Türkiye Kendi Silikon Vadisini Oluşturabilecek Potansiyelde!

Etohum tarafından TEB Özel Melek Yatırım Platformu ana sponsorluğuyla üçüncüsü düzenlenen Startup İstanbul, ABD, Avrupa ve Asya’dan gelen dünyanın en önemli internet vizyonerlerini bir araya getirdi. Detaylar haberimizde..

Bu yıl Etohum tarafından TEB Özel Melek Yatırım Platformu ana sponsorluğuyla üçüncüsü düzenlenen ve yaklaşık 60 ülkeden 2 binden fazla katılımcıyı ağırlayan Avrasya bölgesinin en büyük girişimcilik konferansı Startup İstanbul, ABD, Avrupa ve Asya’dan gelen dünyanın en önemli internet vizyonerlerini bir araya getirdi.

İlham veren sunumlarıyla girişimcilere ve yatırımcılara rehberlik eden 30’a yakın konuşmacı, yerel düzlemde hayata geçirilen girişimlerin küresel düzlemde başarıyı yakalaması için dikkat edilmesi gereken unsurlara değindi.

Dave McClure: "Silikon Vadisi sizsiniz"

Startup İstanbul’un en fazla ilgi gören konuşmacılardan biri olan 500 Startups Kurucusu Dave McClure, konferansta gelişmekte olan pazarlarda yatırım sorunlarına değinirken, dünyanın teknoloji girişimciliği merkezi olarak kabul edilen Silikon Vadisi’ne atıfta bulundu.

Gelişmekte olan ülkelerde dünyaya açılmak isteyen girişimcilerin ürkekliği ve güvensizliği üzerlerinden atması gerektiğini vurgulayan McClure, girişimcilere yönelik şu tavsiyelerde bulundu: “Türkiye gibi gelişmekte olan ekosistemlere sahip olan ülkelerde gördüğüm en büyük sorun, hem kurucuların hem de yatırımcıların yeterince kendine güvenmemesi. Oysa girişimciler, ister yerel, ister küresel olsun bir yerlerden başlamalılar. Türkiye, MENA, Brezilya, Endonezya gibi pazarlar bunun için yeterli büyüklüğe sahip.

Girişimcilerin tek yapmaları gereken, müşterinin ihtiyacını karşılayacak en yalın ve sade ürünü yaparak (MVP) yerel düzlemde ürün-pazar uyumluluğunu yakalamaktır. Bunun için Silikon Vadisi’ne gitmek zorunda değilsiniz. Bunun yerine, Silikon Vadisi’nin ayağınıza gelmesini sağlamalısınız. Çünkü burada iş kurmak orada kurmaktan çok daha kolay. Girişimcilerin çoğu, Silikon Vadisi için yeterince iyi olmadıklarını düşünüyor. Fakat Silikon Vadisi fiziksel, coğrafi bir tanım değil; başlı başına bir zihniyet. Bugün Silikon Vadisi’ni oluşturanlar, sizin gibi dünyanın veya ABD’nin başka yerlerinden gelen başarılı girişimciler. Yani aslında Silikon Vadisi sizsiniz. Bu mantıkla iş fikirlerinizi yerelde hayata geçirip globale ulaşabilirsiniz.” 

Elmira Bayrasli: "Sorunları çözün, bir sonraki Steve Jobs siz olun"

Girişim ekosisteminin Silikon Vadisi dışındaki küresel gelişimini dikkatle izleyen yazar Elmira Bayrasli ise, “Steve Jobs Lives in Pakistan” (Steve Jobs Pakistan’da Yaşıyor) adlı yeni kitabından örneklerle konuşmasına başladı. Girişimciliğin yalnızca teknolojik uzmanlıktan ibaret olmadığını, aynı zamanda insanları birbirine bağlayan duygusal bir deneyim olduğunu vurguladı.

Silikon Vadisi’ndeki ilk girişimcilerin teknolojiyi sorun çözmek için yalnızca bir araç olarak kullandıklarının altını çizen Bayrasli, “Hindistan, Türkiye, Çin, Nijerya ve Rusya gibi girişimciliğin hala ciddi engellerle karşı karşıya olduğu ülkelerde girişimciler, sorunların temeline inerek dünya çapında girişimler meydana getirebilirler. Garajda hayata geçen girişimler aslında bir efsaneden ibaret çünkü tek başınıza, işbirliği yapmadan, iyi bir ekip oluşturmadan ne yerel, ne de küresel başarıyı yakalayabilirsiniz. İş modelinizi ve girişiminizi oluştururken insanlarla ve insanların sorunlarıyla yakından ilgilenmeli, bu süreçte sadece fikirlerinizi değil, kendi değerlerinizi de geliştirmelisiniz. İşte o zaman bir sonraki Steve Jobs olabilirsiniz” dedi.

Steli Efti: "Koşturup durmadan girişimci olunmuyor"

Risk sermayesi şirketleri tarafından desteklenen 200’den fazla girişimin satışlarını artırmasına ve ölçeklendirmesine yardımcı olan Close.io’nun CEO’su Steli Efti de, girişimcilerin egolarını geride bırakıp her fırsatta etkinliklere katılmalarını, ilişki geliştirmelerini, işin içinde olup insanları etkilemelerini tavsiye etti. Kurulan irtibat sonrasında takip etmenin ve pes etmemenin önemine değinen Efti, “Huzurlu olduğunuz kendi dünyanızdan dışarı çıktığınızda türlü türlü zorluklarla karşılaşacak ve alıştığınız rahatlıktan uzak olacaksınız. Fakat doğru yolda olduğunuzu anlayacaksınız çünkü ancak o zaman sizi ileri taşıyan ‘evet’ ya da ‘hayır’ cevaplarını yatırımcılardan alabileceksiniz” dedi.

Startup Istanbul hakkında daha detayı bilgi edinmek isterseniz www.startupistanbul.com ve www.etohum.com web adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor