2016 Dünya Türk Girişimciler Kurultayı İstanbul'da Düzenlendi!

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) kapsamındaki Dünya Türk Girişimciler Kurultayı açılışında konuşan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyük bir güç ve potansiyele sahip olan Türk işadamlarının dünyada çok geniş bir coğrafyaya yayıldığını belirtti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) kapsamındaki Dünya Türk Girişimciler Kurultayı açılışında konuşan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  büyük bir güç ve potansiyele sahip olan Türk işadamlarının dünyada çok geniş bir coğrafyaya yayıldığını belirtti.

Kazancının, ekmeğinin peşinde olan iş adamlarını Çağdaş Alperenlere benzeten Cumhurbaşkanı, insanların vatanlarını terkmesi altındaki en temel sebebin ekonomik gerekçeler olduğunu söylerken, Suriye ile Irak krizleri sebebiyle Türkiye’nin 3 milyonun üzerinde sığınmacıya ev sahipliği yaptığını ifade etti. Son 13 yılda yurtdışında Türk müteşebbislerinin sayısının önemli oranda arttığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı, 19’u yoğun olmak üzere Türklerin dünyanın 167 ülkesinde var olduğunu, Türklerin milli ve manevi değerlerinden asla vazgeçmemeleri gerektiğine vurgu yaptı.

Dünya Türk Girişimciler Kurultayı açılışı ardından Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın katılımları ile gerçekleştirilen ve artık gelenekselleşen “Bakanlar Oturumu”nda, Türk diaspora temsilcileri Kabine’nin Bakanlarına sorularını yöneltti.

AB üyelik müzakereleri süreci, AB ile ilişkilerde paradigma değişimi, Rusya krizi, Gümrük Birliği’nin güncellemesi, terörle mücadele, düzensiz göç, Türkiye’nin tanıtımı ve algı konularının ele alındığı oturumda, 95 ülkeden gelen Türk iş adamları, Bakanlara ilgili oldukları alanlarda doğrudan soru sorma fırsatını yakaladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımı ile gerçekleşen, Kurultayın Gala Yemeğinde ise, Türk diasporasının temsilcileri, Başbakan ile biraraya geldi. Davutoğlu yaptığı konuşmada, Türk diasporasının ürettiği her değerin, Türkiye’nin menfaatine olduğunu ifade ederken, Türk diasporası mensuplarının “Türkiye’nin yüz akı” olduğunu söyledi.

Türk diasporasının yurtdışına açılmasının, Türkiye için büyük kazanım olduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu, reformcu ve dünyadaki değişimleri okuyabilen siyaset anlayışından geri adım atılmayacağını söyledi. Davutoğlu, yurtdışındaki her ziyarette iş dünyasının temsiliyetine önem verdiklerini ifade ederken, Türkiye’nin bölgesinde küresel ölçekte bir göç olduğunu belirtti.

Türk diasporası işadamlarına yönelik yaptığı konuşmada, 14 yılda 19 STA imzalandığını ifade eden Başbakan Davutoğlu, vizesiz seyahat edilen ülke sayısını 42’den 67’ye çıkartıldığını belirtti. Haziran ayında Türk vatandaşlarına yönelik uygulanan Schengen vizelerinin kalkacağını ifade eden Davutoğlu, Türkiye’nin dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin en fazla uluslararası insani yardım yapan ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Türk insanının girişimci ruhunun, Türkiye’nin en büyük zenginliği olduğunu da söyleyen Başbakan Davutoğlu, reel sektörün rekabet gücünü artıracak reformlara devam edileceğini belirtti. Türkiye’nin yarım asırdır sürdürdüğü AB sürecinde sona yaklaşıldığını belirten Başbakan, 1 Temmuz sonrası 33. faslın açılacağını söyledi. Yurtdışındaki Türklerden yatırım ve istihdam beklentisi olduğuna dikkat çekti.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ile DTİK Başkanı Nail Olpak’ın açış konuşmaları ile başlayan Genel Kurul’da yapılan seçimlerde, DTİK’in yeni Bölge Komite Başkanları ve Komite Üyeleri belirlendi.

Genel Kurul seçimleri sonrasında;

  • DTİK Avrupa Komite Başkanlığı’na Suat Şahin;
  • DTİK Avrasya Komite Başkanlığı’na Ali Galip Savaşır;
  • DTİK Balkanlar Komite Başkanlığı’na Ömer Süsli;
  • DTİK Asya-Pasifik Komite Başkanlığı’na Nejdet Demiryürek;
  • DTİK Afrika-Ortadoğu-Körfez Komite Başkanlığı’na Abubekir Salim;
  • DTİK Amerika Komite Başkanlığı’na Ömer Er seçildi.

Dünya Türk Girişimciler Kurultayı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.dtik.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor