İnovasyonda Başarı İçin Müşteri Makamını Tanıyın Yeter!

“İlerleme” fikri iş dünyamızda da iyice gündemimize oturmaya başladı. Peki, ilerleme için tam olarak ihtiyacımız olan şey ne? Eski model ilerleme fikirleri çöpe gittiğine göre yeni teknik ve yöntemleri nerden edinebiliriz?

Dünya 2000 yılından sonra piyasa dinamizmi ve ürün yapıları itibarıyla 20 km. ile giden arabanın birden bire 200 km. sürate çıkması gibi bir durumu yaşıyor.

Durum böyleyken buna uymamak diye bir şey düşünülemez. Peki, ilerleme için tam olarak ihtiyacımız olan şey ne? Eski model ilerleme fikirleri çöpe gittiğine göre yeni teknik ve yöntemleri nerden edinebiliriz? İş sadece ne üretim anlayışlarında ve ne de hizmet çeşitlerinde; belki hepsinde… Ama daha çok bakış açılarında… Yaklaşım tarzlarımızda…

İnovasyon “ani ilerleme” fikri için en bulunmaz şey. Sürpriz ilerleme için ateşleyici bir mekanizmaya ihtiyacımız varsa o da işimize farkındalık katmak anlamına geliyor.

Yenilikçi deneyimleri “kültüre yerleştirmek” çıkışta olan firmaların başat özelliği.

Mesela Danimarka’nın 2006 yılında en inovatif firması seçilen Oticon’un başarısı şirket yapısında ve kültüründe köklü değişimler yapmasıyla açıklanabilir. Öyle ki, şirketin yöneticileri “düşünülmeyeni düşün” sloganı ile çıkmış. Hiyerarşi ve bürokrasisi olmayan kendi deyimiyle “spagetti örgüt” kurmuş. Yol ve duvarlarını bu anlayışlara uygun sloganlarla doldurarak ayrıca çalışanlara özgürlükçü mesajlar veriyor.

Yeni uygulama olarak iş tanımlarını çalışanlarının yazmasını istemiş. Böylece motivasyonu ve yaratıcılığı yüksek bir grubun ürün geliştirme hızını ikiye katlayarak dünya pazarındaki payını %8 den % 20’ye çıkarmış.

Farkındalık Üretimi İçin Ateşleyici Örnekler

En iyi yaptığınız şeyi daha iyi yapın:

Mesela Sony minyatürleştirmede temel beceri sahibi; Ülker ise perakende de dağıtım yetkinliğine sahip bir firma. Honda iyi motorlar yapma yeteneği ki bunu önce motosiklette sonra tüm araçlarında yaptı.

Dolayısıyla en iyi olduğunuz şeyi bulun ve ne kadar gücünüz varsa orayı güçlendirmeye çalışın.

Zamanından teslim, yoksa parayı iade etmek:

Bu tekniği ilk kez uygulayan firmalardan bir tanesi Fed-Ex. Fed-Ex bir günde teslim sloganı ile dünya markası olmayı becermiş firmalardan bir tanesidir. Bu özellik önce bir firmanın temel yetkinliği iken herkes yapınca sektörde temel bir özellik haline geldi.

Zaman makasını marka gücü haline dönüştüren firmalardan birisi de CNN. 24 saat yayın sloganıyla iddiasını lanse eden marka, sektörde ilkleri yapmasıyla da ünlüdür.

Dominos Pizza “30 dakikada teslim” sloganıyla dev bir marka olmayı becermiştir.

Akılcı bir benzersiz satış özelliği tanımlamak:

Çağımızda üzerinde en fazla kafa yorulan konularından bir tanesi, Pazarlama. Daha önde olmanın başka yolu yok… Rakiplerin dışında bir pazarlama fonksiyonu geliştiremezseniz avantajlı konuma gelme şansınız yok.

Bir marka kültürü oluşturmak:

Filozoflar der ki marka ritüeller oluşturmalı ve kendine ait sembolleri, davranış kalıpları olmalıdır. Ayrıca belli bir alışkanlığın ve özelliğin tanımı haline gelmelidir.

Milyonlarca insan için Kellogg’s aynı zamanda sağlıklı kahvaltı demektir.

Bazı diş macunları ise diş macunu olmanın ötesinde diş sağlığının ruhunu temsil eder.

İpi göğüsleyecek firmalar özgün davranış geliştiren firmalar olacak.

Müşteriye danışmanlık yapın:

Müşteriyi kendini değerli hissettiren firma kazançlı çıkacak. Örnek olarak hırdavat işi yapan Home Deport, bir kutu vida alan müşteriye firma sabırla yardımcı oluyor, danışmanlık yapıyor.

Home Deport’un elemanı vantilatör almış bir müşterisini arıyor ve bir sorun olup olmadığını soruyor. Sorun olmadığı cevabını alan eleman, müşteriye ayrıca “başka yardımcı olabileceğimiz bir şey var mı“ diye soruyor. Müşteri küçük bir priz sorunu olduğunu söylüyor. Firma bir elemanını yollayarak çok az bir kazanca müşterinin bu işini hallediyor.

Bu hareket firmaya “uzun süre sadık kalacak bir müşteri oluşturma” anlamına geliyor.

Elverişliliktir:

Yaptığınız iş müşteri için diğerlerine göre daha avantajlı bir öneme sahip olmalıdır.

Aslında müşteri için maddi ve manevi masrafların minimum olması anlamına gelmelidir. Örnek olarak; çiçekleri istenen her yere en uygun fiyata ulaştıran 800 Flowers firması gibi.

İhtiyaçları karşılamakta çabuk davranın:

Pazar ihtiyaçlarını karşılamakta çabuk davranan ve değişikliklere neredeyse gerçekleşmeden önce tepki veren şirket başarılı olur.

En temel mesaj çözüm’dür:

Müşteri dostu şirketlerin özellikleri;

  • İşini bilen üstün personel,
  • Müşterinin en önemli süreçlerinde uygulanan en yeni ve en mükemmel teknikler,
  • İç içe geçmiş stratejiler,
  • Güçlü ve çaplı bir ürün ve hizmet şebekesinden oluşur.

En temel ve basit mesaj “çözümdür.”

Çalışanların Müşterinin Arasında Dolaşması

Günümüzde her şirket müşterilerinin sesini en iyi kendisinin dinlediğini iddiasındadır. Fakat Airbone şirketi müşterinin sesini uzaktan dinlemez. Çalışanları müşterinin arasında dolaşır. Faturalarını ödeyen müşterilerle ahbaplık ederler. Hatta üst düzey yöneticilerde müşterilerinin düşüncelerini bilmek isterler.

Bu firmanın kültürü dinlemek üzere kuruludur. Müşterilerle sık sık buluşur. İşlerin nasıl gittiğini öğrenmek için her ay müşteri toplantıları yapar. Ve geri bildirim almaya çalışır. Ama bu kadar yüz yüze metotlar kullanmak iyi niyet ve diplomasi gerektirir.

Sonuç olarak ilerleme fikrine sahip olmak ve dünya piyasalarında esamesi okunan bir ülke olmak istiyorsak uzun uzun metinlere ve mangalda kül bırakmayan konuşmalara gerek yok; birbirine kazık atmamayı becerip müşteri makamını tanıyalım yeter.

Firmalarımızın piyasa zaafları karşısında divan durmak yerine ilkeli büyümeyi kafanıza koymaları gerekir.

Unutulmamalıdır ki dikey ekonomik reaksiyona giden yol buluş kuralının keşfedilmesinden geçer. Bunun için de periyodik inovasyon atölyelerine ihtiyaç var. İnovasyon atölyeleri güçlü olasılıkların hamur teknesidir. İnovasyon atölyeleri ile firmanın potansiyel yaratıcılığı açığa çıkartılacak ve firmayı uçurmak mümkün olacaktır.

Bu içeriği 8.217 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi, İnovasyon, Pazarlama
Yazar Salih Keskin Hakkında

Salih Keskin, kreatif düşünce modellerinin üretimi ve inovasyon üzerine iş dünyasında, üniversitelerde ve sivil toplum örgütlerinde eğitimler vermekte, danışmanlık ve araştırmalar yapmaktadır. Halen İstanbul Kültür Üniversitesinde Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan yazar aynı zamanda inovasyon konusunda kitaplar ve makaleler yazıyor. Yazar kaleme aldığı inovasyon odaklı yazılarıyla artık Girişim Haber okurlarının da ekranında.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor