şirketlerinden Alfanorm’un Başkanı, İnovasyon Düşünürü ve Tasarım Mimarı Ateş Öztan, Endüstri 4.0’a hazırlık sürecinde yapılması gerekenleri sıraladı. Detaylar haberimizde..

İnovasyon ve endüstriyel tasarım çözümleri şirketlerinden Alfanorm’un Başkanı, İnovasyon Düşünürü ve Tasarım Mimarı Ateş Öztan, Türkiye’nin Endüstri 4.0’a KOBİ’leri dahil ederek başlaması gerektiğini belirtti.

Endüstri 4.0 stratejisinin günümüz gelişmiş ekonomilerinin kendi aralarında sürdürmekte oldukları rekabete, gelişmekte olan ülkelerin de katılabileceğinin ortaya konması açısından, Türkiye’nin KOBİ’lerle fark yaratabileceğini ve böylece Endüstri 4.0’ın imalat sektöründe yükselen yeni ülkelere ve ekonomilerine önemli bir umut olacağını ifade etti.

KOBİ’lerin Endüstri 4.0’ın en önemli aktörü olması gerektiğinin altını çizen Öztan, Endüstri 4.0’a hazırlık sürecinde yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

1. Platformlar ve çalışma grupları kurulmalı

Endüstri 4.0 uygulamaları üzerine çalışan ve kar amacı gütmeyen bir konsorsiyum oluşturmalıdır. Ayrıca KOBİ’ler, tedarikçiler, teknoloji ve tasarım şirketleri, üniversiteler, devlet kurumları ve laboratuvarlardan oluşacak çalışma grupları, Endüstri 4.0 için gerekli olan çalışmaları bünyesinde gerçekleştirmelidir.

2. Odak sektörler belirlenmeli

Türkiye’nin 4.0 uygulamalarında öne çıkabilmesi için öncelikle odak sektörlerini tespit etmesi gerekiyor. Odak sektörlerin tespiti ve kamu tarafından teşvik ve koordinasyon sistemlerinin oluşturulmasıyla, ülke sanayinin dünya ile rekabet edebilirliği artırılabilecektir.

3. KOBİ’ler Ar-Ge çalışmalarına dahil edilmeli

Günümüzde pek çok KOBİ, sadece günün trendine uymak için Ar-Ge departmanlarını oluşturuyor ve 1-2 çalışanla Ar-Ge çalışması yaptığını düşünüyor. Bu yaklaşım sonuç vermemektedir. Endüstri 4.0’a hazırlanmak için, KOBİ’lerin start-up şirketleriyle çözüm ortağı olabilecekleri ortamlar yaratılmalıdır.

4. KOBİ’lere tasarım hizmetlerine ulaşım ve dahil olma ortamı yaratılmalı

KOBİ’ler ancak tasarım ekosistemine dahil olabilirlerse, özgün ve dolayısıyla katma değeri yüksek bir sisteme ürün üretebilir ve rekabetçi olabilirler. Burada da çözüm ortaklığı yöntemi teşvik edilmelidir.

5. Bilişim teknolojileri yakından takip edilmeli

Endüstri 4.0, geleneksel sanayiyi bilgisayarlaşma yönünde teşvik etme ve yüksek teknolojiyle donatma projesidir. Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler KOBİ’lerin de bu sistemlere ulaşımına imkan verecektir. KOBİ’lerin gelişmeleri takip etmeleri ve bu teknolojik imkanları tüm süreçlere entegre edebilmeleri için eğitilmeleri önem taşımaktadır.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor