Star Wars Ekonomisi Koleksiyonlarla Milyar Dolarlara Koşuyor!

Yıldız Savaşları serisinin yedinci filmi Star Wars: Güç Uyanıyor, 50 milyon dolarlık ön bilet satış rakamıyla vizyona girerken filmin karakterleri ve objelerinden oluşan başka bir koleksiyon da pazarda rekor kırıyor. Detaylar haberimizde..

Bundan tam 38 yıl önce sadece 11 milyon dolara beyaz perdeye taşınan Star Wars (Yıldızlar Savaşı) serinin son filmi “Star Wars 7 Güç Uyanıyor” ile dev bir ekonomi yaratacak. Bugüne kadar filmlerin hasılatı, oyuncak, DVD, kitap, bilgisayar oyunu ve ticari ürün geliriyle 30 milyar dolarlık ekonomi yaratan Star Wars, bu rakamı son filmiyle 40 milyar dolara çıkaracak.

Yıldız Savaşları serisinin yedinci filmi Star Wars: Güç Uyanıyor, 50 milyon dolarlık ön bilet satış rakamıyla vizyona girerken filmin karakterleri ve objelerinden oluşan başka bir koleksiyon da pazarda rekor kırıyor.

Tüm dünyada gösterime giren Star Wars’un son filmi ‘Güç Uyanıyor’ dev bir ekonomi oluşturdu. Serinin son filminin hasılatı ve yan gelirleriyle önümüzdeki dönemde 9.6 milyar dolarlık ekonomi yaratması bekleniyor. İlki 1977 yılında beyaz perdeye taşınan Star Wars, filmlerin hasılatı ve ticari gelirleriyle 30 milyar dolarlık hacme ulaşmıştı. Serinin son filmiyle birlikte bu rakam 40 milyar dolar sınırına ulaşmış olacak.

Nasıl Para Kazanacak?

Serinin son filminin gişe beklentisi rekor seviyede. Daha önce 6 filmden 4.3 milyar dolar hasılat yapılırken, son filmin 2 milyar dolar sınırına ulaşması bekleniyor. Filmin yapımcısı Disney ise asıl geliri oyuncak satışından elde etmeyi planlıyor. Daha film gösterime girmeden oyuncakları satılmaya başlanırken, cironun 5 milyar doları bulabileceği belirtiliyor. Filmin hayranları filmdeki karakterlere, Star Wars’un simgelerinden ışın kılıçlarına, filmdeki uzay araçlarına ait oyuncaklara, maskelere ve legolara büyük ilgi duyuyor. Buna bir de elektronik oyunlar, TV hakları ve lisans gelirleri de eklenince filmin yaratması beklenen ekonomi 9.6 milyar dolara ulaşıyor.

Türkiye'de Oyuncaklar 30 TL'den Başlıyor

STAR Wars film karakterlerinin oyuncak haklarını elinde bulunduran Hasbro’nun Türkiye Pazarlama Müdürü Caner Sandık, ürünlere büyük bir ilginin olduğunu belirtti. Daha film gösterime girmeden satışların başladığını anlatan Caner Sandık, şu değerlendirmeyi yaptı: “Binlerce farklı ürün ile Star Wars sevenlerinin karşısına çıktık. 7’den 70’e hher Star Wars hayşranı için özel ürünler ürettik. Star Wars’un simgelerinden ışın kılıçlarına, filmdeki uzay araçlarına ait oyuncaklara, maskelere ve legolara büyük ilgi duyuyor. 35 farklı üründe binlerce çeşit bulunuyor. Oyuncakların perakende fiyatları ise 30 liradan başlayıp 600 liraya kadar çıkabiliyor.”

Huzurlarınızda 6 filmin gişe performansı

Film - Yıl - Bütçe - Hasılat (milyon dolar)
----------------------------------------------------------------
Star Wars 1 - 1999 - 115 - 1.027
Star Wars 2 - 2002 - 115 - 649
Star Wars 3 - 2005 - 115 - 848
Star Wars 4 - 1977 - 11   - 775
Star Wars 5 - 1980 - 23   - 538
Star Wars 6 - 1983 - 32   - 475

Ve işte ortaya çıkan Star Wars Ekonomisi

Gelir kalemi - Ciro (Milyar $)
--------------------------------
Oyuncak -  12
DVD ve dijital film -   4.8
Bilet hasılatı -    4.3
Bilgisayar oyunu -    3.4
Kitap -     2.2
Diğer -     3.3

Tekstilden oyuncağa, bilgisayar oyunundan kalem kitaba kadar yüzlerce ürünüyle tüm dünyada büyük bir ekonomi oluşturan Star Wars serisinin, yalnızca son filmi ile ürün satışlarından 40 milyar dolarlık bir hacme ulaşacağı ön görülüyor.

Aslında sadece bir film sektörü olmayan Hollywood'un (Amerikan Sinema Sektörü) yaptığı çalışmaların ve meydana getirdiği etkilerinin ülkemiz sinema sektöründeki girişimci yapımcılarca iyi analiz edilmesini ve okunmasını temenni ediyoruz. Darısı bizim değerlerimizi taşıyan anlatan yerli yapımlarımızın başına.

Hürriyet kaynaklı derleme haberimizi sinema sektörüne ilgi duyan girişimciler ve Star Wars hayranları başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor