Fikri Işık: Sanayi 4.0'ın Altyapısını Ar-Ge ve İnovasyonla Hazırlayacağız!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık: "Türkiye'nin altyapısını geliştirmek, yüksek nitelikli insanların da Sanayi 4.0'a adapte olması için altyapıyı Ar-Ge ve inovasyonla hazırlamak durumundayız." Detaylar haberimizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık: "Türkiye'nin altyapısını geliştirmek, yüksek nitelikli insanların da Sanayi 4.0'a adapte olması için altyapıyı Ar-Ge ve inovasyonla hazırlamak durumundayız."

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve beraberindeki heyet, Bosch'un Almanya Stuttgart'taki fabrika ve Ar-Ge merkezini ziyaret etti. Heyette Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Orkun Hasekioğlu da yer aldı.

Işık, 4. Sanayi Devrimi'nin en karakteristik özelliğinin, ne üretildiğinden ziyade nasıl üretildiği olduğunu belirterek, üretimde akıllı ve dijital teknolojilerin ne kadar kullanıldığının önemine değindi.

Bu açıdan Sanayi 4.0 kavramının son yıllarda bir proje olarak kullanılmaya başlandığına dikkati çeken Işık, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak biz de 'Bu noktada neredeyiz, bundan sonrası için ne yapmalıyız, özellikle Türkiye'de üretimi olan global şirketlerimizle daha yakın nasıl çalışırız ve global şirketlerimizin Türkiye'yi de bu oyunun içerisine sokması noktasında ne yapabiliriz?' diye çalışıyoruz. Bugün Almanya'da bununla ilgili temaslarda bulunuyoruz ki şu anda Bosch'dayız.

Bosch bu konuda lider şirketlerden biri. Bosch aynı zamanda yüksek teknolojili üretimde de Türkiye'deki en iyi şirketler arasında. Dolayısıyla biz bu Sanayi 4.0 ile ilgili global oyunda Türkiye'nin rolünün en iyi noktada olması için hem Türkiye'de faaliyet gösteren global şirketlerin bu noktada hangi rolü alacağını, hem de bu konuda hükümetimizin ve özel sektörümüzün ne yapması gerektiğine yönelik çok önemli bir çalışmayı bugün burada yürütüyoruz."

Bakan Işık, Sanayi 4.0 kapsamında Ar-Ge teşviklerinin artırılıp artırılmayacağının sorulması üzerine, Ar-Ge Reform Paketi'ni yeni çıkardıklarını ve söz konusu pakete bütün paydaşların görüşlerini maksimum düzeyde yansıttıklarını dile getirdi.

Son derece geniş, kapsamlı ve güçlü bir paket hazırladıklarını belirten Işık, "Dolayısıyla Ar-Ge'nin kamu destekleri açısından şu anda gördüğümüz bir eksiği yok. Elbette her zaman daha iyisi olabilir ama şimdi asıl Ar-Ge uygulamalarında karşılaşılan sorunlara yoğunlaştık." ifadelerini kullandı.

Işık, bu dijital çağda ve Sanayi 4.0'da, Ar-Ge ile inovasyonun artık hayat tarzının temelini oluşturduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu noktada özellikle yazılım ve donanım artık hayatın bir parçası haline geliyor. Sanayi 4.0 kavramında da diğer tüm teknolojik alanlarda da insan artık daha da merkeze oturuyor ama düşük becerili insan gücünün önemi azalıyor, çok yüksek becerili, yüksek nitelik gerektiren insan gücüne olan talep çok artıyor. Burada da dijital eğitim bizim açımızdan son derece önemli. Bu konuda Türkiye'nin altyapısını geliştirmek, yüksek nitelikli insanların da Sanayi 4.0'a adapte olması için altyapıyı Ar-Ge ve inovasyonla hazırlamak durumundayız ."

Sanayi Bakanlığı Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 4.062 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, İnovasyon, KAMU, Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor