Doğunun AR-GE ve Üretim Merkezi Elazığ Fırat Teknokent Oluyor!

Avrupa Birliği ve Türkiye ortaklığında desteklenen ve Bilim, Sanayive Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı'nda yer alan Elazığ Fırat Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi için yaklaşık 6.8 milyon Avro kaynak ayrıldı. Detaylar Haberimizde..

Avrupa Birliği ve Türkiye ortaklığında desteklenen ve Bilim, Sanayive Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı'nda yer alan Elazığ Fırat Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi için yaklaşık 6.8 milyon Avro kaynak ayrıldı. Büyük başarı kazanan proje bugün yazılım, bilişim, elektronik, mekatronik, biyomalzeme, enerji ve enformasyon üzerine çalışan 50’ye yakın Ar-Ge firmasını barındıran bir teknoloji üssüne dönüşmüş durumda.

Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturan KOBİ'lerin ve girişimcilerin, gerek iç gerekse dış piyasalarda rekabet gücünü artırmaya yönelik olarak tasarlanan Rekabetçi Sektörler Programı, Avrupa Birliği işbirliği ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2007 yılından bu yana hayata geçiriliyor. Programın 2007-2013 yılları döneminde, bölgesel kalkınma ve bölgeler arası ekonomik ve sosyal eşitliğe katkıda bulunacağı belirlenen 59 projeye mali kaynak aktarıldı. AB-Türkiye mali işbirliğinin 2014-2020 yıllarını kapsayan yeni döneminde ise Türkiye'nin tüm bölgeleri Rekabetçi Sektörler Programı'nın uygulama haritasına dahil edildi. Önümüzdeki günlerde mali destek için proje çağrısı yapılacak.

Teknolojide Bir Başarı Öyküüsü

AB-Türkiye işbirliği ile yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı'ndan destek alan projelerden biri de Girişimci İşgücünü Çevreleyen Fırat Gökkuşağı (FIRASET) Projesi. FIRASET, Fırat Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin, akademisyenler ve beş firmayla başlayan yolculuğuna kısa bir zaman diliminde ivme kazandırarak zirveye taşımayı başardı.

FIRASET Projesi kapsamında, Fırat Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi için 10.000 m2 kapalı alana sahip inşaat tamamlanarak tüm altyapılarıyla 2014'te faaliyete geçti. Proje çerçevesinde araştırmacılara ve girişimcilere yönelik birçok eğitim ve çalıştay sürekli olarak düzenleniyor.

Yaklaşık 6.8 milyon Avro fon desteği alan Elazığ Fırat Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi, yeni çalışma ortamları ve verilen teknik desteklerle bugün yazılım, bilişim, elektronik, mekatronik, biyomalzeme, enerji ve enformasyon üzerine çalışan 50’ye yakın Ar-Ge firmasına ev sahipliği yapan bir teknoloji üssüne dönüşmüş bulunuyor.

Elazığ Fırat Teknokent'in, başlangıç yatırımı olan 400 bin liralık sermayesini, kısa sayılabilecek bir sürede gerçekleştirilen yatırımlarla 30 milyon TL değere ulaştırması kat edilen mesafeyi gözler önüne seriyor. 2016 yılı ilk çeyreğinde. Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ndeki Teknoloji Transfer Ofisi Araştırma Merkezi ve Kalibrasyon Laboratuvarı'na teknik ekipman alımı yapılarak sunulan hizmetlerin sayısı ve kalitesi artırılacak.

Elazığ Fırat Teknokent'ten İcat Üstüne İcat

Elazığ Fırat Teknokent birbirinden ilginç projelere ve özel üretimlere ev sahipliği yapıyor.

  • Sağlık sektöründe aile hekimleri yazılımı,
  • Hayvancılık sektörü için hayvan takip sistemi,
  • Coğrafi bilgi sistemleri yazılımı,
  • İnternet üzerinden TV yayını yapan sistem,
  • İnsan elinin ulaşamadığı, zorluk derecesi yüksek ve tehlikeli yerlerde boyama ya da kritik işlemleri yapabilen quadcopter,
  • yeni dökülen betonun 2 saat içinde kalitesini ve mukavemetini ölçen cihaz,
  • Engelliler için sesli komutlarla hareket eden, telefon araması ve mesajlaşma gerçekleştirebilen internete erişim sağlayan tekerlekli sandalye,
  • Fizik tedavi hastalarına evlerinde egzersiz yaptıran ve yaptıkları hareketlerin doktorlar tarafından izlenmesine olanak sağlayan aygıt

gibi gelecek vaat edilen birçok üretim Elazığ Fırat Teknokent bünyesinde geliştiriliyor.

Fırat Teknokent bünyesinde açılan Türk Patent Enstitüsü Bilgi ve Doküman Birimi ise firma sahipleri, akademisyenler ve girişimcilerin ürettiği ürün veya bilgiyle ilgili ihtiyaç duyabilecekleri marka, patent, faydalı model, endüstriyel tasarım, coğrafi işaretler, entegre devre belgeleri gibi konularda uzman kişilerden bilgi alabilmelerine olanak sağlıyor. Bölgeler arası kalkınma farklılıklarını dengelemek ve bölge şehirlerinin teknolojik gelişimlerine ivme kazandırmak üzere önemli bir atılım olan Fırat Teknokent, yenilikçi girişimlere teknolojik destek vermek ve istihdama ciddi katkılar sağlamayı hedefliyor.

Fırat Teknokent hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.firatteknokent.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor