Daha Fazla Yazılım İhracatı İçin Bilişim Müteahhitleri Geliyor!

TET, “Smart Cluster” projesinin hayata geçirilmesi için çalışmalara başladı. Firmaların birbirleriyle rekabet etmelerinin yanında, büyük projelere odaklanarak işbirliği geliştirmelerini hedefleyen proje, yazılım sektörünün en büyük eksiklerinden biri olan “Bilişim Müteahhitlerini” doğuracak.Detaylar

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), “Smart Cluster” projesinin hayata geçirilmesi için çalışmalara başladı. TET bu proje ile yazılım sektörünün en büyük eksiklerinden biri olan “Bilişim Müteahhitlerini” doğuracak.

Haziran ayında Türk yazılım firmalarını dünyanın en büyük pazarı ABD ile buluşturan Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), “Smart Cluster” projesinin hayata geçirilmesi için çalışmalara başladı. Firmaların birbirleriyle rekabet etmelerinin yanında, büyük projelere odaklanarak işbirliği geliştirmelerini hedefleyen proje, yazılım sektörünün en büyük eksiklerinden biri olan “Bilişim Müteahhitlerini” doğuracak. Smart Cluster ile güç birliği yapacak yazılım firmaları, yurtdışında büyük projelere talip olmayı planlıyor.  

Ekonomi Bakanlığı’nın UR-GE teşvikleri (Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ) kapsamında Yazılım Yurtdışı Pazarlama Takımı (Tetsoft) Projesi ile çalışmalarına hız veren TET, şimdiye kadar yaptığı çalışmalarda tespit ettiği gelişmeye açık alanları tamamlamak için kolları sıvadı. “Smart Cluster” yaklaşımıyla yazılım firmalarını bir araya getirerek, rekabetten öte birlikte çalışma ve işbirliği ortamını geliştirmeyi hedefleyen TET, böylelikle UR-GE desteklerinin altyapısını da bir adım ileriye taşımayı hedefliyor.

Yazılım sektörüne “Bilişim Müteahhitleri”, “Birlikte Rekabet (coopetition)”  gibi birçok yenilikçi ve dinamik yeni kavramı getirecek olan Smart Cluster projesinin temel amacı, dünya çapında büyük projelere talip olacak bir küme oluşturmak.

Türkiye’nin uluslararası alanda rekabette güçlenmesi için Bilişim Müteahhidi olan ‘Entegratör’ firmalara ihtiyacı olduğunu ifade eden TET Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Esim, “Yeni geliştirilen “Smart Cluster” projesi ile Bilişim Müteahhitlerinin doğmasının önü açılacak. Kümelenme metodu hep rekabet üzerine kurulu ancak rekabet ederken de projelerde birlikte çalışma yeteneğinin geliştirilmesi gerekiyor. Sektördeki etkin firmalarımız “Smart Cluster” altında toplanarak yurtdışında büyük projelere talip olacaklar. Bunun ilk adımı da Akıllı Şehir konsepti dahilinde geliştirmeyi planladığımız Smart City projemiz olacak. Dünyada hızla yayılan Smart City, şehirde yaşayanların günlük yaşamlarını kolaylaştırmayı ve verilen hizmet kalitesini artırarak maliyetlerini azaltmayı amaçlıyor. Bunun için ulaştırma ağları, alt yapı hizmetleri, enerji ağları gibi bileşenlerin bilgi-işlem teknolojilerinin yoğun olarak kullanımıyla entegrasyonunu hedefliyoruz.” dedi.

Uluslararası rekabet ortamında, Türkiye’nin en zayıf olduğu noktalardan birinin kümelenme olduğunu vurgulayan Esim, “Büyük bir projeye talip olurken firmaların birlikte çalışma yetenekleri maalesef yeterince gelişmiş değil. Bu yeteneğin gelişmesi için kamunun yazılım ve bilişim projelerini kendi bünyesinde yapmaktan vazgeçmesi ve bu projeleri tamamen özel sektöre devretmesi gerekiyor. Böylelikle yurtiçinde büyük projeler yapıp referans oluşturacak Bilişim Müteahhitlerinin veya İş Ortaklığı yapan kümelenme gruplarının uluslararası arenaya çıkarken somut ve kanıtlanmış iş bitirme belgeleri olacak.” dedi.

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tet.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi bilişim sektöründe faaliyet gösteren girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor