Holding Değerini Yüzde 800 Arttıran Lider: Mustafa Koç

Geçirdiği kalp krizi sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden işadamı Mustafa Koç, 3. kuşakların Holding yönetiminde başarı sağlayamayacağı algısını alt üst ederek, 13 yıldır Holding`in direksiyonunda bulunduğu Koç Holding’in değerini yüzde 800 artırdı. Detaylar haberimizde..

Geçirdiği kalp krizi sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden işadamı Mustafa Koç, 3. kuşakların Holding yönetiminde başarı sağlayamayacağı algısını alt üst ederek, 13 yıldır Holding`in direksiyonunda bulunduğu Koç Holding’in değerini yüzde 800 artırdı.

Geçirdiği kalp krizinin ardından 21 Ocak2016 tarihinde saat 11:30 civarında hayatını kaybeden işadamı Mustafa Koç, iş dünyasında da ezber bozdu. Milliyet’in haberine göre; 3. kuşakların Holding yönetiminde başarı sağlayamayacağı algısını alt üst eden Mustafa Koç, 4 Nisan 2003'te başına geçtiği Koç Holding'in değerini yüzde 800'ün üzerinde artarak 2.9 milyar liradan 27.6 milyar liraya ulaştı.

Koç'un liderliğindeki Holding'in aktif toplamı 2002'de 681 milyon liradan 2015 yıl sonu itibariyle 73.4 milyon liraya çıkarken, net kar da 36.3 milyon liradan 2.2 milyara ulaştı.

Holding'in çalışan sayısı da bu dönemde 2 kat arttı ve 50 bin 19'dan 94 bin 513'e çıktı. Koç'un başarıları sadece rakamlarla sınırlı değil. Koç'un kaptanlığındaki Holding dev anlaşmalara da imza attı.

TÜPRAŞ ve Yapı Kredi'yi Bünyesine Kattı

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu TÜPRAŞ ve Türkiye'nin dev bankalarından Yapı Kredi, Mustafa Koç döneminde Holding bünyesine katıldı. Satın alındığı günden bugüne geçen süre içinde TÜPRAŞ'ın değeri yüzde 150'nin üzerinde, Yapı Kredi'nin değeri de yüzde 200'ün üzerinde arttı. Koç Holding, Türkiye ekonomisinin yüzde 9’unu, ihracatının yüzde 10’unu, devletin toplam vergi gelirlerinin yüzde 9,4’ünü teşkil ediyor.

Bugün İngiltere'nin, Rusya'nın en bilinen markaları arasında Beko'nun olması, yurtdışında 15 fabrikada üretim Mustafa Koç dönemindeki değişimin eseri oldu.

Sadece satın almalarla değil şirket satışlarıyla da ezberleri bozdu. 2006'dan itibaren Koç Grubu çıkacak söylentileri dikkate almadan ilgi duymadıkları şirketleri elden çıkardı.

İzocam, Döktaş, Demirdöküm ve sürpriz olarak Migros. 2008'de Migros'un yüzde 50,8'i 1.9 milyar TL'ye BC Partners'a satıldı.

Fortune 500’de Tek Türk holding

Mustafa Koç'un Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndaki Koç Holding, Fortune 500 listesinde yer alan tek Türk holding olarak da büyük bir başarıya imza atmıştı. Koç Holding, listede 381. sırada bulunuyordu.

Mustafa Koç hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz tr.wikipedia.org/MustafaKoc web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor