Fikri Işık: Yaptığımız Atılımlarla Ar-Ge ve İnovasyonda Dünya ile Yarışacağız!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge Reform Paketi Hazırlık Çalıştayı'na katıldı. Çalıştay'da konuşan Işık, hükümet olarak en önemli önceliklerinin, Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkmasını sağlayacak yapısal reformları ve adımları atmak olduğunu söyledi. Detaylar Habermizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ankara'da Bilkent Otel'de yapılan Ar-Ge Reform Paketi Hazırlık Çalıştayı'na katıldı.

Ar-Ge Reform Paketi Hazırlık Çalıştayı kapsamında Türkiye'nin dört bir yanından davet edilen Ar-Ge ve İnovasyon konularında alanında uzman isimler ile Bakanlık yetkilileri ve Bakanlık uzmanları 2 gün boyunca Ar-Ge Raformu için beyin fırtınası yaptı. Çalıştay kapsamında; yürürlükte olan mevzuatlar ve yasalarla ilgili, destek mekanizmalarıyla ilgili sorunlar uzmanlar tarafından dile getirilip yine uzmanlar tarafından sunulan çözüm önerileri raporlandı.

Çalıştay'da konuşan Işık, hükümet olarak en önemli önceliklerinin, Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkmasını sağlayacak yapısal reformları ve adımları atmak olduğunu söyledi. "Nitelikli üretimi artırma noktasında en büyük sorumluluk bizim üzerimizde" diyen Işık, "Biz de bu anlayışla bugüne kadar verdiğimiz tüm desteklerin etki analizleri yapmaya başladık" diye konuştu.

İslam dünyasının ve özellikle Osmanlı'nın yaptığı bilimsel çalışmalarla büyük başarılara imza attığını belirten Işık, Fatih Sultan Mehmet'in bilime verdiği öneme dikkati çekti.

Türkiye'nin özellikle belirli dönemlerde bilim ve teknolojiye yeterince kaynak ayırmadığına işaret eden Işık, "Zararın neresinden dönersek kardır anlayışıyla şimdi açığımızı kapatmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin bilim ve teknoloji üreten Ar-Ge ve inovasyonda dünya ile yarışan bir ülke konumuna gelmesini arzu ediyoruz. Türkiye'nin önünde başka bir yol da yok" ifadesini kullandı. 

Bakan Işık, Ar-Ge ve inovasyona verilen desteklerin son yıllarda ciddi oranda arttığına dikkati çekerek, "Artık Türkiye Ar-Ge'ye dayalı üretim yapan bir ülke konumuna gelmeye başladı. Türkiye sadece mal ve hizmet üretip satan bir ülke konumundan bilim ve teknoloji üretip, bilgi satan duruma gelmeye başladı" değerlendirmesinde bulundu.

Işık, bütçe görüşmelerinin ardından ele alınmasını arzu ettikleri ilk paketin Ar-Ge reform paketi olduğuna dikkati çekerek, bu kapsam da söz konusu çalıştayın önemine işaret etti.

Ar-Ge Reform Paketi'nde yer almasını planladıkları çalışmalara ilişkin bilgiler veren Işık, "Tekno girişim sermaye desteğinin 150 bin liraya çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu da bakanlık bünyesinden TÜBİTAK bünyesine aktarmak istiyoruz. Bakanlığımızın yürüttüğü 4 programı da TÜBİTAK ve KOSGEB'e devretmeyi planlıyoruz, son aşamaya geldik. Biz daha çok programların etki analizlerine odaklanmış olacağız" ifadesini kullandı.

Ar-Ge merkezlerinde çalışan temel bilimler mezunlarına ilave destek vererek, bu alandaki istihdam sorununu aşmayı hedeflediklerini anlatan Işık, şunları kaydetti:

"Temel bilimlerin en çok tercih edilen alanlar arasında yer almaması durumunda bilim ve teknolojide kalıcı başarıların elde edilemez. Bu alandan mezun olanların kamuda öncelikli çalışmaları için adımlar atıyoruz. Ar-Ge projesi yapan akademisyenlerin elde ettiği gelirin gelir vergisinden tamamen muaf olmasını istiyoruz. Bir de döner sermaye kesintilerini minimize etmeyi planlıyoruz. Projelerin değerlendirme sürecinde yer alan öğretim görevlilerinin ücretlerini artırmaya arzuluyoruz."

Işık, yazılımın da bir sanayi faaliyeti olarak değerlendirilmesi hususunda çalışmalar yaptıklarını belirterek, ayrıca üretim reform paketi üzerinde durduklarını bildirdi.

Patent kanunun çıkması için önemli adımlar attıklarına da değinen Işık, "Ayrıca, yenilikçi girişimcilerin projelerini destekleyecek bir fon kurulması için çalışmalarımız sürüyor. Araştırma projelerinde yabancı uzman çalıştırmayı kolaylaştıracak düzenlemeyi de inşallah bu dönemde hayata geçiririz" diye konuştu.

Ar-Ge Reform Paketi Hazırlık Çalıştayı hakkında detaylı bilgi için www.argeveyenilik.com web adresini inceleyebilirsiniz.

Ar-Ge Reform Paketi ile ilgili tüm gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz. Haberimizi tüm ar-ge, inovasyon okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor