MÜSİAD, Kadın Girişimciler Zirvesi İle Kadın Girişimciliğine Işık Tuttu!

Kadın işverenlerin desteklenmesi ve kadın girişimciliğinin artırılması konularının ele alındığı MÜSİAD Kadın Girişimciler Zirvesi, 27 Mayıs 2016 tarihinde The Grand Tarabya Otel'de iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Detaylar haberimizde..

Kadın işverenlerin desteklenmesi ve kadın girişimciliğinin artırılması konularının ele alındığı MÜSİAD Kadın Girişimciler Zirvesi, 27 Mayıs 2016 tarihinde The Grand Tarabya Otel'de iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirdi.

Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı Sema Ramazanoğlu başta olmak üzere iş dünyasının önde gelen isimlerinin arasında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Nail Olpak: "Kadınlar Olmadan Hedeflerimize Ulaşmamız İmkânsız"

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak açılış konuşmasında mevcut kadın girişimcilerin potansiyellerinin kullanılması ve yeni kadın girişimcilerin ortaya çıkması için yapılacak çalışmaların önemine değinerek şunları söyledi: “Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında, kadınların işgücüne katılımının büyük önem arz ettiğini anlatmaya gayret ediyoruz. Kadınlar olmadan hedeflerimize ulaşmamız imkânsız. Türkiye ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacak, itici gücü yaratacak olanlar kadınlardır.”

"Kadın Girişimciliği ve Teşvik", “Osmanlı ve İslam İktisadında Kadının Yeri” ile "Gelişmek ve Güçlenmek" başlıklı oturumlarından oluşan zirvede Kadın Girişimciliği her yönü ile ele alınmaya çalışıldı.

Açılışta konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı Sema Ramazanoğlu, “Tarih boyunca üzerinde yaşadığımız bu topraklar; emek, güç, yetenek, akıl, sabır ve alın teriyle bereketin adı olmuştur. Tarihin her döneminde kadınlar ve erkekler üretime katıldıkça; emeğini, gücünü ve kuvvetini üretime dahil ettikçe toplumlar daha da güçlenmiştir. Tarihte Anadolu Bacıları, dokumacılık, örgücülük yapmışlar, ürettikleri malları diğer beldelere satmışlardır. Osmanlı Devleti zamanında ise kadınlar üretimin her aşamasında yer almanın yanı sıra ürettiklerinin tüketici ile buluşması için de çaba sarf etmişlerdir” dedi.

Sema Ramazanoğlu: "Kadın Emeğini Görünür Kılınmalı"

Bunun yanısıra kadının istihdama katılımının kadının güçlenmesinin en önemli aracı olduğunun altını çizen Ramazanoğlu, “Kadın emeğini görünür kılmakla birlikte istihdama katılım, kadının sosyal, kültürel haklara ve fırsat eşitliğine ulaşmasının en etkili yoludur. Son 14 yılda kadın istihdamı alanında izlenen politikalar ve yürütülen projeler sonucunda kadınların işgücüne katılımında ve istihdamında artışlar gerçekleşmiştir. Kadınların işgücüne katılım oranına bakıldığında 2005 yılından bu yana 8,2 puanlık artış sağlanarak bu oran % 31,5’e ulaşmıştır” diye konuştu.

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak konuşmasında kadın mucitlere de değinerek şunları söyledi: “Bulaşık makinesini bir kadın icat etti: Josephin Cochrane. İlk büyük ölçekli bilgisayarı bir kadın geliştirdi: Grace Hopper. Araba sileceklerini de bir kadın buldu: Mary Anderson. Katlanır yatak, bir kadın tarafından tasarlandı: Sarah Goode. Optik analiz sistemlerini bir kadın keşfetti: Dr. Ellen Ochoa. Güneş enerjisiyle ısıtma sistemini de bir kadın icat etti: Dr. Maria Telkes. Lazerle katarakt tedavi etmek, bir kadının fikriydi: Patricia Bath. Ve elbette daha pek çokları. Sadece mucitlere bakmayalım. Bugün MÜSİAD Kadın Üyeleri arasında, Ağır Sanayiden Uluslararası Ticarete kadar geniş bir yelpazede üyelerimizin olduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim. Hedefimiz, niteliklerini ve sayılarını arttırabilmek. Bunların yanısıra, Kadın Girişimciliğinin Profesyonel Hayattaki başarılı örneklerini de unutmamamız gerekir. İntel ve Vodafone gibi Uluslararası kurumların Dünya Tepe yönetiminde bulunan başarılı Türk Kadınları, bunların güzel örnekleri.”

Gülten Durdu: “Kadın Girişimcilerin Sorunlarını Çözmeye Odaklandık”

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Gülten Durdu; “Anadolu’da 14. Yüzyılda dünyanın ilk kadın girişimcilik teşkilatlanmasının kurulduğunu biliyor muydunuz? ‘Baciyan-ı Rum’, yani Anadolu Kadınları, Anadolu’nun “cesur” kadınları. Anadolu’nun kendine güvenen girişimci kadınları, dünyadaki ilk kadın girişimcilik teşkilatlanmasını oluşturdular. İşte buradan, köklerimizin cesareti ve kendine güveninden yola çıkarak, kadın girişimcilerimizi desteklemek için harekete geçtik. Dünyanın önde gelen iş insanları örgütlerinden biri olan MÜSİAD olarak, Yeni Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında, kadın girişimcilerin önemine dikkat çekmeye ve kadın girişimcilerin sorunlarını çözmeye odaklandık” dedi.

Emine Erdoğan: "Kadınlar ticarette etkin olmak istiyorsa, girişimciliği desteklemeli ve önemsemelidir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanım zirvede yaptığı konuşmasında şu cümleler dikkat çekti: "Kadınlar ticarette etkin olmak istiyorsa, girişimciliği desteklemeli ve önemsemelidir. Osmanlı'da kadınlar vakıf kuracak kadar zenginlerdi. Bu da kadınların girişimciliğine işaret eder. Biz kadınlar olarak içimizdeki potansiyeli keşfedelim. Ülkemizde kadınların iş gücüne katılım oranı giderek yükselmektedir. Ancak asıl önemli olan girişimciliğinin artmasıdır. Evlatlarımıza erken yaşlardan itibaren iş ahlaki konusunda yatırımlar yapmalıyız. "

MÜSİAD Kadın Girişimciler Zirvesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.musiadkadin.org ve www.musiad.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Düzenledikleri zirve için MÜSİAD Kadın Çalışma Grubu'nu tebrik ediyor, haberimizi girişimci adayı kadın okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor