Girişimcilik Ekosistemi Geleneksel GİV Girişimci İftarında Buluştu!

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından 2010 yılından beri her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen "GİV Girişimci İftarları 2016" programı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı sayın Dr. Faruk Özlü'nün katılımıyla vakfın Bahariye Mevlevihanesi'ndeki merkezinde gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından 2010 yılından beri her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen "GİV Girişimci İftarları 2016" programı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı sayın Dr. Faruk Özlü'nün katılımıyla vakfın Bahariye Mevlevihanesi'ndeki merkezinde gerçekleştirildi.

Girişimci İşadamları Vakfı, katılımcılar tarafından yoğun ilgi gösterilen İftar programı ile Bahariye Mevlevihanesi'ndeki merkezinde vakıf üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üniversite öğretim görevlileri ve işadamlarının içerisinde bulunduğu 400'ün üzerinde davetliyi ağırladı.

GİV Genel Sekreterliğinden İsrafil Çetin beyin okuduğu Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlanan İftar programında etkinliği organize eden Girişimci İşadamları Vakfı'nın Başkanı sayın Mehmet KOÇ, Girişimci İftarları 2016'nın açılış konuşmasını yaptı.

Mehmet Koç: "Bizim En Büyük Ham Maddemiz: Girişimci İnsan Gücümüz"

Girişimci İşadamları Vakfı olarak yaptıkları çalışmalardan bahseden Mehmet KOÇ sözlerine şöyle devam etti: "Girişimci İşadamları Vakfı olarak bu 5. iftarımız ve hamdolsun her yıl daha da gelişiyor. Toplumumuzda da Ülke olarak geliştirmemiz gereken çok alanlar var. Sanayi Devrimi vardı ama Türkiye onu kaçırdı, sonra hizmet sektöründe büyük açılımlar oldu fakat orda da bir miktar gelişebildik. Ama bilim / bilişim dediğinizde üretken insanımızın üreteceği, yatırımlara çok fazla ihtiyacımızın olmadığı ve girişimcilerin bol olduğu bir alanda uzun ve gönüllü bir çok yol olduğunu düşünüyorum. Bu görev sayın Bakanımız Dr. Faruk Özlü Bey ve ekibine kalıyor. Çünkü Türkiye diğer sanayi hazinelerine ve petrol gibi ham maddelere sahip değil, bizim en büyük ham maddemiz ‘İnsan Gücümüz’. Gençlere bunu inandırmamız ve rol modeller çıkarmamız lazım. Biz Girişimci İşadamları Vakfı olarak bunu sağlıyoruz. Bünyemizdeki GİV Girişimcilik Akademisi ile gençlerimize hem bilgi desteği hem mentörlük yapıyor iş adamları ile tanıştırıyoruz. Hem de projelerini hayata geçirilmesinde reel dünyada yaşadığımız tecrübeleri aktarıyoruz. Bu ülkenin bağımsız geleceği ve bu ülkenin güvenli olması, bu ülkenin pasaportunun baki kalması, bu ülkede ki insanların ürettikleri ile olabilecek bir şey, hep tüketerek hep kullanıcı olarak gidebilecek yerimiz yok. “Ey genç çalışacaksın!” ‘ın cevabını almalıyız. Çünkü bu ülke sana bağlı, uluslararası arenada var olması bu ülkenin liderinin ‘Dünya 5’ten büyük’ demesi sana bağlı. Sayın Bakanımızın iftar programımıza teşriflerinden çok memnunuz ve katılımlarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz."

Vakıf Başkanı Mehmet Koç’un açılış konuşmasının ardından, 2016 GİV İftarı'na onur konuğu olarak katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı sayın Dr. Faruk Özlü konuşmalarını yapmak üzere kürsüdeki yerini aldı.

Bakan Dr. Faruk Özlü, konuşmasına Girişimci İşadamları Vakfı’nın düzenlediği iftar programında katılımcılar ile bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek başladı. Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özlü, ekonominin, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8 oranında büyüdüğünü anımsatarak, böylece OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ekonomi olma başarısını gösterdiğine dikkati çekti.

Büyümenin Lokomotifi Olan Sanayi Sektöründe, Katma Değeri Artırmanın Yolu: Teknoloji

Sanayi sektörünün ilk çeyrekte yüzde 5,9 oranında büyümesini sevindirici diğer gelişme olarak yorumlayan Özlü, şunları kaydetti:

"Zira sanayiye ve üretime dayalı bir büyüme, nitelikli, sıhhatli ve sürdürülebilir bir büyüme anlamına geliyor. Türkiye'nin son dönemde ortaya koyduğu büyüme performansı, gerçekten de takdiri fazlasıyla hak ediyor. Çünkü hem bulunduğumuz coğrafyada çok zorlu bir süreç yaşanıyor hem de küresel ekonomide hala ciddi sıkıntılar bulunuyor. Bu konjonktüre rağmen büyümeye devam etmemiz, Türkiye ekonomisinin ne kadar güçlü dinamiklere sahip olduğunu gösteriyor. Ekonomide ve siyasette sağlanan güven ve istikrarın önemi, böyle günlerde çok daha iyi anlaşılıyor. Ancak elbette, ülke olarak, daha kat etmemiz gereken çok mesafe var. Büyümenin lokomotifi olan sanayi sektöründe, katma değeri artırmamız gerekiyor. Katma değeri artırmanın yolu da teknolojiden geçiyor. "

"Vizyonumuz, Türkiye'yi Dünyanın En Önemli Teknoloji Üslerinden Birine Dönüştürmek"

Türkiye'nin daha fazla teknoloji üreten ve ürettiği teknolojiyi daha fazla ticarileştirebilen bir ülke haline getirilmesi gerektiğine dikkati çeken Özlü, ihracat içinde yüksek teknolojili ürünlerin payının en az yüzde 15 seviyesine çıkartılması gerektiğini söyledi.

Özlü, nisan ayında, yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içindeki payının yüzde 3,5 olarak gerçekleştiğini anımsatıp, aynı ürünlerin ithalat içindeki payının ise yüzde 16,8 olduğuna dikkati çekerek, konuşmasına şöyle devam etti:

"İşte hep birlikte odaklanmamız gereken yer burasıdır. Bakanlık olarak vizyonumuz, Türkiye'yi dünyanın en önemli teknoloji üretim üslerinden birine dönüştürmektir. Yüksek gelir grubuna dahil ülkelerden biri olacaksak, teknoloji üretme ve ticarileştirme kapasitemizi muhakkak artırmalıyız. Türkiye, bu hedefini başarma yolunda çok büyük mesafeler kat etti. Ar-Ge'ye ayırdığımız kaynak her geçen gün arttı, artmaya da devam ediyor. Yenilikçi bir ürünle ilgili, fikir aşamasından üretim aşamasına kadar, her türlü desteği sağlayan mekanizmalarımız kurulmuş durumda. Biz de bu mekanizmaları daha iyi işleyen bir yapıya kavuşturacağız. Birçok yeni mekanizmayı, enstrümanı da geliştireceğiz ve sanayicilerimizin, girişimcilerimizin, yatırımcılarımızın hizmetine sunacağız. Özellikle TÜBİTAK'ı yeniden yapılandırarak, bilim, teknoloji ve yenilik eko-sisteminde köklü değişiklikleri hayata geçireceğiz."

Bakan Özlü, STK'larla sık sık bir araya geleceğinin altını çizerek, konuşmasını "Sizlerle birlikte, her açıdan çok daha güçlü bir Türkiye inşa edeceğimize inanıyorum. Sizlere yaptığınız yatırımlar için, üretim ve ihracat için, oluşturduğunuz istihdam için teşekkür ediyorum." diye tamamladı.

Ayrıca GİV Girişimcilik Akademisi tarafından verilen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerini başarıyla tamamlayan girişimci adayları sertifikalarını Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı sayın Dr. Faruk Özlü'nün elinden aldı.

İftar Programı Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç'un Bakan Dr. Faruk Özlü'ye anı plaketi takdim etmesiyle ve toplu fotoğraf çekimleriyle son buldu.

Girişimci İşadamları Vakfı ve GİV Girişimci İftarları 2016 hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.giv.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor