12. Teknoloji Ödülleri ‘Teknoloji ve İnsan’ Temasına Odaklandı!

TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından bu yıl 12'ncisi düzenlenen Teknoloji Ödülleri Töreni, “İnsan Odaklı Teknolojiler – teknoloji@insan” teması ile sektörün duayen isimlerini ağırladı. Detaylar Haberimizde..

Türkiye’de Ar-Ge, yeni teknolojiler ve inovasyon ekosistemine katma değerli çözümler geliştirmek için çalışmalarını sürdüren TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından bu yıl 12'ncisi düzenlenen Teknoloji Ödülleri Töreni, “İnsan Odaklı Teknolojiler – teknoloji@insan” teması ile sektörün duayen isimlerini ağırladı.

İnsan Odaklı Teknolojiler - teknoloji@insan teması ile gerçekleştirilen etkinliğin ana konuşmacısı Wesley Clover Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sir Terry Matthews, dijital dünyada başarılı olmanın yolunu aktardı. Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın oturum başkanlığını yaptığı "İnsan Odaklı Teknolojiler" panelinde sektörün deneyimli isimleri teknolojinin hayatın farklı alanlarında ve iş dünyasında yarattığı değişimi katılımcılarla paylaştı.

Açılış konuşmasını XII. Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı C. Müjdat Altay’ın gerçekleştirdiği organizasyonda Wesley Clover Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sir Terry Matthews, "Dijital Dünyada Başarılı Olmanın Yolu"nu anlattı. Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın oturum başkanlığını yaptığı "İnsan Odaklı Teknolojiler" panelinde ise Enocta Grup CEO'su Ahmet Hançer, Siemens Satış Direktörü Hakan Mavruk, TABİT Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri Kurucu Ortağı Tülin Akın, InfoDif Kurucu Ortağı Kerem Çalışkan ve Young Guru Academy Proje Danışmanı, YGA Mezunu Duygu Kayaman sektörlerde yaşanan teknolojik gelişmeleri, değişen süreçleri ve iş dünyasına kazandırdıklarını katılımcılarla paylaştı.

“Tükettiğimizden Daha Fazla Teknoloji Üretmeliyiz”

İlki 1998’de gerçekleştirilen Teknoloji Ödülleri'ne 35 müracaat varken, bu yıl sayının 170'e çıktığını belirten XII. Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı C. Müjdat Altay, “Türkiye’de teknolojinin gelişimini gösteren bu büyük artış bizi yüreklendiriyor, geleceğe güvenle bakmamızı sağlıyor. Genç ve dinamik nüfusumuzla ve bilhassa son 10 yılda Ar-Ge’yi odağına alan hükümetlerimizin, teşvik politikalarıyla çok yol aldık. Bu nedenle de daha hızlanmak istiyoruz” dedi. Konuşmasında Türkiye’nin teknoloji ithalat ve ihracat rakamlarına da değinen Altay, şöyle konuştu:

“Yüksek teknoloji ürünlerde ithalatımız, ihracatımızın maalesef 5 buçuk katı. Orta yüksek teknoloji ürünlerinde de ithalatımız, ihracatımızın 2 katı. Türkiye olarak teknolojiyi üretmiyor, maalesef tüketiyoruz. Artık tükettiğimizden daha fazla üretmeliyiz. Türkiye 500 milyar dolar ihracat hedefine ancak ve ancak yüksek teknoloji üretimi ile erişebilir. Unutmamalıyız ki her başarılı Ar-Ge projesi, geleceğimizin bir kilometre taşıdır. Dördüncü sanayi devrimine geldiğimizde, teknolojik yolculuğumuzda bizi bekleyen en önemli konu da 'insan odaklılık'. Artık hepimizin dilinde olan yapay zeka, robotik, nesnelerin interneti, akıllı araçlar, 3 boyutlu yazıcılar, nano teknoloji ve biyoteknoloji gibi alanlarda yapabileceklerimizin sınırı yok. Çünkü artık teknoloji insanla birleşmek, ona odaklanmak zorunda. İşte bu nedenle konferansımızın teması “İnsan odaklı teknolojiler”. Ben ülkemizde yetenekli, yaratıcı gençlerin olduğunu görüyor ve onların başarılarına yürekten inanıyorum. Bu noktada bizlere düşen, bu başarıyı hayata döndürecek iklimi ülkemizde yaratmak.”

“Gençleri Doğru Yönlendirmeliyiz”

Sir Terence Matthews, Wesley Clover International firmasının kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Terry Matthews ise katılımcılarla “Dijital Dünyada Başarılı Olmanın Yolu”nu paylaştı. 4 bin dolar borç alarak çıktığı girişimcilik yolculuğunda 1972’den bu yana üçü 1 milyar doların üzerinde ciroya sahip, toplam 100’ün üzerinde firma kurduğunu belirten Matthews, “Başarıda tek önemli nokta devamlılık ve asla vazgeçmemek. En büyük hammaddem ise genç insanlardı. Teknoloji şirketlerinde başarıya ulaşmak için birinci kural eğitimli gençlerle çalışmak. Onlara maaş değil, firma ortaklığı verdiğinizde haftanın 7 günü çalışabiliyorlar. Ve diğer bir önemli konu ise müşterileri dinlemek, onlara bir şey satmak yerine isteklerini hayata geçirmek. Şu an Türkiye’de 7 start-up firması ile çalışıyorum. Bazı firmalar 2 yaşına geldi. Türkiye muazzam gençlere sahip. Teknoloji dönüşümünün başlangıcındayız. Tarımda, otomotivde, hayvancılıkta teknolojinin kullanımı ile önemli projeler hayata geçirilebilir, yeni başarı hikâyeleri yaratılabilir. Yetenekli gençlerimize nasıl çalışabileceklerini, nasıl başarılı olabileceklerini doğru aktarabilirsek, Türkiye başarıyı yakalayabilir” dedi.

Teknolojinin hayatın farklı alanlarında ve iş dünyasında yarattığı değişimin katılımcılarla paylaşıldığı “İnsan Odaklı Teknolojiler” panelinde TABİT Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri Kurucu Ortağı Tülin Akın, 2004 yılından bugüne 12 bin köyün ziyaret edilerek hayata geçirilen “Çiftçi Kulübü” projesini anlattı. Tülin Akın Türkiye genelindeki 1,4 milyon çiftçiye cep telefonu üzerinden ulaştıklarına değinerek, “Masaüstü ve mobil ortamda hayata geçirdiğimiz proje sayesinde Türkiye genelindeki çiftçilerimize hal-borsa fiyatı, tarımsal bilgilendirmeler, hibeler gibi bilgileri aktarıyoruz. Akıllı Köy projemizde ise teknolojinin tarımsal ve bilişim teknolojilerini tabana yaymayı istiyoruz. Tarla üzerinde toprak yapısından, gübrelenmeye, sulama sisteminden çiftlikteki ineklerin takibine kadar tüm detaylar teknoloji ile takip edilir hale geldi. Çiftçilerimiz bu yapıya alıştığında projeyi Türkiye genelindeki diğer çiftçilerimize aktarmak için Akıllı Köyümüzde ağırlayacağız” açıklamasını yaptı.

“Yurtdışı Açılımı Önemli”

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın oturum başkanlığını yaptığı "İnsan Odaklı Teknolojiler" panelinde InfoDif Kurucu Ortağı Kerem Çalışkan ise milli projelerin yurtdışına açılması gerektiğini söyledi. 2007 yılında kurulan InfoDif’in 5 yıllık Ar-Ge çalışması sonrasında geniş video analizi yeteneklerine sahip olduğunu bu çözümün günümüzde birçok alanda kullanıldığını belirtti. Türkiye’deki değerli işlerin ayakta kalabilmesi için mutlak yurtdışına açılması gerektiğini söyleyen Çalışkan, “Bu açılım şirketlerin hem daha rahat yatırım almalarını, hem de farklı projeler geliştirilmesine taban sağlıyor. Biz video analizi yeteneklerimizi video güvenlik üzerine odaklandık. Bugün şirketi ABD’ye taşımaya çalışıyoruz. Sahip olduğumuz Ar-Ge kültürümüzü, yurt dışı açılımımız ile zenginleştireceğiz” dedi.

Toplantıda TÜBİTAK ve TTGV desteği ile önemli bir başarı hikayesi yakalayan E-Nocta’nın 17 yıllık gelişim sürecini aktaran Enocta Grup CEO'su Ahmet Hançer, “Ülke olarak teknolojiyi iyi kullanıyoruz. Bizim sektörümüzde olduğu gibi teknoloji birçok sektörü çok hızlı geliştirdi. Bunu başka ülkelere sunabilmeliyiz. E-Nocta olarak önemli bir başarıya imza attık. Artık çalışanlar İstanbul trafiğinde, iş öncesi ya da sonrasında bir şeyler öğrenebilmek için bizi tercih ediyor. Sosyal mecraların da hayatımıza katılmasıyla E-Learning süreçleri daha da hızlandı” açıklamasını yaptı.

Siemens Satış Direktörü Hakan Mavruk ise bugün bit ortamında gerçekleşen tasarımların atom ortamında üretime geçtiğini, Türkiye’nin başta Çin olmak üzere dünya ile yarışabilmesi ve Endüstri 4.0’a yer güçlü olarak yer alabilmesi için eğitimle birlikte dönüşmek zorunda olduğuna dikkat çekti. Bugün Apple’da binlerce insanın yaptığı işi robotların yapmaya başladığını, dördüncü evrimde dönüşümde sıkıntı yaşamamak için eğitime önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 30.499 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor