İKO ve İSTKA, Türkiye'nin İlk Yerli Mücevher Laboratuvarını Kuruyor!

İstanbul Kuyumcular Odası, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından onaylanan destek programıyla, Türkiye'nin ilk yerli Mücevher ve Değerli Taş Merkezi'ni hayata geçiriyor. Detaylar haberimizde..

İstanbul Kuyumcular Odası, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından onaylanan destek programıyla, Türkiye'nin ilk yerli Mücevher ve Değerli Taş Merkezi'ni hayata geçiriyor.

Norayr İşler yönetimindeki İstanbul Kuyumcular Odası (İKO), geçtiğimiz yıl değerli taşların ithalinden ÖTV'nin kaldırılmasıyla, Türkiye'nin dünya mücevher piyasasında pazar payını artırması için yoğun bir çalışma başlattı. Bu hedef doğrultusunda İKO Yönetimi, önce Güney Afrika'yla elmas kesimi ve cilalanması konusunda bir işbirliğine gitti. Geçtiğimiz haftalarda ise İKO ile Latin Amerika'nın mücevherde yükselen ülkesi Panama'da bulunan Dünya Mücevher Merkezi arasında bir protokol imzalandı.

İKO, yurt dışında bu çalışmaları yürütürken, iç pazarda sistemin alt yapısını oluşturmak için kollarını sıvadı. İstanbul Kuyumcular Odası'nın bu kapsamda geliştirdiği "Kuyumculukta Küresel Liderlik İçin Bilgi ve Teknoloji Odaklı Mücevher ve Değerli Taş Merkezi" projesi, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından destek alan projeler arasına girdi. Söz konusu projeyle, Türkiye, yüzde 100 yerli ilk Mücevher ve Değerli Taş Merkezine kavuşmuş olacak.

Mücevher Merkezi, Tasarım ve Markalaşma Konusunda Danışmanlık Verecek

İstanbul Kuyumcular Odası'nın küresel piyasalardaki gelişmeler göz önünde tutularak, sektörün ihtiyaçları kapsamında kurguladığı Mücevher Merkezi, çok yönlü hizmet verecek. Mücevher ve Değerli Taş Merkezi'nde bir yandan sektör mensuplarına değerli taş konusunda eğitim verilirken, diğer yandan da tasarım tescili ve markalaşma konusunda bilgi ve danışmanlık birimi gibi çalışacak. Merkez'de aynı zamanda kuyumculuk öğrencilerinin pratik eğitimlerini tamamlayacağı bir de laboratuvar kurulacak.

Proje kapsamında, kurulacak laboratuvarda sektör mensuplarından veya tüketicilerden gelecek taşlara ve mücevherler için değerli taş sertifikası hazırlanacak. Böylece, Türkiye'de ilk kez ortak kullanıma açık bir taş laboratuvarındaki sertifikasyon sistemiyle ürünlerin kaliteleri de güvence altına alınmış olacak. Hiç şüphesiz, bu güvence tüketici memnuniyetini de beraberinde getirecek. Diğer yandan, Mücevher ve Değerli Taş Merkezi'nde tesis edilecek yenilik ve tasarım tescil bilgilendirme mekanizması, sektörde üniversite-sanayi işbirliğine de olumlu katkı sağlayacak. Bu çerçevede, projeyle bilgi ve yenilik aktarımının yapılması ve nitelikli iş gücünün artırılması hedefleniyor.

Süreç Nasıl İşleyecek?

İstanbul Kuyumcular Odası, Yenilikçi ve Yaratıcı Ekonomi başlığı altında, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen Kuyumculukta Küresel Liderlik İçin Bilgi ve Teknoloji Odaklı Mücevher ve Değerli Taş Merkezi projesinde, Marmara Üniversitesi Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu ve Gemoloji Derneği iştirakçi olarak yer alacak. Proje için ağustos ayı içerisinde İstanbul Kuyumcular Odası ile İstanbul Kalkınma Ajansı arasında bir sözleşme imzalanacak ve 1 yıl sürecek projenin startının ise 1 Eylül 2015'te verilmesi bekleniyor. Mücevher ve Değerli Taş Merkezi ile İstanbul'un yüksek katma değerli ürün ve hizmetlerle küresel değer zincirinde üst sıralarda yer alabilmesi için özgün tasarım faaliyetlerinin ve uluslararası marka yaratımının teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Destek Patent kaynaklı haberimizi mücevher, değerli taş ve kuyumculuk sektörlerinde faaliyet gösteren girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor