Amway Dünya Başkanı Doug Devos, Amway Global Girişimcilik Raporu (AGER) 2015 sonuçlarını, Washington DC’de düzenlenen ve politika, ekonomi ve iş çevrelerinden isimlerin katıldığı büyük bir etkinlikte açıkladı. Detaylar haberimizde..
Amway Dünya Başkanı Doug Devos, Amway Global Girişimcilik Raporu (AGER) 2015 sonuçlarını, Washington DC’de düzenlenen ve politika, ekonomi ve iş çevrelerinden isimlerin katıldığı büyük bir etkinlikte açıkladı.
3 milyonun üzerinde serbest girişimcisiyle faaliyet gösteren dünyanın lider doğrudan satış şirketi Amway’in bu yıl altıncısını yayınladığı AGER Raporu’na göre, Türkiye’deki ‘girişimcilik ruhu’ dünya ortalamasının üzerinde seyrediyor.
100’den fazla ülkede, 3 milyon girişimcisiyle faaliyet gösteren dünyanın lider doğrudan satış şirketi Amway tarafından gerçekleştirilen Amway Global Girişimcilik Raporu 2015 (AGER), aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 44 ülkede girişimciliğin nabzını tutuyor. Amway Dünya Başkanı Doug Devos tarafından açıklanan Amway Global Girişimcilik Raporu (AGER), Technische Universität München (TUM) ve uluslararası pazar araştırma şirketi GfK ile işbirliği ile gerçekleştirildi.
Amway Avrupa Dış İlişkiler Kıdemli Bölge Müdürü Candan Çorbacıoğlu, dünyada girişimcilik trendlerini ortaya koyan raporun 44 ülkede 50 bin kişiyle birebir görüşülerek yapıldığına dikkat çekti. Çorbacıoğlu, tüm dünyada araştırmaya katılanların yüzde 55’inin girişimci olmayı arzuladığını; yüzde 47’sinin ise girişimciliğe hazır olduğunu ifade ettiğini söyledi.
AGER 2015 Raporu’nun Türkiye verilerine ilişkin bilgi veren Amway Türkiye Genel Müdürü Tayfun Ergün, son 6 yıldır Global Girişimcilik Haftası’nda açıklanan raporun aynı zamanda Amway Girişimcilik Ruhu İndeksi’ni de (AESI) ölçümlediğini belirtti. Türkiye’nin girişimcilik ruhunu ölçümleyen indeks sonuçlarının uluslararası ortalamanın üzerinde olduğunu belirten Tayfun Ergün, Amway’in halen Türkiye’de 330 bin olan girişimci sayısının da AESI ölçümleri doğrultusunda 2016 yılında 380 bine ulaşmasını beklediklerini ifade etti.
AESI’nin, arzu etme, uygulama ve sosyal baskıya karşı kararlılıktan oluşan üç boyutta, girişimcilik ruhunu ölçümlediğini vurgulayan Tayfun Ergün, “AESI sonuçları, ülkelerin girişimcilik ruhunu da ortaya koyuyor. Araştırmada dünya ortalaması bu noktada 51 puan. Bu ortalama, arzu etme, uygulama ve sosyal baskıya karşı kararlılık olan üç davranışın ortalaması şeklinde hesaplanıyor. Türkiye’nin AESI puanı ise 62. Türkiye, uluslararası ortalamanın üzerinde” dedi.
Erkekler Yeteneklerine Kadınlardan Çok Güveniyor
Türkiye’de araştırmaya cevap verenlerin yüzde 66’sının girişimci olmayı arzu ettiğini belirten Tayfun Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Araştırmaya katılanların yüzde 55’i ise kendilerinin bir iş kurmak için gerekli yeteneklere sahip olduğunu düşünüyor. Erkekler AESI puanında 66’ya ulaşırken, kadınlarda bu puan 56. Erkekler, yüzde 60 ile bir iş kurmak için yeteneklerine daha fazla güvenirken, kadınlarda bu oran yüzde 49’da kalıyor. Erkekler sosyal baskıya karşı daha kararlı görünüyor. Sosyal baskıya kararlılık kadınlarda yüzde 59’ken, bu rakam erkeklerde yüzde 68’e çıkıyor.”
Tayfun Ergün, araştırmaya Türkiye’den katılanların yüzde 58’inin girişimciliğe karşı olumlu yaklaştığını, yüzde 39’unun ise kendi işini kurmayı düşündüğünü söyledi. Erkeklerin Türkiye’de, kendi işini kurma konusunda, kadınlardan daha istekli olduğunu kaydeden Tayfun Ergün, erkeklerin yüzde 64’ünün girişimci olmayı düşlerken, kadınlarda bu oranın yüzde 53 olduğunu belirtti.
Girişimciliğe En Yatkın Grup 35 Yaş Altı ve Üniversite Mezunu
Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de girişimciliğe en yatkın grupların, üniversite mezunları ve 35 yaş altı insanlar olduğunun altını çizen Tayfun Ergün, “Üniversite mezunlarında girişimciliğe olumlu bakanların oranı yüzde 72. Bu oran 35 yaş altında ise yüzde 63. Bu rakamlar, gençlerin ve üniversite mezunlarının girişimci olmaya isteklerini ortaya koyması açısından önemli bir veri” dedi.
Girişimci ruhunu ölçümleyen AESI sonucuna göre, iş kurma konusunda erkeklerin yüzde 68 oranı ile Türkiye’de sosyal baskıya karşı daha kararlı olduğuna dikkat çeken Amway Türkiye Genel Müdürü Tayfun Ergün, kadınların sosyal baskı karşısında kararlılıkta yüzde 59 oranına sahip olduğunu ifade etti. Ergün, “Yine global ortalamada olduğu gibi, Türkiye’de de 35 yaş altı, 65 puanla en yüksek AESI sonucuna sahip insan grubu. AESI puanı, üniversite derecesi olanlarda 77 iken; üniversite derecesi olmayanlarda 59. Üniversite mezunları ayrıca bir iş kurmak için daha yüksek bir arzu duyuyor. Bu oran üniversite derecesi olanlarda % 81, üniversite derecesi olmayanlarda yüzde 64” dedi.
Girişimcinin Özellikleri
Raporda global olarak, girişimcilerin en önemli özellikleri meraklı, iyimser ve sorumluluk sahibi olmaları şeklinde öne çıkıyor. Araştırmaya göre girişimciler, “Bir şeyler öğrenmekten hoşlanıyor (% 84); Hayattan zevk almak istiyor (% 78); Sorumluluk almaktan ve başkalarına ne yapmaları gerektiğini söylemekten hoşlanıyor (% 75).”
Araştırmada ayrıca cevap verenler, iş sahiplerini “Macera arayan ve risk almayı seven (% 70); Ülkelerinin güvenliğinin çok önemli olduğunu düşünen (% 70); Öne çıkmayı ve başkalarını etkilemeyi seven (% 68) kişiler” olarak nitelendiriyor.
Türkiye’den yanıt verenler ise, girişimcilerin “Sorumluluk almak isteyen (%73); İnsanları etkilemekten hoşlanan (% 66); Bir şeyler öğrenmek isteyen (%63)” kişiler olduğunu düşünüyor.
Ayrıca Türkiye’de insanlarda kendi işini kurmak için en cazip neden “bağımsızlık.” İkinci sırada “gelir olanaklarının artması” gelirken; üçüncü sıraya “kişisel tatmin” faktörü yerleşiyor.
Türkiye’den cevap verenlerin % 45’i için başarısızlık korkusu, bir iş kurmanın önündeki en büyük engel. Türkiye’de kadınlarda başarısızlık korkusu % 48 iken, erkeklerde bu oran % 42 ile daha düşük.
Amway Global Girişimcilik Raporu 2015 (AGER) hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.amwayentrepreneurshipreport.com web adresini ziyaret edebilir, Raporun tamamına ise buradan ulaşabilirsiniz.
Haberimizi ekosistemimizdeki tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.