İSO: Sanayici Arzu Ettiği Büyümeyi Yapmakta Zorlanıyor!

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, artan siyasi belirsizlik sonucu TL’deki sert değer kaybı, jeopolitik gelişmeler ve zayıf değerlerde seyreden tüketici güveni nedeniyle sanayicinin arzu ettiği büyümeyi gerçekleştirmekte zorlandığına dikkat çekti. Detaylar haberimizde

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, artan siyasi belirsizlik sonucu TL’deki sert değer kaybı, jeopolitik gelişmeler ve zayıf değerlerde seyreden tüketici güveni nedeniyle sanayicinin arzu ettiği büyümeyi gerçekleştirmekte zorlandığına dikkat çekti.

Bahçıvan: “Dünya adeta pusulasını şaşırmış durumda. Dünya Ekonomik Forumu’nun bu yılki raporunda yer verdiği devletlerarası çatışma, iklim olayları, siber saldırılar gibi riskler gerçekleşirse, küresel ekonominin işbirliği mantığı tehdit altına girecek.”

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi ağustos ayı olağan toplantısı, “Küresel Düzensizlikler ve Orta Doğu’daki Gelişmelerin Bölgemiz ve Türkiye İçin Önemi ve Etkileri” ana gündemi ile gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, Sabancı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman konuk olarak katıldı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, konuşmasında artan siyasi belirsizliğin ekonomiyi olumsuz etkilediğine ve sanayicinin arzu ettiği büyümeyi gerçekleştirmekte zorlandığına dikkat çekti. Bu yılın ilk yarısında ciddi ivme kazanan sanayi üretim endeksinin büyüme açısından olumlu sinyal verdiğini belirten Bahçıvan, ancak TL’deki sert değer kaybı, istikrarı sarsan jeopolitik gelişmeler ve tarihinin en zayıf değerlerinde seyreden tüketici güveni nedeniyle sanayinin performansını sürdürmesinin kuşkulu olduğunu vurguladı. Bahçıvan, şöyle konuştu:

“Sanayicimiz arzu ettiği büyümeyi gerçekleştirmekte zorlanıyor. Zayıf seyreden ihracata ve özellikle Rusya kaynaklı olarak azalan turizm gelirlerine rağmen ithalatta daha hızlı bir düşüş gerçekleşmesi dış dengeleri olumlu etkilemektedir. Ancak, doğrudan yatırımların zayıflığı ve rezervlerdeki erime sağlıklı bir görünüm arz etmemektedir. Yerli mevduat sahiplerinin tasarruflarını giderek yüksek oranda yabancı para birimlerine kaydırıyor olması, ekonomideki durgunluk için ciddi bir uyarı olarak görülmelidir. Kanaat önderleri ve karar vericiler durumu doğru okumalı ve doğru kararlar vermelidir. Olan, üretmenin sorumluluğunu ve yükünü taşıyan, işvereniyle, çalışanıyla birlikte biz üreticilere oluyor. İşte bu nedenle; üretenin aklı, çalışanın aklı, istihdam yaratanın aklı, polemik ve kısır tartışmalar yerine çözümlere odaklanmayı tercih ediyor.​"​

"Zorlukların Üstesinden Geleceğimizden Kimsenin Kuşkusu Olmasın"

Bahçıvan, 1 Kasım’da yapılacak seçimlere ilişkin olarak “Milletin her zaman olduğu gibi demokratik tecrübe ve sağduyu ile yine yüksek bir katılım eşliğinde doğru kararı vereceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Yaşanan terör eylemlerinin Türkiye’ye faydasının olmayacağına dikkat çeken Bahçıvan, şunları söyledi: “Silahların sesi, sözcüklerin sesini ve gücünü maalesef gölgeliyor. Sorumluluktan kaçmadan, herkesin üzerine düşeni yapması gereken bir dönemdeyiz. Ülkemizin ve milletimizin gücüne güvenelim. Geçmişte olduğu gibi, bugün de zorlukların üstesinden geleceğimizden hiç kimsenin kuşkusu olmasın.”

Küresel İşbirliği Mantığı Tehdit Altında

Bahçıvan, küresel ve bölgesel ölçekte yaşanan siyasi ve ekonomik sorunlara ise şu ifadelerle dikkat çekti: “Dünya adeta pusulasını şaşırmış durumda. Ortadoğu ve Afrika'dan Avrupa'ya doğru yaşanan ve sınırları her geçen gün daha fazla zorlayan göç dalgası, bu korku ve endişeleri giderek artırıyor. Diğer yandan dünya, global ekonomide adım adım yaklaşan kriz duvarına çarptı bile. Dünyada yaşanan denetimsizlik ve kontrolsüzlük, doğal olarak dünya toplumları için bazı risklerin doğmasına neden oluyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘Küresel Riskler 2015 Raporu’, gerçekleşme olasılığı bulunan küresel riskleri; devletlerarası çatışma, olağandışı iklim olayları, ulusal yönetişimde yetersizlik, devlet çöküşü ya da krizi, işsizlik ve siber saldırılar olarak sıralıyor. Bu durum gerçekleşirse, küresel ekonominin işbirliği mantığı tehdit altına girecektir.”

İstanbul Sanayi Odası (İSO) hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.iso.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor