Oyuncak Odaklı OSB İle Yerli Oyuncaklar Üretilecek!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin köklü bir medeniyete sahip olmasına rağmen maalesef milli bir oyuncak karakteri olmadığını belirterek, "Kurmayı düşündüğümüz(OSB) ile kültürümüzü, medeniyetimizi yansıtan, milli oyuncak karakterleri üretmeyi istiyoruz" dedi. Detaylar

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin köklü bir medeniyete sahip olmasına rağmen maalesef milli bir oyuncak karakteri olmadığını belirterek, "Kurmayı düşündüğümüz Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile kültürümüzü, medeniyetimizi yansıtan, milli oyuncak karakterleri üretmeyi istiyoruz" dedi.

Işık, 2015-2018 yıllarını kapsayan Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi'nde de yer verdikleri Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Konuyla ilgili dünya örneklerini incelediklerini anlatan Işık, sanayide gelişmiş ülkelerin oyuncak sektöründe de geliştiğini gözlemlediklerini söyledi.

Türkiye'nin köklü bir medeniyete sahip olmasına rağmen maalesef milli bir oyuncak karakteri olmadığına işaret eden Işık, "Mesela bir Keloğlan karakterimiz var ama ben hiç bir yerde Keloğlan oyuncağı görmedim. Türk oyuncağı denilince mesela bir de Karagöz ve Hacivat'ı ortaya koyarlar ama bunlar oyuncak değil, bir oyundur. Onun için, kurmayı düşündüğümüz Oyuncak OSB ile kültürümüzü, medeniyetimizi yansıtan, milli oyuncak karakterleri üretmeyi istiyoruz" diye konuştu.

 "Oyuncakların Kalitesi Artacak"

Oyuncağın, çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimleri ile sağlığını da yakından ilgilendirdiğini belirten Işık, özellikle yurt dışından gelen veya "merdiven altı" tabir edilen yerlerde üretilen oyuncakların, çocukların sağlığını olumsuz etkilediğini ifade etti.

Kurulacak OSB ile oyuncak üretiminde kalitenin de artacağını belirten Işık, şunları kaydetti:

"Sorunlu gördüğümüz alanlara şu anda da müdahale ediyoruz. Gerek üretim, gerek ithalat, gerekse de iç piyasada satış aşamasında önemli denetimler gerçekleştiriyor. Bir sıkıntı görürsek müdahale ediyoruz ancak, Oyuncak OSB'nin kurulmasıyla burada zaten kendiliğinden bir rekabet doğacak. Bu rekabet her alanda yaşanacak. Gerek kalite, gerek markalaşma, gerekse de fiyat anlamında firmalarımız arasında bir yarış olacak ve bu yarış, her anlamda katma değer oluşturacak. Böylece, çocuklarımızın ellerinden düşürmediği oyuncaklarda kullanılan boyadan tutun plastik malzemeye kadar her unsurunda kaliteyi artırmayı hedefliyoruz."

 "Erzurum Bu İşe Talip"

Bakanı Fikri Işık, Erzurum'un Oyuncak OSB için talip olduğunu bildirdi. Tasarım ve Ar-Ge'nin İstanbul'da, Kocaeli'nde veya Ankara'da yapılabileceğini ancak üretimin Erzurum'da rahatlıkla gerçekleştirilebileceğini belirten Işık, "Farklı bir durum olmazsa, Oyuncak OSB'yi Erzurum'da kuracağız" dedi.

www.sanayi.gov.tr kaynaklı haberimizi oyuncak sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor