Yenilenen E-ticaret Yasası 1 Yılda Tüketicilere ve Şirketlere Neler Getirdi?

Dünyanın önde gelen B2C pazarlama bulut çözümleri sağlayıcılarından Avusturya merkezli teknoloji şirketi Emarsys’in Ülke Müdürü Emre Güzey, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yeni e-ticaret yasasının, geride kalan 1 yıllık zaman diliminde tüketicilere ve şirketlere neler getirdiğini açıkladı. Detaylar

Dünyanın önde gelen B2C pazarlama bulut çözümleri sağlayıcılarından Avusturya merkezli teknoloji şirketi Emarsys’in Ülke Müdürü Emre Güzey, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yürürlüğe giren yeni e-ticaret yasasının, geride kalan 1 yıllık zaman diliminde tüketicilere ve şirketlere neler getirdiğini açıkladı.

İnternet üzerinden yapılan tüm ticari iletişimi, elektronik ticarete ilişkin yapılan sözleşme ve bilgi verme yükümlülüklerini düzenleyerek belli kurallara bağlayan 6563 no’lu “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” ile müşteri odaklılığın zorunluluk haline geldiğini belirten Emre Güzey, yeni yasayla birlikte e-ticaret sektöründe daha emin ve doğru adımlar atıldığını ve tüketicilere ait verilerin segmente edilmesinin değer kazandığını belirtti.

Yeni Yasa Tüketicilere Neler Getirdi?

1. İstenmeyen e-posta ve SMS dönemi sona erdi

Yeni kanunla birlikte internetten alışveriş anlamında en çok şikayet edilen konuların başında gelen istenmeyen e-posta ve SMS gibi uygulamalar büyük oranda azaldı. Yazılı ya da elektronik olarak alınmış herhangi bir onay olmadan, şirketlerin tüketicilere ileti gönderme oranı düştü.

2. Kişisel bilgiler yasa ile korundu

Yeni kanun bilgi verme yükümlülüğü ve kişisel verilerin korunması alanında önemli değişimleri beraberinde getirdi. Kişisel veriler, eğer 3. kişilere iletilecekse veya başka amaçlarla kullanılacaksa, kişisel veri sahibinin onayının alınması zorunlu hale geldi.

3. Reddetme hakkı sunuldu

Yeni yasayla tüketicilere aldıkları e-posta, SMS gibi ticari elektronik iletileri diledikleri zaman ve gerekçesiz olarak almayı reddetme hakkı sunuldu. Cezai yaptırımlar açısından ise, ticari iletinin reddedilmesi, bu iletinin içeriği, bilgi verme yükümlülüğü ve elektronik ortamda sipariş verilmesine ilişkin düzenlemelere aykırı davranan şirketlere para cezası verildi.

Yeni Yasa Şirketlere Neler Getirdi?

1. Müşterilere yönelik haksız ticari uygulamalar ortadan kalktı

Yeni kanun ve yönetmelikle, e-ticarette haksız ticari faaliyetler büyük oranda ortadan kalktı. Müşterisinden izin alan, yasa şartlarına uyan ve müşteri verisini segmente eden şirketler bir adım öne çıktı.

2. Tüketici odaklılık zorunlu oldu

Tüketici odaklılık e-ticaret şirketleri için zorunluluk haline geldi. Tüm kurumlar, tüketicilerinin gizliliğine önem veren ve onların haklarına saygı duyan bir pozisyona geçti.

3. E-ticarete olan güven arttı

Özellikle Türkiye’de e-ticaretin büyümesinde büyük bir bariyer olan e-ticarete güven konusunda önemli adımlar atıldı. Yasal düzenlemelerle tüketicilerin tüm hakları koruma altına alındı ve tüketicilerin kurumlara olan bakış açısı değişti.

4. Bilgi verme yükümlülüğü getirildi

Yeni kanun bilgi verme yükümlülüğü alanında önemli değişimleri beraberinde getirdi.
Bilgi sunma yükümlülüğüyle, e-ticaret şirketlerinin kendileri hakkında ve izlenecek teknik adımlar gibi konulara dair bilgiler vermeleri sağlanarak, tüketicilerin güvenli ve kolay bir şekilde ticari faaliyetlerini tamamlaması hedeflendi.

5. Tüketicilere ait bilgiler önem kazandı

Yeni kanun ile tüketicilerin kişisel verilerinin toplanması, depolanması gibi adımlar şirketler özelinde önem kazandı. Şirketler, verileri anlamlı hale getirip kullanamadıkları takdirde, harcanan zamanın ve bütçenin çöp olacağını dikkate almaya başladı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor