Sokmayan ve Dünyada Giderek Ünlenen Yerli Arı'ya Yoğun Talep Var!

Düzce'de faaliyet gösteren arıcılar, sokmayan iyi huylu türleri ve az sayıyla çok bal üreten özellikleriyle dünyada ünlenen Yığılca ana arısı taleplerine yetişemiyor. Detaylar haberimizde..

Düzce'de faaliyet gösteren arıcılar, sokmayan iyi huylu türleri ve az sayıyla çok bal üreten özellikleriyle dünyada ünlenen Yığılca ana arısı taleplerine yetişemiyor.

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yığılca ilçesinde yetişen arı ırkının bal veriminin yüksek olduğunu söyledi.

Yığılca arısının yurt içi ve yurt dışından yoğun ilgi gördüğünü anlatan Kekeçoğlu, "Yığılca arısı talep edilen bal verimi yüksek bir arıdır. Bir de popülasyon gelişimi çok iyi. Bal mevsimine girerken hızlı bir popülasyon oluyor ve arı, mevsime güçlü giriyor. Bu iki etkenden dolayı arı üreticileri de tercih ediyor. Arıyı alanlardan geri dönüşler de çok güzel." ifadesini kullandı.

Arı üzerine yapılan bilimsel çalışmaların da tüm dünyadaki akademisyenler ve meraklı arıcılar tarafından takip edildiğine işaret eden Kekeçoğlu, "Bilimsel çalışmalarımızı tüm dünyadaki akademisyenler ve meraklı arıcılar okuduğu için her yerde Yığılca arısı tanınıyor. İtalya’ya da Slovenya’ya da gitseniz biliyorlar. Avustralya’dan arıcılar, sırf Yığılca arısını görmek ve projeyi tanımak için kalkıp geldi. Yurt dışında Yığılca arısı biliniyor." dedi.

Kekeçoğlu, Yığılca arısının tescillenmesi ile ilgili başvurunun yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Önemli olan ülkemizin artık bu konuya nihai bir son koyması, tescilleyip patentlemesi. Bence Yığılca halkının yapması gereken, bu arı türünü değerlendirmektir. Bal her yerde bulunabilir ama bu arı türünü her yerde bulamazsınız. Burada önemli olan ana ve oğul arı satışının hızlanması ve daha fazla olması gerekiyor. Üreticiler yetişemiyorlar bile. Hızlı bir şekilde ana arı yetiştirmek, oğul yapıp çoğaltmak gerekiyor. Şu anda olan talep normalin çok üzerinde, bunu karşılamakta sıkıntı çekiliyor." diye konuştu. 

Arıcılık hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tarim.gov.tr/Aricilik web adresini ziyaret edebilirsiniz.

AA kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor