Cevdet Yılmaz: 2016 Ekonomide Sıçrama Yılımız Olacak!

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2016'nın ekonomide sıçrama yılı olacağı ve dünya ekonomisindeki tüm senaryolara karşı B Planı'nın hazır olduğunu söyledi. 2016'da kişi başına milli gelirin 13 bin dolar seviyesine çıkacağını belirtti. Detaylar Haberimizde

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2016'nın ekonomide sıçrama yılı olacağı ve dünya ekonomisindeki tüm senaryolara karşı B Planı'nın hazır olduğunu söyledi. 2016'da kişi başına milli gelirin 13 bin dolar seviyesine çıkacağını belirten Bakan Cevdet Yılmaz, "Büyüme, istihdam daha fazla artacak, şanslı dönemdeyiz" diye konuştu.

İki temel strateji belirlediklerini anlatan Bakan Yılmaz, "Birincisi ihtiyacı ve tasarrufları artırarak dış kaynaklara ihtiyacı azaltmak. İkincisi rakiplerimize göre yatırım ortamını iyileştirmek, reformları gerçekleştirmek. Türkiye hazırlığını yapmış durumda" dedi.

Bakan Yılmaz, büyüme ve istihdamın daha fazla artacağını dile getirerek şu mesajları verdi:

Yatırımlar Hızlanacak

"Yatırımlar sürecek. Sadece kamu yatırımlarımız 40 milyar dolara yaklaşmış durumda. Özelle birlikte bu rakam 150 milyar dolar. Türkiye kritik bir aşamada, artık belli büyüklüğe ulaştı. Bundan sonrası ikincil nesil reformlarla gerçekleşebilecek bir durum."

İyi Bir Döneme Giriyoruz

"İstikrarın pekiştiği, reform gündeminin yoğun bir şekilde önümüze konduğu bir ortamda çok daha iyi bir döneme giriyoruz. Büyümemizi, istihdamımızı daha fazla artıracağımız bir dönem olacak. Dünya zor bir dönemden geçiyor. Küresel krizin etkileri halen sürüyor. Bu süreçte bizim mutlaka büyümeyi sürdürmemiz gerekiyor."

Faiz Sarmalından Kurtulduk

"İktidara geldiğimizde 100 liralık verginin 86 lirası faize gidiyordu. Şimdi çok farklı Türkiye var. Artık ağırlıklı harcamamız faiz değil. Bütçedeki payı da yüzde 13'e geriledi."

Kişi Başına 13 Bin Dolar

"Kişi başına gelirimizi ileri ülkeler seviyesine taşımak istiyoruz. Kişi başına en az 13 bin dolar gelire çıkarsak yüksek gelir grubuna terfi etmiş olacağız. Bunun için de reform yapmamız gerekiyor. Ülke olarak en yüksek insani gelişmişlik grubuna geçmek istiyoruz."

Esnafa Faizsiz Kredi

"Vaatlerimizi yerine getirme konusunda ciddi bir planlama ve çalışma başlatmış durumdayız. Esnafa Halk Bankası aracılığıyla 30 bin lira faizsiz kredi uygulaması başlıyor. Girişimci gençlerimize KOSGEB kanalıyla 50 bin liraya kadar hibe destek programı da yaşama geçiyor."

Avrupa İle İlişkiler

"Avrupa'daki toparlanma ihracatımızı olumlu etkileyecek. İlişkilerin ivme kazanması da ekonomiyi olumlu etkileyecek. Mali işbirliği konuları yine çok önemli birtakım projelere AB'nin destek olması, mülteci meseleleri konusunda yardımlaşmamız önemli. Üyelik sürecinin ivme kazanmasını bekliyorum."

Suriyelilere Mesleki  Eğitim

"Suriye'den gelen 2 milyondan fazla bir nüfus var. Zamanla yaşanan hadise insani kriz ötesinde kalkınma meselesine dönüşüyor. Bu insanlara mesleki eğitim vermezseniz sağlıklı bir yaşam kurmaları mümkün değil. sağlık dışında en önemli mesele mesleki eğitimdir."

Teröre İnat

"Teröre inat bölgede yatırım yapıyoruz, yapacağız. Birileri yoksulluğun azalmasını istemiyor."

Finans Maliyeti Düşmeli

"Türkiye'ye gelecek yabancı yatırım da dahil bu konuda finansman maliyetleri düşmeli."

ECOTA İmzalanmalı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bütün bölge ülkelerini ticareti kolaylaştıracak Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması'nı imzalamaya çağırdı. Yılmaz, "ECOTA da yeterli değil. Hemen arkasından burada bir serbest ticaret bölgesi oluşturulması gerekir. Ticareti ve ulaştırmayı kolaylaştırmalıyız. Gümrük standartlarını uyumlaştırmalı ve geliştirmeliyiz. Ayrıca altyapı yatırımlarına ihtiyaç var. Bu bölgeye daha fazla yabancı yatırım çekilebilir" dedi.

Sabah kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor