"Global Entrepreneur Indicator" Araştırmasının Sonuncusu Yayınlandı!

Entrepreneurs’ Organization (EO), ‘Global Entrepreneur Indicator (Küresel Girişimcilik Göstergesi)’ araştırmasının sonuncusunu yayınladı. Rapor Türkiye ve dünyadaki geçen 6 aya yönelik analizler ile gelecek 6 ayın ekonomi trendleri ve büyüme beklentilerini içeriyor. Detaylar haberimizde..

Entrepreneurs’ Organization’ın bu yılın ilk ‘Global Entrepreneur Indicator’ raporu yayınlandı. 48 ülkede 11 binden fazla üyesi bulunan derneğin üyeleriyle yaptığı anket sonuçlarına dayandırılan araştırmada, Türkiye’deki girişimcilerin yüzde 70’i gelecek 6 ayda ekonomide gerileme yaşanacağını belirtti. Öte yandan yeni bir iş kurmaya olumlu bakan girişimcilerin oranı yüzde 52 olarak belirlendi.

Eylül-Şubat döneminde yüzde 22’ye kadar düşen bu oran böylece seçim öncesi seviyeye çıkmış oldu. Ciro, istihdam ve karlılık anlamında da girişimciler önceki dönemlere göre olumlu görüş bildirdi. EO Türkiye Başkanı Gamze Cizreli, “Seçim döneminin ardından halen arzu edilen denge ortamı oluşmuş değil. Fakat, girişimcilerin çoğunluğu ekonomide gerileme yaşanacağını düşünse de, yeni yatırım yapmak konusunda ısrarcılar. Bu Türkiye ekonomisi açısından umut verici” dedi.

Entrepreneurs’ Organization (EO), ‘Global Entrepreneur Indicator (Küresel Girişimcilik Göstergesi)’ araştırmasının sonuncusunu yayınladı. Rapor Türkiye ve dünyadaki geçen 6 aya yönelik analizler ile gelecek 6 ayın ekonomi trendleri ve büyüme beklentilerini içeriyor. Global Entrepreneur Indicator araştırması bu yıl, EO’nun 48 ülkedeki 11 bini aşan sayıdaki üyesinin 7 bininin görüşlerine başvurularak, Şubat ayı içerisinde yapıldı.

Ankete katılan EO Türkiye üyelerinin yüzde 52’si önümüzdeki 6 ay içerisinde yeni bir iş kurmaya sıcak baktıklarını iletti. Bu oran 2015 Eylül döneminde açıklanan bir önceki raporda yüzde 22 olarak belirlenmişti. Bu anlamda yüzde 50’ler seviyesine ulaşarak seçim öncesi beklentilere geri dönüldüğü görüldü.

Girişimci Ekonomik Büyümeyle İlgili Hala Kötümser

Öte yandan ankete katılanların yüzde 11’i önümüzdeki 6 ayda Türkiye’de ekonomideki büyümenin süreceğini düşünürken, yüzde 70’i ise gerileme olacağı yönünde görüş bildirdi. Bu oranlar geçtiğimiz 6 aylık dönemdeki (Eylül-Şubat) beklentilerle aynı kaldı. Tüm dünyadaki üyelerin global ekonomi ile ilgili görüşlerine bakıldığında ise, yüzde 28’nin büyüme, yüzde 29’unun gerileme beklediği yönünde.

İstihdam Artışı, Global Ortalamanın Altında Olsa da Sürecek

Türkiye’de geçtiğimiz 6 ayda şirketlerin yüzde 47’sinde tam zamanlı çalışanların sayısı arttı. Gelecek 6 aya yönelik beklentilerde, tam zamanlı çalışanların sayısının artıracak şirketlerin oranı ise yüzde 30 seviyesinde kaldı. Bu rakam global ortalamada yüzde 50’nin üzerinde.

Ciro Artışı Bekleyenlerin Oranı Son 6 Ayın Zirvesinde

Eylül-Şubat döneminde cirolarının artacağını belirten girişimcilerin oranı yüzde 36’ya kadar düşmüştü. Fakat Şubat ayında yapılan araştırma, bu oranın yüzde 58 seviyesinde gerçekleştiğini gösterdi. Gelecek 6 aya yönelik beklenti ise yüzde 70 olarak belirtildi.

Girişimcilerin yüzde 53’ünün geçtiğimiz 6 aylık dönemde karlılık oranlarını artırdığı görülüyor. Bu konudaki gelecek 6 ay beklentisi ise yüzde 65’e yükseliyor. Sermayeye erişim oranının ise yüzde 26’dan yüzde 37’e yükselmesi bekleniyor.

“Girişimciler Geri Adım Atmayacak”

Araştırma sonuçlarını yorumlayan EO Türkiye Başkanı Gamze Cizreli, “Geçtiğimiz yıl seçim yılıydı. Bunun ardından ekonomik dengelerin oturacağı öngörülüyordu ancak mevcut gelişmeler nedeniyle halen arzu edilen denge sağlanabilmiş değil. Öte yandan ekonominin gelişmesine yönelik beklentiler olumsuz bir tablo çizse de, girişimciler kendi projelerini hayata geçirme konusunda geri adım atmayacaklar gibi duruyor. Girişimcilerin cirolarının ve istihdamlarının artacağına yönelik görüşleri ve iş kurmaya sıcak bakanların oranındaki artış bunu gösteriyor. Türkiye’nin ekonomik gelişmesinde büyük yeri olan girişimcilerin bu yönde görüş bildirmiş olması umut verici.” dedi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor