Bu Kitabı Okudunuz mu? Bir Politika Arayışı: Teknolojik Yetenek Transferi!

Sanayi Gazetesi yazarlarından Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisat Bölümü öğretim üyesi Dr. Murad Tiryakioğlu'nun "Teknolojik Yetenek Transferi: Türkiye için Bir Politika Arayışı" başlıklı kitabı Orion Kitabevi tarafından yayımlandı. Detaylar haberimizde..

Sanayi Gazetesi yazarlarından Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisat Bölümü öğretim üyesi Dr. Murad Tiryakioğlu'nun "Teknolojik Yetenek Transferi: Türkiye için Bir Politika Arayışı" başlıklı kitabı Orion Kitabevi tarafından yayımlandı.

Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisat Bölümü öğretim üyesi Dr. Murad Tiryakioğlu’nun “Teknolojik Yetenek Transferi: Türkiye için Bir Politika Arayışı” başlıklı kitabı Orion Kitabevi tarafından yayımlandı.

Gelişmekte olan ülke ekonomileri için teknoloji transferinin öneminin anlatıldığı 240 sayfalık kitapta, üniversite-sanayi – devlet işbirliğinin teknoloji transferindeki rolüne de değiniliyor. Türkiye için üç aşamalı bir teknoloji transferi politikası öneren kitapta, ilk aşamada üniversite-sanayi ve devlet işbirliğinin transfer edilecek teknolojinin doğru seçimi için belirleyici bir role sahip olduğu vurgulanıyor. Teknolojik öğrenme aşaması olarak ifade edilen ikinci aşamada ise ulusal yenilik sistemine entegre edilmiş ulusal öğrenme sistemi esas alınıyor. Son aşama ise yenilikçi-yerli üretim aşaması olarak ifade edilmiş. Bu aşamada devlet destek ve teşviklerinin, yenilikçi bir yerli üretim ekonomisi inşa etmek için ne şekilde yapılandırılması gerektiği anlatılıyor.

Dr. Murad Tiryakioğlu’nun yeni teknolojilerin gelişiminin ülke ekonomisi için sahip olduğu önemin altını çizdiği eserde, teknoloji transferinin sanayileşme sürecine sağladığı katkının da üzerinde duruluyor.

Dr. Tiryakioğlu, eserinin arka kapağında, Yeni teknolojileri geliştirmeyi ve aynı zamanda transfer edilen teknolojinin etkin kullanılmasına, öğrenme sağlanmasına ve özümsenmesine yönelik beceriler içeren 'teknolojik yetenek' kavramının, teknolojik gelişme sürecinde belirleyici bir rol oynadığına değiniyor.  Dr. Tiryakioğlu eserinde Teknolojik yeteneğin kaynaklarını ulusal teknolojik çaba, teknoloji transferi ve emek transferi olarak açıklıyor. Teknolojik yetenek edinmenin ilk ve en önemli kaynağının ulusal teknolojik çaba olduğunu belirten yazar bunu şu şekilde açıklıor: "Ulusal düzeyde gerçekleştirilen Ar-Ge ve teknolojik yenilik faaliyetleri, teknoloji ve emek transferi gibi dış kaynakların etkinliğini arttırmaktadır. Temel düzeyde ulusal teknolojik yetenek birikimi sağlayabilmiş ekonomilerin teknoloji ve emek transferi aracılığıyla edinilen teknolojiden öğrenme sağlaması çok daha hızlı ve etkin olacaktır. Bu kapsamda gelişmekte olan ülkelerin teknoloji transferine dayalı olarak ulusal teknolojik kapasitesinin geliştirilmesine ilişkin faaliyetler ve faaliyetlerin sanayileşme sürecine etkisi kalkınma iktisadının önemli tartışma konularından birini oluşturmaktadır."

Dr. Murad Tiryakioğlu'nun "Teknolojik Yetenek Transferi: Türkiye için Bir Politika Arayışı" isimli kitabını satın almak isteyen okurlarımız kitabı buradan satın alabilirler.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 3.766 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, Tanıtım Haberi
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor