Gençler InnoCampus'te Proje Geliştirip Yatırımcılarla Buluştu!

Inovatif fikirlerin hayat bulup gençlerin yatırımcılarla buluştuğu InnoCampus tamamlandı. Birkaç saniyede kuaför randevusu ayarlayan site de var, üniversite öğrencilerinin yurt sorununa çözüm bulan da. Yöresel değerleri dünyaya tanıtma misyonu üstlenen de var, çocuklara inovatif oyuncaklar üretende.

Inovatif fikirlerin hayat bulup gençlerin yatırımcılarla buluştuğu InnoCampus tamamlandı. Birkaç saniye içinde kuaför randevusu ayarlayan site de var, üniversite öğrencilerinin yurt sorununa çözüm bulan da. Yöresel değerleri dünyaya tanıtma misyonu üstlenen de var, çocuklara inovatif oyuncaklar üreten de.

Bu fikirlerin hepsi FMV Işık Üniversitesi Şile kampüsünde gerçekleştirilen InnoCampus’te yeşerdi. Üç haftalık girişimcilik hızlandırıcı programına katılmaya hak kazanan gençler, fikirlerini geliştirip, sektörden isimlere sundu.

Kar amacı gütmeyen bir sosyal sorumluluk projesi olan InnoCampus bu yaz 4. programını FMV Işık Üniversitesi Şile Kampüsü’nde gerçekleştirdi. Başta üniversite öğrencileri olmak üzere girişimci gençlere ortak çalışma ve öğrenme alanı, interaktif eğitimler, mentorluk ve FabLab (YapLab) atölyeleri sunan InnoCampus üç haftalık başarılı bir sürecin ardından tamamlandı.

Daha önce Adana, İzmir ve Çanakkale’de gerçekleştirilen, bu yaz Şile’de düzenlenen girişim hızlandırıcı programa, yapılan değerlendirmeler, uzun ve keyifli mülakatlar sonucu 10 takım katılmaya hak kazanmıştı. 10 takım birbirinden ilginç ve çarpıcı projelerini kamp süresince hayata geçirmek için çalıştı.

Daha önceki eğitimlerde olduğu gibi projeye gönüllü olarak katkı veren eğitmen ve mentorlar girişimciler için faydalı olabilecek konularda tecrübelerini paylaştı. Tasarım odaklı düşünme, hikaye anlatma sanatı gibi atölyelerden yalın girişim kanvası, iş planı geliştirme, girişim fonlama ve stratejik planlama gibi konulara kadar uzanan zengin bir içerik takımlara sunuldu.

Hayata Geçen, Yatırımcılarla Buluşan Projeler

Takımlar kamp sonunda hayata geçirebilecek projeleri ve iş fikirlerinin prototipleriyle yatırımcılarla buluşma fırsatı buldu. Kamp süresince hayata geçen projeler ise şöyle:

Minorpreneurs (Işık Üniversitesi)

Minorpreneurs, 8-16 yaş arası çocuklar ve gençleri girişimci olarak eğitmenin yanında yaratıcı, sosyal ve tutkulu bireyler yetiştirmeyi amaçlar. Bu nedenle çağdaş, yenilikçi ve interaktif eğitim modelleri oluşturarak, tamamlayıcı bir eğitim modelini okullarda uygular.

Proje Takımı: İlker Elal, Ahmet Yağız Aktaşlıoğlu, Muhammed Oğulcan Köşker, Ezgi Ergene, Selen İlkbahar, Serhat Bora

LetsChall (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitütsü)

LetsChall, kullanıcılara fotoğraflarını oylatmasını sağlayan bir mobil sosyal medya uygulamasıdır. LetsChall uygulamamız sayesinde bir veya iki kullanıcı iki fotoğrafı oylatabilir, yarıştırabilir, rekabete götürebilir ve sonuçlarını oylama bittikten sonra kullanıcı ile paylaşabilirsiniz. Bu oylama sayesinde bireysel kullanıcılar kişisel tatminlerini sağlarken şirketlerde ürünlerinin pazardaki durumları konusunda veri toplayabilecekler.

Proje Takımı: Yağmur Erkek, Denis Basriev,  Sercan Şensülün

Ortakyer (9 Eylül Üniversitesi)

Ortakyer, Türkiye üzerindeki yöresel yiyecek, içecek, giyim ve hediyelik eşya gibi ürünlerin bir e-ticaret platformunda buluşturulduğu bir ortam olarak görülebilir fakat arka planda ülkemizdeki kültürel değerlerin daha çok insana ulaştırılması ve o değerleri sağlayan emekçilerin çalışmalarını ayakta tutabilmek hedefleniyor. Örnek vermek gerekirse bugün Bayburt'ta kullanılan bir ürün olan Ehram tarihimizden silinmek üzereyken bu ürün modern  toplumların kullanılabileceği şekilde çanta, ayakkabı ve kravat olarak güncellenerek tekrar kazanılmaya çalışılıyor. Ortakyer projesinde bu tür ürünlerin www.ortakyer.com aracılığıyla dijital ortama taşıyarak tüm dünyaya tanıtmak hedefleniyor.

Proje Ekibi: Metin Topallar, Enes Çakır, Murat Erdemir

InnoKido (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi)

Çocuklarımızın her gün gelişen dünyaya ve gelecekte ortaya çıkacak yeni mesleklerin ihtiyaç duyduğu niteliklere 21. yüzyıl becerileriyle uyum sağlaması için aldıkları okul eğitiminin yanı sıra kendi yaratıcılıklarını günümüzün teknolojileri ile birleştirebilecekleri materyaller olması gerekiyor. Fakat bu materyaller Türkiye'de halen yetersiz ve ulaşılabilirliği zor. InnoKido, bu eksiklikten yola çıkarak çağımızın getirdiği bu yetenekleri çocuklara kazandıracak eğitim setleri tasarlayıp, geliştirmeyi hedefliyor. Hepimizin aşina olduğu lego parçalarından ilham alarak içlerine motor, elektronik kart, pil gibi devre elemanlarını yerleştirerek çocukların parçalarını kendi birleştirip yaratıcılıklarını ortaya çıkardığı robotlar yapmasına imkan sağlanıyor.

Proje Ekibi: İsmet Batansu, Taceddin Ölmez, Zeynep Aykul

Kiyurtlar (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi)

2015 yılının başında üç üniversite öğrencisi tarafından başlatılan  kiyurtlar projesi; öğrencilerin üniversite hayatları boyunca en büyük problemlerinden biri olan "kalacak yer" problemini çözmek için yola çıktı. Türkiye'deki bütün öğrenci yurdu, öğrenci apartı ve öğrenci pansiyonlarının bilgilerini bünyesinde bulunduran "kiyurtlar"; akıllı yurt arama platformu olarak hizmet vermektedir. Öğrencilere birçok arama bölümü sunarak en kolay yoldan diledikleri özelliklerdeki yurtlara ulaşmalarını sağlamaktadır. Ek olarak; bir öğrencinin farklı öğrencilerin yaptığı yorumları ve puanları görebilmesi karar verme konusunda yardımcı olacaktır. Ayrıca platformun online olması mekandan ve zamandan bağımsız olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Çoklu cihaz desteği ve kullanıcı dostu tasarımlarıyla da öğrencilerin ilgisini fazlasıyla çekmektedir.

Şu anda test yayınında olan kiyurtlar, facebook ve twitter hesaplarında aktif çalışmalarına başlamış olup, 15 Ağustos 2016 tarihi itibariyle de tam olarak yayın hayatına girecektir. Web sitemize turkiyede.kiyurtlar.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Öğrenenler (İstanbul Teknik Üniversitesi)

Selçuk Keser tarafından başlatılan Öğrenenler Projesi bir eğitimde takas modelidir.

Komünitesine dahil olan kullanıcılar, eğitim havuzundan almak istedikleri dersi seçer ya da dersin açılması talebinde bulunurlar ve karşılığında hangi dersleri verebileceklerini listelerler. Yeterli sayıda öğrenen ve öğreten sayısına ulaşılan dersin tarihi ve yeri belirlenir. Böylelikle ders açılmış olur.

Parasız eğitim, geniş eğitmen seçeneği, anlatarak öğrenme, açık kaynak dokümantasyon, ek gelir gibi avantajları vardır. Bu zamana kadar CNC, Lazer, Kodlama, Arduino, Rhino, Kaçış Oyunu Eğitimi, Davul ile Analog ve Dijital Fotoğraf Eğitimi dersleri açılmıştır. 3 Boyutlu Yazıcılar, HTML, CSS, Gitar, Keman, Temel Çizim, Ahşap Marangozluk, Paten, Hayvan bakımı, Pilates ve Dans eğitimleri de çok yakında gerçekleşecek.

Katılım için ogrenenler.com adresinden kayıt olabilirsiniz.

Hello Music (Işık Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi)

Okul öncesi eğitimine müziği dahil eden, oyuncak ve oyun sistemleri, paket eğitim programı. Anne karnında başlayan ritimlerle dünyaya gelen çocuğun hayatında, müziğin hiç eksik olmaması için tasarlanan bu programda, müziğin sezgisel ve bilişsel becerileri arttıran yönünün, çocuğa doğru bir şekilde yansıtılması sonucunda, özgüvenlerinin ve yaratıcılıklarının artması hedeflenmektedir. Eğitim kurumları ve ebeveynlere iki farklı modelle (abonelik sistemi ile) sunulması beklenen programı oluşturmak üzere Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nden İpek Berkant ve Işık Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümlerinden Gürkan Özkan ve İpek Berkant bir araya gelmiştir.

Makasla(Rotary 100. Yıl Anadolu Lisesi)

Erol Galip Serbest 17 yaşında bir girişimci. Şuan Makasla'da satış ve pazarlama bölümünde yer alıyor. Beyaz yakalı iş kadınlarının kuaförlerde gereksiz vakit kaybettiklerini görüp bu sorunu çözmek adına Makasla'yı kurdum. Makasla, güzellik profesyonelleri ve salonları birleştiren online randevu platformu. Saniyeler içinde randevu alıp, 4 ana kategoride oylama sağlayıp yorum yapabileceğiniz bir ortam.

100' ün üzerinde işletme ile anlaşmaya varılan makasla her gün büyümeye devam ediyor.

InnoCampus hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.innocampus.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor