İstanbul Kadın Girişimcileri En Çok Destekleyen Şehirler Arasında 25. Sırada

Dell, 4 yıllık bir araştırmanın ürünü olan Kadın Girişimci Kentler (WE Cities) Endeksi’nin bulgularını açıkladı. Dünyanın yüksek potansiyele sahip kadın girişimcileri en çok teşvik eden araştırmada, İstanbul listeye 25’inci sıradan girdi. Detaylar haberimizde..

Dell, 4 yıllık bir araştırmanın ürünü olan Kadın Girişimci Kentler (WE Cities) Endeksi’nin bulgularını açıkladı. Dünyanın yüksek potansiyele sahip kadın girişimcileri en çok teşvik eden araştırmada, İstanbul listeye 25’inci sıradan girdi.

Dell, Global Girişimcilik Zirvesi’nde, 2016 Kadın Girişimci Kentler Endeksi’nin (We Cities) sonuçlarını açıkladı. Yüksek potansiyele sahip kadın girişimcileri teşvik eden dünyanın ilk 25 kentini ortaya koyan araştırmada, İstanbul listeye 25’inci sıradan girdi. Araştırma, kentlerin kadın girişimcilerce kurulan şirketleri teşvik etme becerilerini ele alan cinsiyet bazlı tek küresel endeks olarak da dikkat çekiyor.

Aralarında İstanbul’un da yer aldığı dünyanın kadın girişimcileri en çok destekleyen ilk 25 kentine ilişkin bulgular, 7. kez düzenlenen Dell Kadın Girişimci Ağı Zirvesi’nde (Women’s Entrepreneur Network Summit- DWEN) diyalog ve değişime yönelik bir sıçrama tahtası olarak ele alındı. 27-28 Haziran’da dünyanın önde gelen 200 kadın girişimciyi, iş dünyası liderlerini ve Dell iş ortaklarını bir araya getiren bu küresel toplantının ana teması ise "Geleceğe Hazır Dünya için Yenilik Yap” oldu.

Araştırmayı değerlendiren Dell Türkiye Ülke Müdürü Didem Duru, "Kadın girişimcilerin yarattığı inovasyon ve istihdam, sağlıklı bir küresel ekonomi için hayati bir önem taşıyor. Daha önce DWEN etkinliğinin 4.’sünü İstanbul’da gerçekleştirerek ülkemizdeki kadın girişimcilerin gelişimine de doğrudan katkıda bulunma şansı yakalamıştık. Şimdi de İstanbul’un da kadın girişimcileri destekleyen ilk 25 kent arasında yer alması, bize ayrıca büyük bir gurur verdi. Türkiye’nin tüm şehirlerinde benzer gelişmeleri görmeyi arzu ediyoruz” dedi.

Duru sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Kuluçka ve iş geliştirme merkezleri, yatırımı destekleyen, hızlandıran oluşumlar ve mentörlük sisteminin giderek yaygınlaştığı İstanbul’da, kadın girişimcilerin her geçen yıl sayısının arttığını görmekten mutluluk duyuyoruz. Araştırmamız gösteriyor ki dünyadaki bazı kentler ve ülkeler, kadınlarca kurulan girişim (start-up) şirketlerini cesaretlendirme ve destekleme konusunda diğerlerinden çok daha fazlasını yapıyor. Bu endeks, kamu ve kent lideri ile diyaloğu farkındalıktan öteye götürerek aksiyon alma ve büyük bir ekonomik etki yaratacak olan kadın girişimcileri güçlendirme konusunda bize önemli bir ışık tutuyor.”

Kadın Girişimci Kentler (WE Cities) Listesinde İlk 25

1-New York
2-Bay Area
3-Londra
4-Stockholm
5-Singapur
6-Toronto
7-Washington
8-Sydney
9-Paris
10-Seattle
11-Munih
12-Austin
13-Beijing
14-Hong Kong
15-Taipei
16-Shanghai
17-Tokyo
18-Mexico City
19-Sao Paulo
20-Seoul
21-Milano
22-Delhi
23-Johannesburg
24-Jakarta
25-İstanbul

Kadınlar Sermayeye Erişimde Sorun Yaşıyorlar

Dell’in 4 yıl süren “Yüksek Potansiyele Sahip Kadın Girişimciler” (HPWE) araştırmasını temel alarak beş önemli kategori belirlendi: sermaye, teknoloji, yetenek, kültür ve pazarlar. Genel sıralamayı etkileyen 70 belirleyici etkenden 44’ü ise cinsiyete dayalı.

Bireysel belirleyici unsurlar şu 4 kritere göre ele alındı:

  • Uygunluk
  • Temel veriler
  • Endekste benzersiz olma
  • Cinsiyet

Kadın Girişimci Kentler için yürütülen araştırma, Harvard Teknoloji ve Girişimcilik Merkezi’nden Dr. David Ricketts’in başkanlığında gerçekleştirilen 2016 Dell Kadın Girişimci Ağı (DWEN) Araştırma Sempozyumu sırasında başladı. Araştırma sempozyumu, söz konusu model için fikir geliştirmek üzere 40 küresel fikir lideri ile kadın girişimcileri, akademisyenleri ve medyayı bir araya getirdi.

Sempozyumda Elde Edilen En Önemli Veriler

  • Sermayeye erişim, hâlâ kadın girişimcilerin karşı karşıya geldiği 1 numaralı sorun olmaya devam ediyor.
  • İş geliştirme merkezleri, yatırıma hız veren modeller ve mentörler ile sağlam ekosistemler yaratmak, girişimciler için büyük bir fark yaratıyor; bütün mesele sağlam bir ağ kurmakta bitiyor.
  • Kültürel normlar ve bunların siyasi göstergeleri, kadın girişimciler için ciddi bir sorun yaratıyor.

Haberimizi kadın girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor