Değerli Marka Olmaya Giden Yolun 7 Bileşenli Formülü!

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, 4 senedir en değerli bankası olan, bu yıl ise Türkiye’nin en değerli markası haline gelen bankada bu unvanı finansallardan, kurumsal sosyal sorumluluğa kadar uzanan 7 bileşenli formülün getirdiğini söyledi. Detaylar haberimizde..

2008 yılından beri Brand Finance tarafından ölçülen Türkiye’nin en değerli markaları sıralamasında bu yıl birincilik koltuğuna oturan Akbank, dünya sıralamasında ise 7 yılda 100 basamak yükseldi.

Bu yıl ilk defa bir banka ‘Türkiye’nin En Değerli Markası’ seçildi. Brand Finance tarafından 2008 yılından beri yapılan Türkiye’nin en değerli markalar araştırmasına bundan 8 sene önce 10’uncu sıradan giren Akbank, marka değerini de 4 kattan fazla artırarak 2.5 milyar doları geçti.

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, 4 senedir en değerli bankası olan, bu yıl ise Türkiye’nin en değerli markası haline gelen bankada bu unvanı finansallardan, kurumsal sosyal sorumluluğa kadar uzanan 7 bileşenli formülün getirdiğini söyledi. Binbaşgil, gelecek stratejilerini de açıklarken özetle “En iyi olmak istiyorsanız teknolojiyi en iyi siz kullanacaksınız. Biz teknolojide ‘süper’ olacağız, şubeleşmede ise müşteri bizi nerede, nasıl görmek istiyorsa gideceğiz.” dedi. Akbank olarak markalarına yatırım konusunda çok uğraş verdiklerini ve bir bankanın en değerli unsurlarından birisinin ‘markası’ olduğunu söyleyen Hakan Binbaşgil, en değerli marka olma yolunda etkili olan 7 faktörü şöyle aktardı:

►Finansallar: En önemli konulardan biri aktif kalitenizin yüksek olması. Bunu Akbank müşterilerinin kalitesi diye de düşünebilirsiniz. Türk bankacılık sektöründe takip oranı yüzde 2.9’dur. En yakın rakiplerimizde ise yüzde 2.6. Akbank’ta ise takipteki kredi oranı yüzde 1.7. Üstelik 2015 yılında hiç takipteki kredi portföyünden satış yapmadık. Öz kaynakları kuvvetli bir bankayız. Birinci çeyrek sermaye yeterlilik rasyomuzda rakiplerimizin üstünde yüzde 14 seviyesinde. Borsaya açık bir şirketiz. En fazla ‘al tavsiyesi’ verilen bankayız.

►İnovasyon: Yenilikçilik, Teknoloji: Mobil taraftaki gelişimi iyi gördük. Son 3-4 senedir mobil bankacılık bizim için bankacılıkta önemli konulardan biri oldu. Dolayısıyla da ilerlememiz rakiplerimizden daha hızlydı. Bugün 1.5 milyon’a yakın müşterimiz bankacılığı akıllı telefonlardan yapıyor. Akbank’ın sosyal medya da 2.4 milyon takipçisi var. Son 5 senede mobil teknolojilere ve IT’ye her sene ortalama 100-120 milyon dolar yatırım yapıyoruz. Yani yatırımlarımız 500 milyon doları aştı.

►Hizmet kalitesi: 1.000’-den fazla iş sürecimizi gözden geçirdik. Gereksiz ne kadar işlem varsa elimine ettik. Bu sayede 13 milyon müşterimizle yılda 4.5 milyon saat daha fazla zaman geçirebildik. 15 bin Akbanklı’nın her birinin de kalite skoru var. Yaklaşık 950 şube ve direkt kanalların hizmet kalitesini her gün ölçüyoruz. Hizmet kalite skoru tüm çalışanlarımızın performansına ve primlerine yansıyor. Son 10 yıldır “Örnek Şube Sertifikasyon Programı”nı yürütüyoruz.

►Kurumsal, sosyal sorumluluk(KSS): Çağdaş sanatı gençlere yaymaya çalışıyoruz. 10 üniversite 14 kampüste 12 bin öğrenci ile temasımız olmuş. Dünyanın parmakla gösterilen 6 üniversitenin öğrencileri bize gelmiş. 2012’de başladığımız Ekonominin Kahramanı Çocuklar programıyla 55 bin öğrencimize tasarruf eğitimi vermişiz.

►Girişimcilik: 2010’dan beri fikri olan girişimci 36 firmaya 90 milyon TL kaynak sağlamışız.

►Akbanklılar: Akbank’ın Türkiye’nin en değerli marka olması 67 senelik emeğin sonucu. Bunda 60.000’den fazla Akbank’lının emeği var. Bugün Akbank’ta 15 binin üzerinde kişi çalışıyor. Halen 10 binin üzerinde emeklimiz var. Bugüne kadar ise 60 bin kişi çalışmış. Yani Akbank Türkiye’de 60 bin bankacı yetiştirmiş. Çalışan kalitesi olarak farklı bir boyuta geldik. Çalışanlarımızın ortalama yaşı 33, yüzde 94’ü üniversite, yüzde 8’i ise yüksek lisans ve doktoralı. 1 kişiye yılda ortalama 62 saat eğitim veriliyor.

►Marka yönetimi: 35 kişilik bir marka yönetim ekibi + Türkiye’nin önde gelen çözüm ortaklarıyla işbirliği yapıyoruz. 2001 krizinde dahi iletişime ara vermedik. Sonucunda iletişim kitaplarında çalışmalarımızın örneklerine yer verildi. Her sene itibar araştırması yaptırıyoruz ve marka imajı ile reklam etkisi her gün inceleniyor. Her şubemizde bir arkadaşımızı, görev bağımsız, marka elçisi olarak seçiyoruz. Biz marka kitapçığımız var ve her şubede eksik olanı onlar söylüyor.

Türkiye’de ilk defa bir banka en değerli marka seçilirken Akbank dünya sıralamasında da son 7 yılda 100 basamak atladı. Dünyanın en değerli 81. markası olan Akbank’ın marka değeri de 631 milyon dolardan 2.5 milyar dolara yükseldi.

Mevduat ve Gayrimenkul Dışında Yatırımcıya Terzi Usulü Hizmet

Hakan Binbaşgil, bankanın üst yönetimde yapılan son değişime atıfta bulunup; bireysel bankacılık, özel bankacılık, kredi kartları ve kurumsal iletişimin bağlandığını da hatırlatarak “Yeni sermaye piyasası kanunu ile birlikte yatırım tarafı, sermaye piyasaları yeniden şekilleniyor. Para denilince akla hep mevduat ve gayrimenkul geliyor. 1.000’e yakın şubesi olan bir bankayız. Ak Yatırım ve Ak Portföy ile de daha sinerjik çalışmalıyız. Bu işlerin arkasına teknoloji de koyarak tek elden yönetilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türk halkına bugüne kadar gelenekselin dışında, terzi usulü hizmet vermek istiyoruz”. diye konuştu.

Dünya Gazetesi kaynaklı haberimizi girişimlerini ve projelerini markalaştırmak isteyen girişim ve yatırımcı okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor