En Fazla Ar-Ge Harcamasını İlaç Sektörü Yapıyor!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan İlaç Sektörü Raporu'nda, bu alanda son dönemdeki gelişmeler değerlendirildi. Detaylar haberimizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan İlaç Sektörü Raporu'nda, bu alanda son dönemdeki gelişmeler değerlendirildi.

Raporda, savaş, epidemik hastalıklar ve olası bir ambargo gibi faktörler karşısında ülkenin ilaç ihtiyacını karşılayacak, üretim yapabilen bir ilaç sektörüne ihtiyaç bulunduğuna işaret edildi. Avrupa İlaç Endüstrileri ve Birlikleri Federasyonu verilerine de yer verilen rapora göre, ilaç sektörü, yüksek maliyetli ve uzun süren Ar-Ge çalışmaları içermesi sebebiyle dünyada yapılan toplam Ar-Ge harcamalarında yüzde 14,4'lük payla ilk sırada bulunuyor.

Ar-Ge harcamalarının yüzde 10,4'ünü yazılım ve bilgisayar, yüzde 8'ini teknolojik donanım ve ekipman, yüzde 7,3'ünü eğlence ürünleri, yüzde 4,6'sını savunma ve uzay, yüzde 4,3'ünü elektronik ve elektrikli ekipman, yüzde 4,3'ünü otomotiv, yüzde 4,2'sini sağlık ekipman ve servis çalışmaları oluşturuyor.

Dünyadaki 500 büyük ilaç firması verilerini kullanarak gerçekleştirilen analize göre, ilaç sektörünün 2014 sonu itibarıyla küresel Ar-Ge harcamaları yaklaşık 140 milyar doları buluyor. Bu rakamın 2020'de yaklaşık 160 milyar dolara ulaşabileceği tahmin ediliyor. Gelecek dönemde, gelişmiş ülkelerde büyümenin yavaşlaması ve gelişmekte olan ülkelerde sektöre verilen teşviklerin artmasıyla Ar-Ge harcamalarının daha büyük kısmının Brezilya, Rusya ve Çin gibi gelişmekte olan ülkelere kayması bekleniyor.

Bunun yanı sıra, 2014 yılında Türkiye’de “temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı” sektöründeki Ar-Ge harcaması, bir önceki yıla göre yüzde 4,3 artarak yaklaşık 219 milyon liraya çıktı. İlaç sektörü Ar-Ge harcamalarının imalat sektörü toplam Ar-Ge harcamaları içindeki payı ise yüzde 4,83 seviyesinde bulunuyor.

Haberin tamamını okumak için: http://www.sanayi.gov.tr/NewsDetails.aspx?newsID=23548&lng=tr

Haberimizi ilaç sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 15.105 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, Uluslararası
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor