Edward Jung: Türkiye, EMEA Bölgesinin İnovasyon Merkezi Olacak!

Bu yıl “Yatırımcı Gözüyle Fikri Mülkiyet Hakları” teması ile Boğaziçi Üniversitesi’nde organize edilen panelin konuşmacıları arasında yer alan ve dünya çapında “buluş sermayesi”nin öncüsü olarak tanınan Edward Jung, konuşmasında Türkiye’nin inovasyon geleceğine dair gözlemlerini paylaştı. Detaylar

Geçtiğimiz günlerde Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen V. Uluslararası Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi Konferansı’na konuşmacı olarak katılan Intellectual Ventures Kurucusu ve Teknolojiden Sorumlu Başkanı Edward Jung, Türkiye’nin coğrafi konumu, demografik özellikleri ve güçlenen teknolojik altyapısı sayesinde çok yakında Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesinin en büyük inovasyon merkezlerinden biri haline geleceğini söyledi.

Bu yıl “Yatırımcı Gözüyle Fikri Mülkiyet Hakları” teması ile Boğaziçi Üniversitesi’nde organize edilen panelin konuşmacıları arasında yer alan ve dünya çapında “buluş sermayesi”nin öncüsü olarak tanınan Edward Jung, konuşmasında Türkiye’nin inovasyon geleceğine dair gözlemlerini paylaştı ve Türkiye’nin girişimcilik alanında sahip olduğu büyük yatırım potansiyeline değindi.

Microsoft’ta Baş Yazılım Mimarı ve Üst Düzey Danışman olarak görev yaptıktan sonra Nathan Paul Myhrvold ile birlikte, patent gelir modelinde yeni bir ekol yaratan Intellectual Ventures’ı kuran Jung, dünyada fikri mülkiyet hakları alanında en çok yatırım yapan fonun kurucusu ve yöneticisi. Bünyesinde 8 milyar dolarlık bir fonu yöneten ve bugüne kadar inovasyon ekosistemine 2,5 milyar dolarlık yatırım yapan Intellectual Ventures, dünyanın en büyük patent fonu olma özelliği taşıyor.

Akıllı işletim sistemleri, uyarlanabilir kullanıcı arayüzleri ve yapay zekâ odaklı projeleriyle adından sıkça söz ettiren, Harvard Medical School, Fred Hutchinson Cancer Research Center, Aspen Institute ve World Health Organization gibi pek çok üniversite, enstitü ve sivil toplum kuruluşuna biyomedikal ve biyoinformatik alanında bilimsel danışmanlık yapan Jung, bu kez yenilikçi ve fark yaratan girişimler üzerinden Türkiye’yi mercek altına aldı.

Jung: "Türkiye’nin Geleceği İnovasyonda"

Teknolojiyi etkili bir biçimde kullanan ve yurt dışından büyük yatırımlar almayı başaran girişimlerin Türkiye’de inovasyonun önünü açtığını belirten Jung, Türkiye’ye dair gözlemlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin Avrupa, Asya ve Orta Doğu arasındaki benzersiz konumu, çevredeki tüm pazarlara açılmak ve bu pazarları etkilemek için müthiş bir potansiyel anlamına geliyor. Bugün 700 milyon dolarlık bir bütçeyle TÜBİTAK tarafından desteklenen 50’den fazla AR-GE projesinin olması ve geçtiğimiz yıl çıkan kanunla patentli ürün üretimi yapan şirketlerden yüzde 50 daha az vergi alınmasına yönelik yasal düzenlemeler, Türkiye’nin teknoloji girişimlerinin ve yatırım potansiyelinin geleceğine dair umut veriyor. İçinde gizli mucitler barındıran Türkiye’nin, çok yakında EMEA bölgesinin en büyük inovasyon merkezi olacağına inanıyorum.

Borsa İstanbul öncülüğünde önümüzdeki dönemde kurulacak olan ‘IP Pazarı’nda Türkiye’deki iş ortaklarımız IPS (Intellectual Property Solutions) ve BUBA (BÜMED Business Angels) ile birlikte aktif bir şekilde yer alacağız. IPS ve BUBA ile olan işbirliğimiz çerçevesinde Türkiye’deki buluş sahiplerine çeşitli konularda danışmanlık desteği sunmanın yanında, kişilerin ve şirketlerin sahip oldukları patent ve diğer sınai mülkiyet hakları ile ilgili ticarileştirme çalışmalarını başlatarak, bu hakların global pazarda ticarileşmesini sağlayacağız. Diğer yandan, Türkiye’deki şirketlerin ve devlet kurumlarının Intellectual Ventures portföyünde yer alan farklı teknolojilere de erişmelerini mümkün kılacağız.”

Intellectual Ventures Türkiye temsilcisi ve BUBA Yönetim Kurulu Başkanı Timuçin Bilgör ise, “Dünyanın en büyük patent fonunun radarına Türkiye pazarını da almış olması, sermayeye erişim noktasında sıkıntı yaşayan buluş sahiplerimiz için çok önemli bir gelişmedir. Ayrıca IV portföyündeki teknolojileri Türkiye’deki kuruluşların kullanımına açarak katma değeri çok daha yüksek ürünlerin üretilmesine ve dünyaya ihracatına katkıda bulunup ivme kazanmasına yardımcı olacağımıza inanıyoruz” dedi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor