150 Milyar Dolarlık İşbirliği İçin Tebriz’de Forum Düzenleniyor!

Türkiye-İran Forumu’nun ikincisi Van Valiliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) stratejik partnerliğinde, İran Dışişleri Bakanlığı Politik ve Uluslararası Araştırma Merkezi (IPIS) ile Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (TASAM) ev sahipliğinde İran’da gerçekleştirilecek. Detaylar

Türkiye-İran Forumu’nun ikincisi Van Valiliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) stratejik partnerliğinde, İran Dışişleri Bakanlığı Politik ve Uluslararası Araştırma Merkezi (IPIS) ile Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (TASAM) ev sahipliğinde İran’da gerçekleştirilecek. Etkinlik, Türkiye ve İran ekonomilerinin karşılıklı derinlik kazanmasına stratejik katkı sağlamayı amaçlıyor.

‘2. Türkiye - İran Forumu’, 10-11 Ekim tarihleri arasında Tebriz’de gerçekleştirilecek. Ana teması ‘Sektörel ve Finansal Derinleşme için Fırsatlar’ olarak belirlenen 2. Türkiye - İran Forumu, iş dünyası temsilcileri, Türkiye ve İran’dan uzman, araştırmacı, akademisyen, yerel yönetim temsilcileri, gazeteci, bürokrat ve diplomatların katılımıyla düzenlenecek.

‘Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) ve İran Dışişleri Bakanlığı Politik ve Uluslararası Araştırma Merkezi’nin (IPIS) ev sahipliğinde düzenlenecek olan ‘2. Türkiye-İran Forumu’nun alt konu başlıkları,

  • ‘Kamu Diplomasisi’,
  • ‘Kültür ve Turizm’,
  • ‘İnşaat, Müteahhitlik ve Altyapı’,
  • ‘Eğitim (Dil)’,
  • ‘Sağlık ve Sağlık Turizmi’,
  • ‘Enerji ve Petrokimya’,
  • ‘Sanayi ve Savunma Sanayii’,
  • ‘Lojistik, Ulaştırma ve Haberleşme’,
  • ‘Bankacılık ve Finans’,
  • ‘Ekonomi ve Ticaret’,
  • ‘Medya ve İletişim’,
  • ‘Bilim ve Teknoloji’

Forum’da ayrıca ‘Türkiye-İran Medeniyet Diyaloğu’ başlıklı bir de özel oturum düzenlenecek. Türkçe ve Farsça simultane çeviri hizmetinin de verileceği Forum’da sunulacak tebliğler, ‘TASAM Yayınları’ tarafından kitaplaştırılacak. Türkiye - İran Van Forumu’nun ilki ise geçtiğimiz yıl Van’da ‘Sektörel ve Finansal Derinleşme’ ana teması ile düzenlenmişti.

150 Milyar Dolarlık Ticaret Potansiyeli

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada İran-Türkiye ticaret hacminin, 150 milyar dolarlık potansiyele sahip olduğunu belirten TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, bunun için aşılması gereken zihinsel eşiğin ise ‘karşılıklı bağımlılık’ temelinde ‘sektörel ve finansal derinleşme’ye dayandığını söyledi. Anlaşmazlıkların hep bölge dışı unsurların çıkarlarına hizmet ettiğinin altını çizen Başkan Şensoy, İran-Türkiye ilişkilerini her iki ülkenin bütün ön yargılardan uzak ‘yüksek rekabet ve yüksek işbirliği’ ile tanımlaması gerektiğini dile getirdi. Şensoy “Ne İran’ı dışlayan bir Türkiye’nin, ne de Türkiye’yi göz ardı eden bir İran’ın bölgesel ve küresel politikalarının başarıya ulaşma şansı vardır” dedi.

“Hakettiğimiz Payı Alamadık”

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy; Van, Tebriz ve Hoy gibi şehirlerin Türkiye-İran arasındaki ekonomik ilişkilerden hak ettiği payı alamadıklarını, bunun için ulaşım ve iletişimin yanı sıra finansal, bürokratik ve diplomatik hizmetler gibi alanlardaki eksikliklerin süratle giderilmesi gerektiğini söyledi. Şensoy “İran, Azerbaycan ve Türkiye Dışişleri Bakanları’nın Van’ın ardından ikinci toplantıda Tebriz’de bir araya gelmesinden alınan ilhamla, Türkiye-İran Tebriz Forumu adı altında dönüşüm sırası gereği bu yıl İran’da düzenlenecek.

Etkinliğin temel amacı özelde şehirlerin, genelde Türkiye ve İran ekonomilerinin karşılıklı derinlik kazanmasına stratejik katkı sağlamak. Nükleer müzakerelerin başarıyla sonuçlanması ile tarih; iki ülkeye karşılıklı bağımlılığı derinleştirecek stratejik fırsatlar sunuyor. Bu bağlamda sektör temsilcilerini stratejik boyutu da kapsayan bir yaklaşımla bir araya getirecek olan forum önemli bir işlev görecek” diye konuştu.

‘2. Türkiye - İran Forumu’ hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tasam.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor