İHKİB : Ekonomimiz Güçlü, Üretim ve İhracat Aksamıyor!

20 markanın yaklaşık 4 milyar dolarlık alım temsilcileriyle toplantı düzenleyen İHKİB, dünyaya ‘Ekonomimiz güçlü, üretim ve ihracat aksamıyor’ mesajı verdi. Detaylar haberimizde..

Hazır giyimde dünyanın en büyük 7’nci, Avrupa Birliği’nin 3’üncü tedarikçisi Türkiye, darbe girişimi sonrasında da gücünü koruyor. 20 markanın yaklaşık 4 milyar dolarlık alım temsilcileriyle toplantı düzenleyen İHKİB, dünyaya ‘Ekonomimiz güçlü, üretim ve ihracat aksamıyor’ mesajı verdi.

Türkiye’nin en küresel sektörü konumundaki ‘hazır giyim ve konfeksiyon’ 15 Temmuz darbe girişiminden olumsuz etkilenmedi. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de, 18 Temmuz Pazartesi günü gümrükler çalıştı ve kimsenin ürünüyle ilgili bir ‘iptal ya da beklesin’ talimatı olmadığını söyledi. Tanrıverdi, “Sektörümüz yapısı itibariyle dünya ile en entegre yapıya sahip olduğu için en etkili bilgilendirme yapıldı. Buradaki arkadaşlarımız zaten temsil ettikleri küresel markalara aynı yoğunlukta çalışmaya devam ediyor” dedi.

20 Alımcı 4 Milyar Dolar

Türkiye’den yılda yaklaşık 4 milyar dolarlık alım yapan küresel 20 civarında markanın temsilcileriyle toplantı yapan Tanrıverdi, Türkiye’nin 17 milyar dolarlık ihracatla dünyanın yedinci, AB’nin ise üçüncü büyük tedarikçisi olduğunu hatırlattı.

Tanrıverdi, küresel pazarlardaki sıkıntılara rağmen 2016’nın 7 aylık bölümünde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.4’lük ihracat artışı gerçekleştirdiklerini, yükseliş trendinin ağustosun ilk yarısında da devam ettiğini açıkladı. Yılın ilk 7 ayında 10 milyar doları bulan ihracatın yıl sonunda 18 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini vurgulayan Tanrıverdi, “Biz ihracatımızın yüzde 72-73’ünü AB ülkelerine yapıyoruz. İspanya, Polonya ve Danimarka’ya ihracatta büyük artışlar görülüyor. Diğer ülkelerde de konumumuzu koruyoruz” dedi.

Toplantıya katılan gruplardan Spring Near East Manufacturing Türkiye Müdürü Esra Ercan, yabancı alıcıların terör olaylarını gerekçe göstererek birkaç aydır Türkiye’ye gelmek istemediğini söyledi. Ercan, “Onlar buraya geldiklerinde üç yerine beş alabiliyorlardı. Eylül’den sonra işlerin düzelmesini bekliyorum” dedi. Ercan, İngiltere pazarı için 110 milyon dolarlık alımı organize ettiklerini belirterek, “15 Temmuz’dan sonra değişen bir şey olmadı. Müşterilerimize görüşüp üretimin aksamadığını anlattık. İnşallah terör saldırıları da son bulursa daha çok iş yaparız” diye konuştu.

Ruble İle Ticaret İhracatımızı İkiye Katlar

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Rusya ile Türkiye arasındaki olumlu gelişmelerden büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, “Ruble ile ticarete çok önem veriyoruz. Eğer bu konuda merkez bankaları 3 milyar dolara kadar garantör olarak devreye girerse şu andaki ticaret birkaç misli büyüyebilir. Çünkü iki taraf da ‘kur riskinden’ kurtulur. Biz zaten daha önceki yıllarda bu konuyu gündeme getirmiştik” dedi.

Resmi Konuşma İzni Alamadılar

DARBE girişimi sonrası Türkiye’ye yönelik uluslararası pazarlarda oluşturulmak istenen olumsuz algıyı kırma hedefiyle düzenlenen toplantıya ülkemizden toplam 4 milyar doların üzerinde alım yapan H&M, Adidas ve Nike’ın da aralarında bulunduğu 20 civarında küresel markanın temsilcisi katıldı. Katılımcıların, temsil ettikleri markalardan ‘resmi konuşma izni’ alamadıkları için konuşamadıkları öğrenildi. Ancak, toplantı sonrası sohbetlerde, her biri, iş süreçlerinde hiçbir aksama olmadığını vurguladı.

Avrupalı Markaların Türk Üreticilerden Vazgeçmemesinin Temel Nedenleri:

  • Hızlı hareket kabiliyeti,
  • Kısa termin,
  • Kaliteli işçilik,
  • Çevreye saygılı üretim
  • En uygun fiyat

Bankalarda Teminat Konusunda Sıkıntı Var

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, içeride ve dışarıda yaşanan sarsıntılar karşısında Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını ve gücünü kanıtladığını belirterek, “Maalesef bazı bankalar yeni kredilerde teminatlandırma konusunda sıkıntı çıkarabiliyorlar. Bu noktada, hükümetimizin ihracat kredi garanti fonu kurulmasına yönelik çalışmasını çok faydalı buluyoruz. Bir de Eximbank kredilerinde teminatlandırma oranını yüzde 50 düşürmek ve ayrıca bilançosu sicili iyi ihracatçılara teminatsız kredi açmak konusunda çalışmalar olduğunu biliyoruz. Bütün bunların bizim sektörümüze de çok önemli katkısı olacağını düşünüyoruz” dedi.

Hürriyet kaynaklı haberimizi hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor