İETT'den İstanbulluları Organik Gıdayla Buluşturacak Girişim!

İETT’de İstanbul’un kırsal kesimleri için yeni bir hizmeti hayata geçirdi. İETT düzenlediği yeni köy hatları ile şehirdeki vatandaşları tarım yapılan bölgelere taşıyarak, organik tarım ürünlerini temin etme ve iyi bir hafta sonu geçirme imkânı sunmayı amaçlıyor. Detaylar Haberimizde..

Organik beslenmenin popüler olduğu bu dönemde İETT’de İstanbul’un kırsal kesimleri için yeni bir hizmeti hayata geçirdi. İETT düzenlediği yeni köy hatları ile şehirdeki vatandaşları tarım yapılan bölgelere taşıyarak, organik tarım ürünlerini temin etme ve iyi bir hafta sonu geçirme imkânı sunmayı amaçlıyor.

İstanbul'un köy ve kırsal kesimlerinde yetiştirilen ürünleri temin etmek isteyen ve bu bölgelere gitmekte sıkıntı yaşayan vatandaşlara yönelik yeni otobüs hatları oluşturan İETT, İstanbulluları organik tarım ürünleriyle buluşturma kararı aldı.

Köy hatları uygulamasıyla şehirdeki vatandaşların hafta sonları farklı bir deneyim yaşamasını hedefleyen İETT, İstanbulluları tamamen organik tüketime teşvik etmeyi amaçlıyor.

Eylül ayı ile birlikte sebze ve meyvelerin köylerde hasat zamanı da başladı. Organik beslenmenin oldukça revaçta olduğu son yıllarda İstanbul’un köylerinde dalından sebze ve meyve yemek, köy yumurtası ve taze süt satın almak mümkün. Köylülerin kendi doğal ürünlerini satın alabileceğiniz köylerde bir hafta sonu geçirmek için özel aracınızın olmasına da gerek yok üstelik. İETT’nin köy hatları ile bu köylere giderek ailenizle birlikte keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

“Tavuğu Sadece Sofrada Gören Çocuklar İçin”

Organik ürünler yetiştiren köylülerden biri de Beykoz Çavuşbaşı’nda yaşayan Ramazan Öztürk. Rizeli Ramazan Bey 1953’de babası İstanbul’a yerleşmiş ve kendisi burada doğmuş. 26 yıldır sebze meyve yetiştiren Ramazan Bey 2 yıldır da yumurta satıyor. Hayatında hiç canlı tavuk görmemiş çocukları ailelerinin buraya getirdiğini de sözlerine ekliyor.
Yaz kış organik ürünler yetiştiren ve satan Öztürk asla yapay gübre kullanmadığını ve İstanbullunun bu ürünlere oldukça rağbet ettiğini söylüyor. Özel müşterilerinin olduğunu vurgulayan Öztürk özellikle hafta sonları müşteri sayısının 2 yüzü bulduğunu belirtiyor. Ürünleri tarlalardan müşterilerin kendisinin topladığını ve topladıklarını satın aldıklarını dile getiren Öztürk’ün bal kovanları da bulunuyor.

“Taze ve Katkısız Süt İçin Geliyorlar”

Beykoz’daki bir diğer köylü üretici de Ayşe Uzun. Süt üreticiliği yapan Uzun’un da özel müşterileri var ve günlük olarak satışlarını yapıyor. Ayşe Hanım İstanbul’da hem şehir hem de köy hayatını yaşamanın oldukça renkli olduğunu söylüyor ama tercihi doğal yaşamdan yana. “İstanbullulara da en azından ürünlerimle bunu yaşatmaya çalışıyorum, onlar buraya taze ve katkısız süt için geliyor” diyor. İneklerini sabah ve akşam sağdığını söyleyen Ayşe Hanım Pazar günleri kurulan ve köylü kadınların satış yaptığı köy pazarında da ürünlerini satıyor.

İstanbul'dan ayrılmadan doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler, Arnavutköy, Başakşehir, Beykoz, Çatalca, Çekmeköy, Eyüp, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri ve Şile ilçelerine bağlı köylere düzenlenen hatlardan yararlanabilecek. Uygulama hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.iett.gov.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Derleme haberimizi İstanbul'un köy ve kırsal kesimlerinde yetiştirilen ürünleri temin etmek isteyen okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor