Bugün ilk makalemi siz değerli okuyucalarım için hazırlarken oldukça heyecanlıydım ama bir o kadar da şanslıydım. Girişimcilik üzerine geçtiğimiz ay ve bu ay yoğun etkinlik programlarına katılmış ve güncel bilgi birikimi sağlama imkanı yakalamıştım..
Bu makale Konuk Yazarımız Hayriye Gönen tarafından kaleme alınmıştır.
Bugün ilk makalemi siz değerli okuyucalarım için hazırlarken oldukça heyecanlıydım ama bir o kadar da şanslıydım. Girişimcilik üzerine geçtiğimiz ay ve bu ay yoğun etkinlik programlarına katılmış ve güncel bilgi birikimi sağlama imkanı yakalamıştım.
Şubat ayının son haftası T.C. Ekonomi Bakanlığı'mızın "Kadın Girişimciliğinin Özendirilmesi Konferansı” na katılmıştım. Başarılı girişimci kadınlarımızın konuşmacı olarak bizlerle paylaştıkları başarı öykülerinde "Girişimcilikte Başarı “ için yegane şeyin ilk adımı atmak olduğunu ve o ilk adımı atmakta yaşanılan ortak problemleri dinlemek çok yararlıydı. Bakanlığımızın harika ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlik çok verimliydi. Bu güzel etkinliğe katkısı olan T.C. Ekonomi Bakanlığımıza, tüm kişi ve kuruluşlara çok teşekkürler.
Ve bu hafta sonu da Ciz.io Meetup ve Digital Stüdyo'nun birlikte girişimciler için düzenledikleri seminere katılarak girişimci gençlerimiz ile sohbet etme şansı yakaladım. Gençlerimizin üniversite eğitimleri esnasında boş durmayarak girişim fikirlerini hayata geçirmeye çabalıyor olduklarını görmek onların girişimci heyecanlarına şahit olmak çok gurur vericiydi. Sanat etkinliklerine yönelik girişimci fikri olan üniversiteli bir gencimiz kendisine Türkçe ve İngilizce olarak kartvizit bile hazırlamış kartın ingilizce olarak hazırlanmış yüzeyinde “ girişimci “ kelimesinin ingilizcesi “ entrepreneur ” yazılıydı. Gururla uzattığı kartı alırken geleceğin ünlü iş adamını görür gibiydim.
Girişimci ruhuna sahip bu gençlerimiz ile birlikte work shop yapmak çok eğlenceliydi. Ve yeteneğim olan yaratıcılığım ile hobim olan girişimciliği sıkı takipte tutan ben katıldığım bu seminerden çok faydalandım. Girişimcilerimize destek toplumsal kalkınmamız ve ekonomimiz için çok önemli olduğunun bilincinde olarak diyorum ki; “Girişimcilerimiz” sayesinde ülkemiz kazanır. Nasıl mı?
- Girişimcilerimiz mal ya da hizmet üretirler ekonomimize katkı sağlarlar.
- Girişimcilerimiz sayesinde teknolojik üstünlük kazanırız.
- İhracatımız artar ve yeni pazar potansiyeli kazanırız
- Hammaddelerimizi verimli bir şekilde kullanma şansı yakalarız
- Girişimcilerimiz işsizlikten kurtulmamızı sağlar zira istihdam yaratırlar.
Artık girişim fikrimi hayata kolaylıkla geçirebilirim. Nasıl mı ?
İşte Girişimci yol haritam:
- Öncelikle değerli uygulanabilir yaratıcı bir iş fikri bulmalıyız.
- İş fikrimizin uygulanabilirliğini yani ürünümüzü anketlerle test etmeliyiz.
- İş fikrimizi hayata geçirmemiz için mali kaynak bulmalıyız. Aile ve yakın çevremizden yola çıkarak melek yatırımcılara dek kaynak yaratmaya ulaşmalıyız.
- Start up eylem zamanı iş fikrimizi uygulama aşamasında ekibimizi kurmalıyız.
- Pazar analizi yapmalıyız.
- Büyüme hedeflerimizi belirlemeliyiz.
- Hedef kitlemizi ve pazarımızı belirlemeliyiz.
- Rekabet analizi yapmalıyız.
- Mutlu son fark edilmeyi başarmak dışa açılmak. Bir dünya devinin kapımızı çalmasını sağlamak
Ve özetle başarılı girişimci olmak için: Yaptığımız işe / ürüne/ hizmete ; işimiz ile ilgili sektörümüze ve de kendimize güvenmeliyiz.
İşimizi çok sevmeliyiz ve kuralımız insana saygıyı asla unutmamalıyız.
Girişimciliği toplumumuzda özendirmeliyiz.
Konuk Yazar Hayriye Gönen Hakkında
1958 Malatya doğumlu Hayriye Gönen, İş İdaresi / Halkla İlişkiler alanında Amerikan Breyer State Üniversitesinde Yönetim üzerine MBA yaptı. 1981-1998 yılları arasında bankacı, 1998-2015 yılları arasında ise üst düzey yönetici asistanı ve yönetici olarak çalıştı. Arap Dili Edebiyatına ilgi duyuyor ve “Kariyer Koçları Görevde” adlı kitabın yazarı.