Tarihte İlk Kez Teknolojiyi Kullanarak Geleceğimizi Değiştirme Gücüne Sahibiz!

Bilişimin zirvesindeki akademisyen ve profesyonelleri bir araya getirmek üzere 12-15 Haziran 2016 tarihleri arasında düzenlenen 24. ECIS 2016 Konferansı konferansın ilk gün açılış konuşmasında Maersk Group, Siemens, SAP, Allianz ve B&O Yönetim Kurulu Üyesi Jim Hagemann Snabe’i ağırladı. Detaylar

Bilişimin zirvesindeki akademisyen ve profesyonelleri bir araya getirmek üzere 12-15 Haziran 2016 tarihleri arasında düzenlenen 24. Avrupa Bilişim Sistemleri Konferansı (24.European Conference on Information Systems) ECIS 2016, konferansın ilk gün açılış konuşmasında Maersk Group, Siemens, SAP, Allianz ve B&O Yönetim Kurulu Üyesi Jim Hagemann Snabe’i ağırladı. Günümüzde teknolojinin hızlı gelişimiyle son derece kritik bir dönemece girdiğimize dikkat çeken Snabe, “Tarihte ilk kez teknolojiyi kullanarak geleceğimizi değiştirme gücüne sahibiz. Sadece iş dünyasının değil, toplumun ve bireylerin hayatını değiştirecek yeni bir gelecek kurgulamak için önümüzde benzersiz bir fırsat var” diye konuştu.

Barbarosoğlu: “Bilgi teknolojilerinin geleceğini kurgulamak için görüş birliğine ihtiyaç var”

Konferansın açılışında söz alan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Boğaziçi Üniversitesi ve Association of Information Systems işbirliğiyle böyle önemli bir toplantıyı ilk kez Türkiye’de gerçekleştirmekten büyük gurur duyduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz 30 yıllık dönemde dünyada küreselleşme adına çok büyük değişimlerin yaşandığını ve geri dönüşü olmayan bir yola girildiğini ifade eden Barbarosoğlu, “Bugün içinde bulunduğumuz bilgi devrimi dünyanın yaşadığı diğer değişimler kadar, hatta belki daha önemli. Dördüncü endüstri devriminin diğer bütün endüstrileri değiştirmeye ve kuralları yeniden yazmaya hazırlandığı bu yeni dönemde bilgi teknolojilerinin geleceğini kurgulamak adına bir görüş bütünlüğüne, liderliğe ihtiyaç var. Kıtaların, uygarlıkların ve kültürlerin buluşma noktası İstanbul’da gerçekleştirilen bu organizasyonun, bu yolda atılan büyük bir adım olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

Barbarosoğlu’nun ardından söz alan Association of Information Systems Başkanı Jae Kyu Lee de AIS’in büyüyen bir organizasyon olduğuna dikkat çekerek Boğaziçi Üniversitesi’ni aralarında görmekten ve bu yıl konferansı İstanbul’da gerçekleştirmekten duyduğu mutluluğu belirtti.

Snabe: “Liderliğin özünü keşfedemeyenler silinip gitmeye mahkum”

Konferansın sunuş ve açılış konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Maersk Group, Siemens, SAP, Allianz ve B&O Yönetim Kurulu Üyesi Jim Hagemann Snabe, teknolojinin değişime dair sunduğu güce odaklanan etkileyici bir konuşma gerçekleştirdi. Geçmişten gelen kuralları sorguladığımız ve yeniden yazdığımız çok özel bir zamanda yaşadığımıza dikkat çeken Snabe, “Teknoloji karşı karşıya olduğumuz büyük sorunları çözmek ve yaptığımız şeyleri daha iyi nasıl yapabileceğimizi keşfetmek adına önümüzde çok büyük fırsatlar sunuyor. Tarihte ilk kez teknolojiyi kullanarak geleceğimizi değiştirme gücüne sahibiz. Sadece iş dünyasının değil, toplumun ve bireylerin hayatını değiştirecek yeni bir gelecek kurgulamak için önümüzde benzersiz bir fırsat var” dedi.

Bunun üzerimize önemli bir sorumluluk yüklediğine değinen Snabe, bu değişimi yönetmeye dair liderlik yaklaşımından da bahsetti. Snabe, bunu şöyle özetledi: “Ben Formula 1 yarışlarında olduğu gibi iki tip liderlik olduğuna inanıyorum. Bunlardan ilgi sezon boyunca sürdürülen liderliktir. Bu süreci yönetirken yapacağınız ayarlamalarla ve optimizasyonlarla her yarışta sürenizi en az yarım saniye kısaltmak, sürekli mükemmelliği aramak zorundasınız. Aksi halde önde başladığınız sezonu geride kapatırsınız. Diğer liderlik yaklaşımı ise iki sezon arasında kendini gösterir. Bu dönemde gerekirse aracı ve motoru yeniden inşa etmeniz, bildiğiniz her şeyi yeniden keşfetmeniz gerekir. Günümüz iş dünyasında birinci tip liderlikte başarılı olan pek çok örnekle karşılaşırken, ikinci tip liderliği keşfedemeyenler silinip gitmeye mahkum oluyor.”

Dijital Teknolojiler Geleceğin Kurallarını Çoktan Yazmaya Başladı

Dijital teknolojiler sayesinde müşteriler ürün ve hizmetlere çok daha kolay ulaşırken, şirketlerin de maliyetlerini önemli ölçüde azalttığını ifade eden Snabe, şunları söyledi: “Bir iş dijital dönüşüm yaşadığında performans eğrisi keskinleşiyor. Beklentiler çok daha hızlı yükseliyor. Çünkü daha kolay yollardan ürününe ulaşan müşterinin tüketimi en az iki kat artıyor, buna karşılık şirketler maliyetlerinde yüzde 98’e varan tasarruf yakalıyor. Ben buna ‘maddesizleştirme’ adını veriyorum. Ürün ortadan kayboluyor ve servise dönüşüyor. Daha önce bunu plaklarda, fotoğraf makinelerinde, daktilolarda, telefonlarda, ajandalarda, video kasetlerde, hatta ödeme sistemlerinde gördük. Önümüzdeki dönemde bu eğilimin duracağına dair bir işaret de yok.”

Küresel ağlar, yoğun veri kullanımı ve mobil teknolojilere, robotik teknolojilerin, yapay zekanın, üç boyutlu yazıcıların ve nanoteknolojinin eklenmesiyle teknolojide ikinci fazın başladığına dikkat çeken Snabe, “Bugün satın aldığınız Tesla marka araca gelen yazılım güncellemesi, sanki yeni bir araç almışsınız gibi otomobilinize 40’tan fazla yeni özellik ekleyebiliyor. Bazı ülkeler UBER sürücülerinin lisanslarının yasallığını tartışırken, bir sonraki UBER servisinde araçlarda sürücü bile olmayacak. Güneş panellerinin maliyeti Moore yasasına uygun olarak ucuzluyor. Güneş her gün dünyaya bugün ihtiyacımız olanın 8 bin katı enerji gönderiyor. Dünyada elektriğe ulaşamayan 1,4 milyar insan var, ama hepsi güneşe ulaşabiliyor. Bu nedenle teknolojiyle dünyayı değiştirmek için çok önemli bir dönemeçte olduğumuzu, insanlığın karşı karşıya olduğu sorunların çözümü için önümüzde pek çok fırsat olduğunu söylüyoruz. Bu sorunları birlikte düşünerek, çok yönlü ele alarak çözebiliriz” diye konuştu.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor