İnovasyon Yolunda Kurumsal Şirketler, Girişimci Firmaları Örnek Almalı!

Çeşitli sektörlerde inovatif iş modelleri tasarlamalarına destek olan Business Models Inc. CEO’su Patrick, “Türkiye İnovasyon Haftası” etkinliğinde katılımcılara tasarladıkları özgün iş modelleri ile şirketlerin nasıl başarılı ürünler ortaya koyabileceğini ilginç örnekler ile açıkladı. Detaylar..

Çeşitli sektörlerde ve ülkelerde 500’ü aşkın şirkete inovatif iş modelleri tasarlamalarına destek olan Business Models Inc. CEO’su Patrick van der Pijl, “Türkiye İnovasyon Haftası” etkinliğinde verdiği konferansta katılımcılara tasarladıkları özgün iş modelleri ile şirketlerin nasıl başarılı ürünler ortaya koyabileceğini ilginç örnekler ile açıkladı.

Şirketler ve startup ile beraber inovatif iş modelleri çizen ve yenilikçi stratejiler tasarlayan uluslararası strateji ve tasarım şirketi Business Models Inc’in CEO’su ve en çok satan kitaplar arasında yer alan İş Modeli Üretimi kitabının yapımcısı Patrick van der Pijl, Türkiye İnovasyon Haftası etkinliği kapsamında bir konferans verdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TIM) ile Türk ve Hollandalı kuruluşlar tarafından iki ülke arasındaki inovasyon ve ortaklık ilişkileri geliştirmek amacıyla düzenlenen etkinlikte “İnovatif İş Modelleri Tasarımı” konulu konuşmasında Patrick, inovasyonda yeni yolun yeni araçlar, yeni yetenekler ve yeni bir zihniyet yaratmak ile yakından ilişki olduğunu söyledi.

Yıllardır inovasyon yapıldığını ancak bunun arkasında bir süreç olduğunu belirten Patrick; Business Models Inc. şirketinin de doğrudan bu süreci anlatan ve kullanmaya çalışan bir şirket olduğunu vurgulayarak, "Kurumların bir girişimci gibi yeni iş modelleri yaratabilmelerini, inovasyon yapabilmelerini ve bunu bir kültür haline getirebilmelerini sağlayacak araçlar ortaya koyuyoruz." dedi.

İnternetin her geçen gün daha fazla hayatımıza işlemesi ile pazarın hız kazandığı bir ortamda şirketlerin de daha fazla esnek olmak zorunda olduğunu belirten Patrick, “Artık uzun vadeli planlara ya da ticari planların yazıya dökülmesine gerek yok. Günümüzün pazar hızına yetişmek ve faaliyette bulunmak için yeni araçlara, yeni yeteneklere ve yeni bir zihniyete ihtiyacımız var. Bunun için minimum kaynak ile yüksek hızda çalışan startup’lardan ders almamız lazım.” şeklinde konuştu.

3 yıl içerisinde gerçekleştirdiği büyüme ile milyonlarca dolarlık bir işe imza atan Avustralya merkezli OneTap startup’ın gelişimine ve bu startup’ın ilkelerini yenilik yapmak için kullanan Hollanda ve Türkiye ortaklı Wavin Pilsa şirketinin bu yolla nasıl dikkat çekici sonuçlar elde ettiğine de değinen Patrick konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“OneTap startup’ı milyonlarca dolar kazandıran bir uygulama geliştirdi. Bu büyüme, uygulama ile değil, kullanılan iş modeli ile ilgili bir büyümedir. Uygulama bardan çıkarken ödeme yapmakta zorlanan bir kişi tarafından geliştirildi. Sunulan hizmet ise bara gitmeden önce uygulamaya para yüklemek ve barda uygulamaya yüklediğiniz para kadar alkol tüketmek, çıkışta ise hiçbir ücret ödememek üzerine kurulu idi. Bu uygulamadan para kazanmanın birçok modelinden söz edilebilir. Uygulama ücretli olabilir, ücretsiz olabilir ya da bar sahipleri uygulamaya para verebilir. Biz en iyi iş modelini belirlemek için bu uygulamayı kullanacak hedef kitle ile yani bardaki insanlar ile yüz yüze gelişmeler yaptık ve elde ettiğimiz çıktılar doğrultusunda bir iş modeli geliştirdik. Sonuç olarak bu uygulama 25 milyon dolara gibi bir rakama satıldı. Daha sonra Türk Hollanda ortaklığı plastik boru üreticisi Wavin Pilsa için benzer bir yöntem kullandık. Sahada bu ürünleri kullanacak kişiler ile araştırmalar yaptık. Onları dinledik ve sonuçta şirketin, pazar payını büyütmesi için yeni bir fabrikaya değil eğitime ihtiyaç olduğunu belirledik. Bu doğrultuda The Wavin Academy kuruldu. Şu an bu akademide 5 binden fazla tesisatçı eğitim alıyor. Bu akademi sayesinde şirket pazar payını artırdı.”

İnovasyon yolunda ilk fikrin her zaman iyi olmayabileceğine onun için düşünüp alternatiflere yoğunlaşmak gerektiğine de dikkat çeken Patrick, “Biz, inovasyonun ofisten çıkıp müşteriler ile konuşarak yapılabileceğini gösteriyoruz. Müşterilerin yaşadığı doğru sorunu onlardan dinlemeniz ve onları gözlemleyerek tecrübe etmemiz lazım.” dedi.

Patrick’in İnovatif İş Modelinde Çalışma Saatlerine Göre Ücretlendirme Yok

Çeşitli sektörlerde ve ülkelerde 500’ü aşkın şirkete inovatif iş modelleri alanında destek olan Patrick, kurucusu olduğu Business Models Inc. şirketi ile yeni bir iş modeli danışmanlığı vermektedir. Bu iş modelinde çalışma saatlerine göre ücretlendirme, raporlama veya belirsiz çıktılar bulunmuyor.

Toyota, Berkeley, Mars, Fujitsu, Heineken, Tele Atlas, Schott, Intel, Fagor, Microsoft, Sellaband, OCTO, Paperlinx, Gebrueder Stitch, Deloitte, Herman Miller, Arengufond ve KPN Telecom gibi sektörün önde gelen şirkleri için iş modelleri geliştiren Patrick, danışmanlık yaptığı kuruluşlara geleneksel iş modellerine tamamen farklı bir açıdan bakmalarını sağlıyor.

Patrick, insanların ve kuruluşların fikirlerini değiştirmeleri için projelerinde strateji ve inovasyon için İş Modeli Tuvali, Vizyon Tuvali, Bağlam Tuvali ve Değer Önerisi Tasarımcısı ve birlikte tasarım teknikleri gibi çeşitli yeni ve görsel araçlar da kullanıyor.

Unutmayın, 4. 'Türkiye İnovasyon Haftası' etkinlikleri 5 Aralık Cumartesi gününe kadar devam edecek.

Katılımın ücretsiz olduğu Türkiye İnovasyon Haftası 2015 İstanbul etkinliği hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.turkiyeinovasyonhaftasi.com web adresini ziyaret edebilir, kayıt işlemlerinizi ise buradan gerçekleştirebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor