Dünya Nicelikten Niteliğe, Sofistike İşlere Doğru Kayıyor!

Dünyada her alanda yapılan rekabet niceliksel olmaktan çok niteliksel olana doğru kaymaya başlamıştır. Niteliksel işler daha fazla akıl gerektiren ve hatta sofistike diye adlandırabileceğimiz kategorideki işlerdir. Detaylar haberimizde..

Dünyada her alanda yapılan rekabet niceliksel olmaktan çok niteliksel olana doğru kaymaya başlamıştır. Niteliksel işler daha fazla akıl gerektiren ve hatta sofistike diye adlandırabileceğimiz kategorideki işlerdir.

Konuyla ilgili ABD’de faaliyet gösteren danışmanlık firmalarından McKinsey, araştırmaları sonucunda dünyada şu anda yapılan sofistike işleri üç kategoriye ayırmış: birincisi “dönüşümsel” işler ki bunlar hammaddelerin çıkarılması ve ürünlere dönüştürülmesiyle ilgili işleri ifade ediyor. İkici gruptaki işler işlere ise “işlemsel” işler adını veriyor ve bunlarda çok kolayca programlanıp otomatize edilebilecek işleri ifade ediyor. Üçüncü gruptaki işleri ise “zımni” işler denen ve yüksek derecede muhakeme gerektiren karmaşık işler olarak tanımlıyor. McKinsey’e göre son beş yılda ABD’de sofistike işlerde çalışanların sayısı üç misli artmış durumda ve şu anda ABD işgücü piyasasının %35’den fazlası da bunlardan oluşuyor.

Bu durumun sadece ABD ile sınırlı olmadığını ve bütün dünyada sofistike işlerin ciddi bir yükselişte olduğunu vurgulayalım. Basit ve herkesin yapabileceği işlerden daha karmaşık ve içeriklerinde yorumlamaların gerektiği işlerin artıyor olması bizim iş dünyası açısından alarm çanlarının çalmasını gerektiriyor.

Uzun yıllar iş piyasasında ve üniversitelerde inovasyon konusunda eğitimler veriyor ve atölye çalışmaları yapıyorum. Ayrıca KOSGEB bağlantılı girişimcilik eğitimlerine katılıyorum. Girişimcilerde gözlediğim şey herkesin yaptığı işleri yapmaya daha yatkın olmaları. Yoğun zekâ gerektiren ve dolayısıyla başkasının hemen girmeye cesaret edemeyeceği işleri yapmaya aday olan girişimci sayısı çok az. Rahat para kazanma isteği neredeyse karakterist bir özellik gibi herkese sinmiş durumda.

Dünya artık “pazarlama 3,0” dönemine girmiş durumda. “Pazarlama 3,0” dönemi, çoktan alınmış bir ürün ve hizmeti üretebilme becerisidir. Daha ürün ortada yokken onun ne olacağını anlamaktır demektir. Bu aşamada satmak ve para kazanmak sadece bir sonuçtan ibarettir, amaç “nasıl değer yaratabilirizdir.” Müşterinin satın alma dürtülerini keşfetmek ve onun tam ne istediğini anlamak “pazarlama 3,0” döneminin başlat özelliğidir.

Bu geleceği okumak değil geleceğin nasıl şekilleneceği hikâyesinin içersinde var olmak demektir. Hatta bazı firmalar bu şekillendirme konusunda müşteriyle ortak çalışmalar yapmaktadır. Birçok firma artık ürün ve hizmet üretimi süreçlerini müşteriyle birlikte tasarimize etmektedir. Yani sizin yerinize ürününüzü müşteri tasarlıyor ve siz onu üretime sokuyorsunuz. Tam da “pazarlama 3,0” döneminde tanımlandığı gibi: aslında çoktan alınmış bir ürün ve hizmeti üretiyorsunuz. Ürettiğiniz ürün ve hizmet zaten satın alınmış ve talep edilmişti.

Müşterinin ne istediğini bilmek için onun genetiğine girecek ve müşterinin kılcal damarlarında gezineceksiniz.

İş dünyasının aktörleri yaptıkları işlerin içine kimsenin hemen taklit edemeyeceği şekilde akıl yerleştirmek durumundalar. Herkesin sizi hemen taklit edebileceği işlerin rekabet edebileceği durum kalmamıştır maalesef.

Her sektör büyük zihinsel dönüşümler geçiriyor. Girişimcilik kavramı yerini “yeni nesil girişimcilik” kavramına devşirmiş durumda. Yeni nesil girişimcilik; hemen taklit edilemeyen yenilikçi, rekabet edebilir özellikler içeren girişimcilik anlamına gelmektedir. Zaten var olan işlere girmenin, ilgi göstermenin girişimcilik bağlamında hiçbir değeri yok, çünkü rekabet değeri yok. Var olan işleri yapacaksanız kendinizden sofistike bir ilave yapacaksınız ve/veya ayrıca bir değer katacaksınız. Alıcının sizden alma sebebini ortaya koymadan satışa sunduğunuz her neyse satın alınmasını beklemek maalesef akıllıca bir durum değil.

Makalemizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Salih Keskin Hakkında

Salih Keskin, kreatif düşünce modellerinin üretimi ve inovasyon üzerine iş dünyasında, üniversitelerde ve sivil toplum örgütlerinde eğitimler vermekte, danışmanlık ve araştırmalar yapmaktadır. Halen İstanbul Kültür Üniversitesinde Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan yazar aynı zamanda inovasyon konusunda kitaplar ve makaleler yazıyor. Yazar kaleme aldığı inovasyon odaklı yazılarıyla artık Girişim Haber okurlarının da ekranında.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor