Türkiye'nin İlk Yürüyen Robotu KOSGEB Desteği İle Geliştirildi!

KOSGEB Başkanı Recep Biçer İstanbul İşletme ziyaretleri kapsamında MAIA ROBOTICS işletmesini ziyaret ederek, KOSGEB desteği ile üretilen Türkiye’nin ilk iki bacaklı yürüyen robotunu inceledi. Detaylar haberimizde..

KOSGEB Başkanı Recep Biçer İstanbul İşletme ziyaretleri kapsamında Maia Robotics işletmesini ziyaret ederek, KOSGEB desteği ile üretilen Türkiye’nin ilk iki bacaklı yürüyen robotunu inceledi.

Robotun Üretim Hikayesi

Necati Hacıkadiroğlu, 2001 senesinde Koç Üniversitesi Robotic topluluğunda Exo-skeletonlar üzerinde çalışmaya başlamış, bu konuda patent başvuruları yapan Hacıkadiroğlu, 2006 yılında KOSGEB’den destek alarak Boğaziçi Üniversitesi'nde Türkiye’nin ilk iki bacaklı yürüyen robotunu geliştirmiş. Felçlilerle çalıştıkça, felçlileriçin önceliğinin bağımsız olmak, mobil olmak ve kollarını sağlıklı insanlar gibi kullanabilmek olduğunun farkındalığına vardılar. Daha sonra Exo-skeletonlar’ın koltuk deynekleri ile kullanılabildiği için çok yavaş hareket imkanı vererek felçlilere istedikleri bağımsızlığı sunamadığını gördüler.

Yeni bir fikirle ortaya çıktılar. Bu fikir, kişinin alt vücudunu destekleyerek ayağa kalkmasını, ve ayakta hareket etmesini sağlayan, küçük bir cihaz geliştirme fikriydi. Hacıkadiroğlu’nun ailesinin fonlamasıyla cihazı geliştirmeye başladılar.

2012 yılında Sabancı üniversitesi’nin yatırım şirketi olan Inovent’in de desteğiyle çalışan prototipi tamamladılar ve potansiyel kullanıcı ve yatırımcıları çekmek için bir pazarlama kampanyası yaptılar.

Dünya çapında haber oldu ve birçok ülkeden kullnıcı, distributör ve yatırımcıların yoğun ilgisini çekti. Azınlık hissesi için 2013 yılında Amerika’lı yatırımcılarla anlaşan ekip, 2014 yılında Tek RMD’yi son haline getirdi. Almanya TUV Laboratuvarlarında güvenlik testilerinden başarı ile geçen Tek RMD, T.C Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Direktifine göre markalandı.

İşletme son olarak KOSGEB Endüstriyel Uygulama Destek Programı çerçevesinde aldığı desteklerle üretim hattına son şeklini verdi.

Üretim ISO 13485 Kalite Yönetim sertifikasına sahip olan Dudullu- İstanbul tesislerinde gerçekleştirilmekte ve dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç edilmekte. Şu an için Amerikan FDA sürecinin son aşamasında.

KOSGEB kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor