Fikri Işık: Üniversitelerimizin Pek Çoğunda Proje Yapma Kültürü Yok!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK'ta Proje Eğitimleri başlıklı yeni bir program başlattıklarını belirterek, "Önce biz bu proje kültürünü sanayici ve akademisyenlere kazandırmamız lazım. Maalesef üniversitelerimizin pek çoğunda proje yapma kültürü dahi yok." dedi. Detaylar..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK'ta Proje Eğitimleri başlıklı yeni bir program başlattıklarını belirterek, "Önce biz bu proje kültürünü sanayici ve akademisyenlere kazandırmamız lazım. Maalesef üniversitelerimizin pek çoğunda proje yapma kültürü dahi yok. Hele hele kaliteli proje çıkarmakta zorlanıyoruz." dedi.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Genel Kurulu'nda konuşan Işık, Türkiye'nin bilgi toplumu olması gerektiğini söyledi.

"Üretimin de sanayimizin de bu noktada bir evrime ihtiyacı var." diyen Işık, "Güçlü bir sanayi altyapısı olmayan ülkeler teknolojik dönüşümünü yapamadılar. Şu anda dünyada teknolojik dönüşümü başaran ülkelerin hemen hemen tamamı güçlü bir sanayi altyapısına sahip olan ülkelerdir. Türkiye'nin bugün bilgi toplumuna geçişi sağlayacak bir sanayi altyapısı var. Artık bilgi odaklı üretime daha fazla ağırlık vermeliyiz. Bunun için de Ar-Ge ve inovasyon artık sanayimizde bizim mecburi istikametimiz. Bunun dışında başka bir yolumuz da yok." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin katma değeri yüksek ürün üretmediği takdirde, Uzakdoğu ile dünyanın gelişen ülkeleriyle rekabet şansını her geçen gün kaybedeceğini vurgulayan Işık, Türkiye'nin ucuz iş gücü rekabetiyle avantaj sağlama döneminin sona erdiğini, artık Türkiye'nin nitelikli iş gücü, bilgi ve Ar-Ge ile avantaj sağlama dönemine geçtiğini kaydetti.

"600'ün Üzerinde Nitelikli Bilim İnsanımız Türkiye'ye Tekrar Döndü"

Ar-Ge maliyetini hükümet olarak sanayicinin sırtına yüklemediklerini, yaptıkları tüm düzenlemelerle külfeti bölüştüklerini anlatan Bakan Işık, "Ar-Ge merkezleri kuran firmalarının yaptığı her yüz liralık harcamanın neredeyse 40 lirasını biz karşılıyoruz. Teknoparkta çok ciddi teşvikler veriyoruz. TÜBİTAK ve KOSGEB ile destekliyoruz" şeklinde konuştu.

Bakan Işık, "tersine beyin göçü" konusuna çok önem verdiklerine işaret ederek, şunları söyledi: "Şu ana kadar 600'ün üzerinde nitelikli bilim insanımızı Türkiye'ye tekrar döndürdük. Ama Almanya, ABD, Japonya gibi teknolojisinin çok gelişmiş olduğu merkezlerdeki bilim insanlarımızın Türkiye'ye dönmesinden ziyade Türkiye ile işbirliği yapılmasını önemsiyoruz. Gelin, Türkiye'nin sanayicisiyle, akademisyenleri, gerekirse dışarıdaki beyin gücünü bir araya getirelim, ortak projeler yapalım. Biz buna devlet olarak da destek verelim ama bu Ufuk 2020'den en az bir milyar avro proje alalım. Bununla ilgili çok ciddi gayret gösteriyoruz."

"Üniversitelerimizin Pek Çoğunda Proje Yapma Kültürü Yok"

"TÜBİTAK'ta yeni bir program başlattık" diyen Bakan Işık, "Proje eğitimleri. Önce biz bu proje kültürünü sanayici ve akademisyenlere kazandırmamız lazım. Maalesef üniversitelerimizin pek çoğunda proje yapma kültürü dahi yok. Hele hele kaliteli proje çıkarmakta zorlanıyoruz. Bunun için özellikler sanayicilerimize çağrımız. Ne olur bu Ar-Ge ve inovasyona daha çok yatırım yapın. Ne oluyor kendi alanınızda bilgi ve teknoloji üretebilecek bir anlayışı daha fazla benimseyin. Biz bu konuda hükümet olarak her türlü desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Sanayicilerden proje beklediklerini anlatan Işık, GOSB'deki sanayicilerin ciddi gayret gösterdikleri takdirde, sadece kendi firmalarını büyütmeyeceklerini, aynı zamanda Türkiye'nin gelişmesine de çok ciddi katkı sağlayacaklarını belirterek, bu konuda Bakanlık ve hükümet olarak işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.

Işık, OSB'lerdeki endüstri meslek lisesi sayısının 66'ya ulaştığını anımsatarak, "OSB'lerin içerisinde meslek yüksek okullarını destekleyeceğiz, teşvik edeceğiz. Çünkü OSB'lerin şu anda en önemli ihtiyacı nitelikli insan. Pek çok şehrimizde nitelikli insan bulamam korkusundan insanlar yatırımı arttıramıyor, fabrikasını büyütemiyor. Bu sorunu adım adım çözüyoruz" ifadesini kullandı.

Haberimizi sanayici ve akademisyen okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor