Hobilerini Girişime Dönüştürüp Tavuk Çiftliği Kurdular!

Zonguldak'ta bir yıl önce hobi amacıyla 5 tavuk beslemeye başlayan 2 genç girişimci, kısa sürede bin 200 tavuğun bulunduğu ve günlük 800 yumurta aldıkları bir çiftlik oluşturdu. Detaylar haberimizde..

Zonguldak'ta bir yıl önce hobi amacıyla 5 tavuk beslemeye başlayan 2 genç girişimci, kısa sürede bin 200 tavuğun bulunduğu ve günlük 800 yumurta aldıkları bir çiftlik oluşturdu.

Alaplı ilçesinde yaşayan Volkan Can Ünal (35) ve Evren Altay (28),  geçen yıl bahçelerinde hobi amacıyla 5 tavuk beslemeye başladı. Bir süre sonra çiftlik kurmaya karar veren 2 arkadaş, yaptıkları  araştırmaların ardından borç aldıkları parayla ilçede atıl durumdaki 500  metrekarelik ahırı kiralayarak onardı. Ahır ve çevresini tavuk çiftliği haline getiren, aldıkları 600 köy  tavuğunun yumurtalarından çıkan civcivlerle kısa sürede bin 200 tavuk sahibi olan  girişimciler, günde 800 yumurta üretmeye başladı. Ünal, yaptığı açıklamada, bir süre işsiz gezdiklerini ve  asgari ücretle çalışmak yerine tarım ve hayvancılık yapmayı düşündüklerini söyledi.

İlk olarak gerek hobi gerekse deneme amaçlı 5 tavuk alarak beslemeye  ve bir süre sonra kurdukları tavuk çiftliğinde köy yumurtası üretimi ve satışı  yapmaya başladıklarını anlatan Ünal, "Bölgemizde köy yumurtası çiftliği  olmadığını düşünerek 5 tavuk ile başladığımız işi büyütmeye karar verdik. Eski  bir ahır kiralayarak kendi imkanlarımızla onardık. Sonra arkadaşlarımızdan borç  alarak yaklaşık 600 tavuk satın aldık ve çiftliğimizi kurduk. Kendi ürettiğimiz  civcivlerden 1 yılda bin 200 tavuğa ulaştık." dedi.

Hayvanları çok sevmeleri kedi, köpek ve arıların da bulunduğu çiftliklerinde tavukların stresten arınmaları için 10 dönümlük doğal bahçe  oluşturduklarını belirten Ünal, şöyle devam etti: "Tavukların kapalı ortamda kalmamaları için 10 dönümlük bir bahçe  oluşturarak doğal beslenmelerini ve gezerek stresten arınmalarını sağlıyoruz.  Gezen tavuk daha çok yumurta üretiyor. 50 tane horozumuz var. Kendi kuluçka  makinelerimizde civciv üretimi yapıyoruz. Birçok farklı cinste tavuk beslediğimiz  çiftliğimizde günde ortalama 800 yumurta üretir hale geldik. Batı Karadeniz  Bölgesi'nde birçok market, otel ve kahvaltı dükkanlarına yumurta veriyoruz."

Ünal, amatör ruhla başladıkları bu işte bu kadar kısa sürede  büyüyebileceklerini hiç tahmin etmediklerini sözlerine ekledi.

Milliyet kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor