İlk Ulusal Sosyal Girişimcilik Konferansı Işık Üniversitesi’nde Yapıldı!

Türkiye genelinden katılımcı üniversite temsilcilerinin bir araya gelmesini sağlayan ilk ulusal etkinliği olan Ulusal Sosyal Girişimcilik Konferansı, 25 Mayıs’ta FMV Işık Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..

Sosyal girişimciliğin üniversiteler arasında geliştirilmesini hedefleyen ‘Üniversitelerde Sosyal Girişimcilik Projesi’, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) tarafından, ABD Ankara Büyükelçiliği’nin sağladığı hibe programı kapsamında yürütülüyor. 2012’de pilot uygulaması başlayan çalışmanın Türkiye genelinden katılımcı üniversite temsilcilerinin bir araya gelmesini sağlayan ilk ulusal etkinliği olan Ulusal Sosyal Girişimcilik Konferansı, 25 Mayıs’ta FMV Işık Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Türkiye’de sosyal girişimciliğin geliştirilmesini sağlamak üzere düzenlenen konferansta, sosyal girişimciliğin önündeki engeller ve bu engelleri aşma yolları, hibe programları gibi bir çok konu alanında uzman katılımcılar tarafından tartışıldı. 

Globalleşen dünyada toplumsal sorunlara çözüm bulmanın yollarından biri de sosyal girişimcilik oluyor. Türkiye’de ve dünyada sosyal girişimciliğin geliştirilmesi için genç girişimciler yetiştiren üniversitelerin aktif olması hedefleniyor. Türkiye’de de bu alanda çalışmalar yapılıyor. 

İlki FMV Işık Üniversitesi ev sahipliğinde 25 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen Ulusal Sosyal Girişimcilik Konferansı’na Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) Yönetim Kurulu Eş Başkanı Tuğba Jabban, Işık Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Ali Beba, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) Genel Müdürü Jülide Erdoğan, ABD Ankara Büyükelçiliği Kültürel İlişkiler Direktörü Deniz Gürsan, 2015 Ashoka Fellow, Sosyal Girişimci Abdullah Oskay katıldı.

Konferansta konuşan Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay, ”21. yüzyılın üniversitesi, öğrencilerin özgür, inisiyatif sahibi, etkin, öğrenici kadar deneyimci olduğu eğitim kurumudur. Biz Işık Üniversitemizde, Sosyal Sorumluluk Projeleri ile İnovasyon ve Girişimcilik Kulübümüz başta olmak üzere öğrencilerimizin bireysel ya da organize takım çalışması içinde yer aldıkları girişimciliği destekliyoruz, önlerini açıyoruz” diye konuştu. 

Bu desteğin, tüm öğrencilerine sundukları girişimcilik eğitiminin bir uygulaması olduğuna dikkat çeken Tekinay şöyle devam etti:

“Öğrencilerimizin diğer üniversitelere ve orta öğretime uzanarak sosyal girişimciliği örneklerle yayma misyonunu edinmiş olduklarını görmek bizi çok sevindiriyor. Onlarla umutla geleceğe yürüyoruz.”

Gençlerin Enerjisini Toplumsal Yarara Dönüştürüyor

TOG Yönetim Kurulu Eş Başkanı Tuğba Jabban, Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın (TOG) 2002 yılından bu yana  gençlerin enerjisini toplumsal yarara dönüştürmek için çalışmalarını sürdüren bir gençlik vakfı olduğunu vurguladı. 

Toplum Gönüllüsü gençlerin  üniversitelerde kulüp ve topluluklarda bir araya gelerek yaşadıkları yerelin ihtiyacına göre sosyal sorumluluk projeleri yaratıp hayata geçirdiklerine dikkat çeken Jabban, Sosyal Girişimcilik alanının  gençliğin ve toplumun gelişmesindeki  değerini her zaman önemseyen TOG’un  2012 yılından bu yana ABD Ankara Büyükelçiliği desteği ile yürütülen “Üniversitelerde Sosyal Girişimcilik Projesi“ ile  bu alanın özellikle üniversitelerde sahiplenilmesine ve yaygınlaştırılmasına öncülük ettiğini vurguladı. 

Jabban, “Türkiye’den çeşitli üniversitelerin katılımı ile yürüttüğümüz proje kapsamında sosyal girişimcilik proje geliştirme atölyeleri, yuvarlak masa toplantıları, çalıştaylar ve eğitimler ile sosyal girişimciliğin ülkemiz üniversitelerindeki gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Sosyal Girişimciliğin Geliştirilmesi Ele Alındı

Sosyal sorumluluk ve sosyal girişimcilik faaliyetlerinin tüm bileşenlerinin ele alındığı konferansta, sosyal girişimcilik alanının üniversiteler için önemi ve üniversitelerin bu alanın geliştirilmesine yönelik neler yapabileceği konuları tartışıldı. 

Türkiye’de sosyal girişimcilik alanının gelişimine katkı sağlayan uzmanlar, sosyal girişimciliğin önemini vurguladılar. Konferans kapsamında gerçekleştirilen sunumlarla, katılımcılara ilham verici sosyal girişimcilik örnekleri de sunuldu. Ayrıca, üniversitelerin sosyal girişimcilik yaklaşımı ve TOG faaliyetleri hakkında bilgiler de aktarıldı.

Atölye Çalışmaları Yapıldı

Konferansın bir diğer öne çıkan başlığı ise, sosyal girişimciliğin iyileştirilmesine yönelik atölye çalışması oldu. TOG tarafından 2015 yılında hazırlanan Üniversitelerde Sosyal Girişimcilik Öneri Belgesi’nde ön plana çıkan sosyal girişimciliğin iyileştirilmesinde karşılaşılan 5 temel sorun konferans katılımcıları tarafından ele alındı. 

Rektörler, idari kadro ve öğrencilerin katılımı ile düzenlenen atölye çalışmasında sosyal girişimciliğin iyileştirilmesi adına karşılaşılan sorunlar ele alırken, her üniversitenin bu sorunların ortadan kaldırılmasını sağlamak üzere çözümler geliştirmesi konusu da ele alındı.

Hibe Destekleri Tartışıldı

Konferansta, üniversite öğrencilerinin TOG ekibinden aldığı hibe desteği ve mentorluk ile geliştirdikleri sosyal girişimcilik fikirlerini paylaşmaları sağlandı. Her gruba verilen 5 dakikalık fikir sunum süresinin ardından büyük grupta gerçekleştirilen soru-cevap çalışması ile üniversiteler arası fikir alışverişi desteklenmiş oldu.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor