Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Borsa İstanbul bünyesinde kurulacak Fikri Mülkiyet Borsası'nın, patentlerin ticarileşmesine büyük katkı sağlayacağını belirtti. Detaylar haberimizde..
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Borsa İstanbul bünyesinde kurulacak Fikri Mülkiyet Borsası'nın, patentlerin ticarileşmesine büyük katkı sağlayacağını ifade ederek, "Ülkemizde, patentlerin, tasarımların, markaların hem nicelik hem de nitelik olarak artması için yoğun bir şekilde çalışacağız. İşletmelerin finansal yapılarında da marka değerlerinin ve patentlerin ağırlık kazanmasını istiyoruz." dedi.
"Ar-Ge Merkezleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin Sınai Mülkiyet Kapasitelerinin Geliştirilmesi Projesi" tanıtım toplantısı, Türk Patent Enstitüsü (TPE) Konferans Salonu'nda yapıldı.
Türkiye'nin yükselen grafiğinin daha önce de frenlenmeye çalışıldığını aktaran Özlü, ülkenin her saldırıdan daha da güçlü bir şekilde çıktığını ifade etti. Özlü, Türkiye'nin, kamu maliyesi alanındaki sağlam duruşunu sürdürdüğüne işaret ederek, bu duruşun, özel sektörü de rahatlattığını vurguladı.
Sektörden edinilen bilgiye göre 15 Temmuz'dan sonraki haftada bile siparişlerde bir miktar artış yaşandığını anlatan Özlü, "Bu, Türkiye’nin reel sektörüne duyulan güvenin bir göstergesidir. Keşke bazı kredi derecelendirme kuruluşları da bu gerçekleri görseydi de gerçekçi davranabilseydi. Biz bunları ciddiye almıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin yenilik ekosistemini büyütecek ve geliştirecek projeler üretmeye devam ettiklerini aktaran Özlü, aktif durumdaki 50 teknoparktaki 3 bin 890 firmada yaklaşık 40 bin Ar-Ge personelinin çalıştığını söyledi.
Özlü, buralarda yaklaşık 20 bin Ar-Ge projesinin tamamlandığını, yaklaşık 8 bin 500 Ar-Ge projesi üzerinde de çalışılmaya devam edildiğini bildirdi.
Halihazırda 265 Ar-Ge merkezinde de 27 bin 500 Ar-Ge personelinin istihdam edildiğini, yaklaşık 8 bin 500 Ar-Ge projesinin tamamlandığını, 5 binin üzerinde projeyle ilgili çalışmaların da devam ettiğini belirten Özlü, şöyle konuştu:
"Bugüne kadar teknoloji geliştirme bölgelerinde tamamlanan projeler sonucunda, 627 patent tescil edilerek koruma altına alındı. Ar-Ge merkezlerimizde tamamlanan projeler sonucunda ise bin 124 patent tescil edilerek koruma altına alındı. Açıkçası bu rakamların yeterli olmadığını, bu rakamları daha da artırmamız gerektiğini düşünüyorum. Türkiye son 14 yılda sınai mülkiyet alanında büyük başarılara imza attı. Bu dönemde, yerli patent başvurularımız 13 katına, yerli patent tescil sayımız 24 katına çıktı. Son 5 yıldır, marka başvurularında Avrupa birincisi, tasarım başvurularında Avrupa ikincisi olan bir Türkiye’den bahsediyoruz."
Bakan Özlü, tanıtımı yapılan proje kapsamında, 3 modül üzerinden eğitim ve danışmanlık hizmeti verileceğini ifade ederek, birinci modülde, patent uzmanlarının fikri ve sınai hakların önemi ve Türkiye'deki yasal süreçleri konusunda katılımcılara eğitim vereceklerini bildirdi.
İkinci modülde, fikri hakların yönetimi ve ticarileşmesine odaklanılacağını vurgulayan Özlü, üçüncü modülde ise "Patent Randevu Sistemi" ile patent uzmanlarının, firmaların ortaya koyduğu ya da üzerinde çalışmayı hedeflediği yenilik ve buluşlar konusunda birebir danışmanlık hizmeti sunacaklarını kaydetti.
TBMM Genel Kurul gündeminde olan Sınai Mülkiyet Kanunu tasarısını ekim veya kasım ayında yasalaştırmayı hedeflediklerini dile getiren Özlü, bu kanunun yasalaşmasıyla birlikte, sınai mülkiyet haklarının başvuru, tescil, koruma ve ticarileşme aşamalarını çok daha etkin hale getireceklerini söyledi.
Özlü, Borsa İstanbul bünyesinde kurulacak Fikri Mülkiyet Borsası'nın da patentlerin ticarileşmesine büyük katkı sağlayacağını ifade ederek, "Ülkemizde, patentlerin, tasarımların, markaların hem nicelik hem de nitelik olarak artması için yoğun bir şekilde çalışacağız. İşletmelerin finansal yapılarında da marka değerlerinin ve patentlerin ağırlık kazanmasını istiyoruz." dedi.
TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan da kamuda sınai mülkiyet alanında farkındalık oluşturmak için çok yoğun çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Asan, 200 binin üzerinde kişiye ulaştıklarını ve bu yılın ilk yarısında 110'un üzerinde etkinlik düzenlediklerini kaydetti.
Toplantının sonunda Asan, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü İlker Murat Ar, Teknoloji ve Lisans Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Samir Deliormanlı arasında projeye ilişkin bilgilendirme ve iş birliği protokolü imzalandı.
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.