Haziran SAMEKS Verileri: Düşüşe Rağmen Ekonomimiz Halen Canlı!

MÜSİAD, her ayın son haftasında açıkladığı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verilerini MÜSİAD Kocaeli Şubesinin ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir ve MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş tarafından açıklandı. Detaylar

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, her ayın son haftasında açıkladığı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verilerini MÜSİAD Kocaeli Şubesinin ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir ve MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş tarafından açıklandı.

MÜSİAD Kocaeli Şube Başkanı Celal Ayvaz, SAMEKS verileri Türkiye ekonomisinin gelecek aylardaki performansını yansıtması açısından önemli bir gösterge olduğunu belirtti.

2012 yılının Ekim ayında başladıkları veri toplama çalışmalarının, 2013 yılının Ocak ayında düzenli bir şekilde raporlara dökülerek raporlama çalışmalarının başladığını belirten MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş, SAMEKS verilerinin gelecek aylardaki ekonomik hareketler hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Bin 100 iş yerinde tespit edilen havuz çalışmasında, 500 iş yerinin satın alma müdürleri ile yapılan veri çalışmasından akademisyenlerin de desteği ile bu bilgilere ulaşıp gelecek aylardaki karşılaşılacak sıkıntıları gördüklerini ifade eden Demirbaş, "Haziran ayında yaptığımız çalışmada, toplanan verilerde, bu ay sanayi endeksi önceki aya göre 7,81 puanlık azalışla 51,69 değerine, hizmet endeksi ise bir önceki aya göre 6,75 puanlık azalış göstererek 50,00 puana inmiştir. Haziran ayında Bileşik Endeks, bir önceki aya göre 7.06 puan azalarak 50,49 değerine düşmüştür. Bu ay ekonomik değerlerde geçen aya göre düşüş yaşanmasına rağmen SAMEKS verilerinin 50 baz puanın üzerinde olması ekonomimizde canlılığa işaret etmektedir" dedi.

‘Siyasi Belirsizlik Ekonomide Hız Kaybı Sinyalini Verdi ’

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,3 büyüyerek, 22 çeyreklik dönem boyunca aralıksız pozitif büyümesini sürdürürken 7 Haziran Genel Seçimi sonrası oluşan siyasi belirsizlik ortamından kaynaklanan bir hız kaybının sinyalini verdiğini söyledi.

İç ve dış hadiseler nedeniyle yüksek seyreden Dolar/TL paritesinin, seçimden hemen sonra rekor seviyelere yükselmesinin, Haziran ayında piyasalar açısından olumsuz bir durum olduğunu belirten Özdemir, koalisyon hükümetinin kurulmasına yönelik söylemlerin, ‘erken seçim’ ihtimalinden daha ağır basmasının piyasalar tarafından olumlu karşılandığını ve seçimin hemen akabinde oluşan ‘belirsizlik’ ortamının yerini bir ‘bekleyiş’ ortamına bıraktığını ifade etti.

‘2015 Genelinde Türkiye Yüzde 3 Büyüme Oranını Yakalayacaktır’

Küresel ekonomik belirsizliklerin devam ettiğini hatırlatan Özdemir, “İç politik havanın seçim süreciyle hareketlendiği bir ortamda, yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda %2,3 büyüyen Türkiye ekonomisi; siyasi belirsizliklerin kısa vadede ortadan kalkması ile birlikte, 2015 geneli için hedeflenen %3 büyüme oranını yakalayacaktır. Küresel ekonomide ise belirsizlik ortamı devam etmektedir. 2015 yılında küresel ekonominin toparlanma sürecinin yavaş bir seyir izleyeceği tahmin edilmektedir.” dedi.

‘Yunanistan Avro Bölgesindeki Belirsizliğin Sürmesine Neden Oldu’

Ekonomik aktivitenin zayıf sürdürdüğü Avro Bölgesi’nde, 2015 yılı 1. çeyrek büyümesi %0,4oranında gerçekleştiğini söyleyen Özdemir, “Avrupa Merkez Bankası tarafından atılan adımlarla birlikte bölge ekonomisinde toparlanma işaretleri görülmeye başlandı. Mayıs ayında, enflasyonun yıllık bazda %0,3ile beklentiler paralelinde gerçekleşmesi, Avro Bölgesi’nin, kısmen de olsa, deflasyon riskinden uzaklaşmaya başladığına dair sinyaller vermektedir. Yaşadığı mali kriz derinleşen ve kreditörleri ile anlaşmazlıklarını bir türlü çözemeyen Yunanistan’ın, bankalarının ve Atina borsasının bütün haftayı kapalı geçirecek olması; Avro Bölgesi’nde ekonomik belirsizliğin sürmesine neden olmaktadır.” şeklinde konuştu.

‘Küresel Belirsizlikte Türkiye Ekonomisi Pozitif Büyüyor’

Amerika’da, GSYH büyüme oranının, %0,2 daralma olarak revize edildiğini beyan eden Özdemir, “FED’in 2015 yılı için büyüme beklentisi %2,3-2,7 aralığından %1,8-2,0 aralığına düşürmesi, faiz artışlarının daha yavaş gerçekleştirileceğine yönelik görüşleri desteklemektedir. Genel itibariyle küresel ekonomideki bu gelişmeler, elbette Türkiye’yi de etkilemekte ve ekonominin büyüme potansiyelini sınırlamaktadır. Bununla birlikte; küresel ekonomide belirsizliklerin sürdüğü böyle bir dönemde, Türkiye ekonomisi pozitif büyüme performansını sürdürmektedir.” ifadelerini kullandı.

SAMEKS hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.sameks.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor