Girişimler, Ekiplerin Uyum ve Heyecan Organizasyonlarıdır!

Ajans hizmetlerinin yanısıra aynı zamanda startup fabrikası olmaya yönelik çalışmaları olan MODD/works’ün Ajans Başkanı Cem Has startupları anlattı. Detaylar haberimizde..

Ajans hizmetlerinin yanısıra aynı zamanda startup fabrikası olmaya yönelik çalışmaları olan MODD/works’ün Ajans Başkanı Cem Has startupların ekip yapılarını ve startup organizasyonlardaki ekip uyumunu ve heyecanını anlattı. 

“Girişimcilik Hayal Gücü, Özgürlük ve Farklı Olma Duygusu İster”

"Herkes girişimci olamaz çünkü girişimcilik ciddi bir enformasyon ister. Analiz ve yorum yapabilme özelliklerini ister. Bunların hepsi varken bile yeterli değil, o işi yada fikri harekete geçirmek için gerekli düğmelere basma yeteneğini ister. Hayal gücü, özgürlük ve farklı olma duygusu ister. Günümüzde girişimci olmamamız için mevcut düzen elinden geleni yapıyor ve bize belli kalıplar dahilinde yaşamamızı dayatıyor. İşte burada girişimci kişiler ortaya çıkıyor. Bu düzene karşı çıkan, sorgulayan, analiz eden ve kendi perspektifinden yorumlayan. O yüzden günümüzde girişim yapmak da, girişimcinin kendisini bulmakta hayli zorlaşıyor. Ama bir diğer noktadan bakınca zaten işin cazip tarafı da bu."

“Konfor Alanınızın Dışına Çıkın”

"İş fikri, iyi analiz, iyi gözlem, farkındalık ve düşünmeye zamanı olacak kadar özgürlük anında keşfedilir. Günümüzde sürünün parçası olup, çalışmaya o kadar çok kaptırdık ki kendimizi, artık pek düşünmüyoruz. Sadece çalışıyoruz. Fakat yeni bir iş fikri, daha önce denenmemiş bir şey keşfetmek istiyorsak, daha önce denemediğimiz şeyler yaparak sonuca ulaşabiliriz. Konfor alanınız dışına çıkın ve farklı mekanlarda hiç yapmadığınız biçimlerde çalışmaya gayret edin. Mutlaka aklınıza farklı bir şey gelecektir."

“Girişimcilik Endüstrisi Satın Alma Üzerine Kuruluyor”

Türkiye’de startup denilince daha çok internete odaklanıyoruz. Aslında startup birçok farklı modelde işlenebilir. Ancak internet üzerinden konuşacak olursak, Türkiye, gerek genç nüfusu gerek de giderek artan internet kullanıcı sayısı bakımından keşfedilecek bir fikre çok açık konumda. Önümüzdeki 5-10 yıl arasında Türkiye’de ciddi satın almaları ve dünya devlerini konuşuyor olacağız. Dünya devlerinin modellerinin şimdiden ülkemizde denemeye değer fikirler olduğunu düşünüyorum. Çünkü girişimcilik endüstrisi satın alma üzerine kuruluyor ve ilerleyen yıllarda birçok çok uluslu şirket Türkiye pazarına girerken ciddi satın almalar yapacaktır. Bunun en bildiğimiz örnekleri Deliver Hero'nun Yemek Sepeti'ni satın alması yada Zomato'nun Mekanist'i satın almasıdır.

 “Projenizi Ne Kadar Taze ve Yenilikçi Kılarsanız O Kadar Başarılı Olursunuz”

"Büyüyen startupların en çok karşılaştıkları zorlukları 3 ana madde olarak düşünebiliriz.

İyi Tasarım ve Kullanıcı Dostu Ara Yüz: Startuplar genelde fayda ve çeşitli ihtiyaçlar üzerine kurulmuş olmalarına karşın, fikrin harekete geçme noktasında Türkiye'de maalesef hak edildikleri tasarımda bir kullanıcı ara yüzlerine sahip olamıyorlar. İyi ve fonksiyonel bir tasarım için çok uzağa gitmeye gerek yok bunun için en çok örneği silikon vadisinde gerçekleştirilen girişimleri örnek alabilirler.

Büyüme Modeli Geliştirme ve Yatırımcı İlişkileri: Birçok fikrin startup aşamasından hayata geçmekte zorlandığını görüyoruz. Bunun başlıca sebeplerinden bir tanesi de, iyi planlanmış bir gelir modeli olmaması. Buna isim olarak büyüme modeli de diyebiliriz. Her startup kendi modelini tasarlamalı ve yakın dönem ve ileri dönem büyüme stratejilerini geliştirmelidir. Bu stratejilerin ilk etapta kapital odaklı olmasına ihtiyaç yoktur. Trafik veya üye sayısı da ilk dönem hedefleri arasında yer alabilir. Ancak bu şekilde yatırımcı ilişkilerini kurabilir ve yatırım alabilirler.

Ekip Heyecanı: Günümüzde birçok melek yatırımcı projelere yatırım yaparken en çok ekibin heyecanına ve projeye sahipleniş biçimlerine odaklanıyorlar. Burada fikrinize ne kadar yenilik yapmaya açık olursanız o kadar ilgi görüyorsunuz. Her gün yeni bir iletişim modeli geliştiren günümüz girişimcilik endüstrisinde projenizi ne kadar taze ve yenilikçi kılarsanız o kadar başarılı olabilirsiniz."

“Doğru Ekip, Doğru Tasarım, Doğru Teknoloji ve Doğru Strateji”

"Bir startup'ın başarılı olması için o fikri ilk bulan kişi olmanıza gerek yok. Var olan global yada lokal bir fikri geliştirip farklı bir sunumla kullanıcılara sunmanız bile sizi var olandan daha öne çıkaracaktır. Tabii burada doğru ekip, doğru tasarım, doğru teknoloji ve doğru strateji benimsenmelidir. Startuplar doğru ekibin bir çok farklı disiplini uyumlu ve heyecanlı bir şekilde hayata geçirme organizasyonudur. Bunu başaranların startup evresi de sona erecektir." 

“Önce Fayda”

"Startupların en sık yaptıkları hata kapital odaklı giriş stratejilerine sahip olmalarıdır. Burada en önemlisi fikirlerin kullanıcılara fayda odaklı yaklaşması. Ancak bu şekilde startup seviyesinden büyüme modeline entegre olabilirler. Önce fayda!"

“Melek Yatırımcılara Ulaşmak Zor Değil”

"Melek yatırımcılar, entelektüel bilgiye ve geleceğe yatırım yapan, teknolojinin ilerlemesine adapte olabilmiş, bilgisini ve sermayesini daha yenilikçi modellere harcamaya eğilimli olan kişilerdir. Bir iş fikrinin değer bulabilmesi için o fikre yatırım yapar ve 2 ile 7 yıl arasında yatırımının geri dönüşünü planlar. Gelişmiş melek yatırım platformları da günümüzde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. İnternetten aramaya başlasak hemen 3 - 4 tık sonra mail adresleri önümüze gelmiş olur."

Haberimizi girişimciler ve girişim şirketleri (strartup) başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor