İşbirliği ve Yatırım Zirvesi'nden Türkiye Ekonomisine 20 Milyar $!

İstanbul Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi, 30 Mayıs 2015’de Ataköy Sheraton Otel’de gerçekleştirildi. Dev Şirketler “Türkiye’ye Güveniyoruz. Yatırım Yapmaya geldik” mesajını verdi. Detaylar haberimizde..

İstanbul Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi, 30 Mayıs 2015’de Ataköy Sheraton Otel’de gerçekleştirildi. Dev Şirketler “Türkiye’ye güveniyoruz. Yatırım yapmaya geldik” mesajını verdi.

7 farklı ülkeden, milyarlarca Euro iş hacmine sahip, 33 yabancı şirket ile 40’dan fazla Türk şirketi zirvede bir araya gelerek, işbirliği ve yatırım olanaklarını değerlendirdi. Zirveye özel konuk olarak katılan Katar Belediye ve Kent Planlaması Bakanı Abdul Aziz Al-Thani ve onur konuğu olarak katılan Polonya eski Başbakan Yardımcısı ve Tarım Bakanı Roman Jagiellinski gibi dikkat çekici isimler de katıldı.

AB ve Birleşmiş Milletler’e akredite olan Uluslararası Diplomatlar Birliği (DMW Türkiye) ve AB Komisyonu ve Parlamentosu’na akredite Avrupa İşadamları Kulübü’nün birlikte düzenledikleri, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Polonya Ekonomi Bakanlığı’nın desteklediği İstanbul Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi, 30 Mayıs 2015’de Ataköy Sheraton Otel’de gerçekleşti. Zirveye siyasetçiler, bürokratlar, büyükelçiler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasının seçkin isimleri katıldı.

Açılış konuşmasını ev sahibi olarak DMW Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik yaptı. Bozçelik; "İşbirliği ve Yatırım Zirvesi ile Türkiye’nin gerçek potansiyelini, yatırım fırsatlarını karşılıklı olarak paylaşmak ve derin işbirliği sağlamak amacındayız. Oluşturacağımız katma değerin, uluslararası gelişmelerin giderek çok boyutlu bir nitelik kazanmakta olduğu dünyamızda, birikimlerimizi ulusal çıkarlar ve uluslararası değerlerin ortak idealler doğrultusunda kazanımlar getireceğine inanmaktayız." dedi.

İşbirliği ve Yatırım Zirvesi’nin ikinci ev sahibi Avrupa İşadamları Kulübü Başkanı Zbigniew Roch; "DMW Türkiye ile işbirliği yapmakla, ne kadar doğru bir karar aldığımızı bu toplantıda görüyorum. Mutluyum ve heyecanlıyım. Türkiye’nin konumu eşsiz. İnsan buradan dünyaya bakınca, güçlü bir ekonomi, dev projeler, büyük yatırımlar görüyor. Avrupa’nın durgun ekonomisine karşılık, burada müthiş bir dinamizm var." dedi.

Zirve’nin Onur Konuğu Polonya eski Başbakan Yardımcısı ve Tarım eski Bakanı Roman Jagiellinski; "Türkiye ile ortak değerlerimiz ve ortak ideallerimiz var. Türkiye ile Polonya ekonomik alanda da derinleşmelidir." dedi.

İstanbul Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi’nin öğleden sonraki oturumunda yabancı ve Türk İşadamları yaptıkları sunumlar ve şirket tanıtımları ile ortak yatırım ve işbirliği fırsatlarını karşılıklı ortaya koydular. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Kıdemli Danışmanı ve Almanya'nın eski Türkiye Büyükelçisi Dr. Wolf-Ruthart Born; Türkiye Ekonomisi ve Yatırım Fırsatları üzerine bir sunum yaptı.

Almanya’nın birinci, Avrupa’nın üçüncü büyük çelik yapı üreticisi ve köprü inşaatları yapımcısı Cp-Bau Başkanı Rolf Heinecke; "Türkiye’de pek çok fırsat var. Bunları değerlendirmek istiyoruz. Türkiye’de dev yatırımları görüyoruz. Bu yatırımlara biz de katkı sağlamak isteriz. Ayrıca Türk şirketleri ile Almanya’da ortak projelerde partner olabiliriz. Türkiye’de seçimlerin iyi geçmesini diliyorum. Türkiye’de tek parti ve ekonomik başarı devam etmelidir." dedi.

Almanya’nın milyarder işadamı Manfred Hellwig; Türkiye’de Teknoloji ve Ar-Ge konusunda yatırım yapmak istediğini ve güçlü yatırımcılarla masaya oturabileceğini belirtti. Avrupa’nın enerji Oscar’ını alan Prof. Dr. Bohdan Maciej Zakiewicz; yenilenebilir enerji alanında yeni bir enerji teknolojisinin ilk defa sunumunu yaptı.

Arap-Türk İş Konseyi Başkanı Katarlı Büyükelçi Mohamed Yousef; Türkiye ile ciddi işbirliği yaptıklarını belirterek; "Bünyemizde farklı sektörlerden, 200’den fazla güçlü Türk ve Ortadoğulu şirketler var. Şimdi Afrika’ya açılmak istiyoruz. Türk Hükümeti’nin Afrika açılımını destekliyoruz. Birlikte çok iyi işler yapabiliriz." dedi.

KfW IPEX Bank İstanbul Direktörü Thomas Selzer; Banka’nın yatırımcılara finansal destek sağladıklarını ve bundan sonra da sağlamaya devam edeceklerini söyledi.

İstanbul Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi’ne katılan Alstom, Kadooğlu Holding, Altınbaş (Altınbaş) Holding, Yeşil İnşaat, Girne Amerikan Üniversitesi, Elite Environment Energy S.A.E gibi pek çok şirketin Başkan, CEO ve üst düzey yöneticileri işbirliği ve yatırım için güçlü ve olumlu mesajlar verdi.

İstanbul Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi’nin kapanış konuşmasını zirvenin özel konuğu olan Katar Belediye ve Kent Planlaması Bakanı Abdul Aziz Al-Thani yaptı. Al-Thani; "Türkiye barış dolu cennet bir ülke ve yatırımlar konusunda gerçekten büyük fırsatlar var. Avrupa’dan bu kadar çok ve farklı sektörlerden yatırımcının gelmesi, dikkat çekicidir. Bu Organizasyonu yapan DMW Türkiye ve Avrupa İşadamları Kulübü’ne teşekkür ederim." dedi.

İstanbul Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi sonrasında bir araya gelen yatırımcılar; özellikle yenilebilir enerji başta olmak üzere, inşaat, turizm, petrol, petrol taşımacılığı, turizm, tarım, teknoloji ve Ar-Ge gibi alanlarda 2017’ye kadar yaklaşık 20 Milyar Dolarlık yatırım fırsatı olduğunu ve bunun ivedilikle reel hale gelmesi gerektiğini belirttiler.

İstanbul Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.isbirligizirvesi.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi yatırımcı okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor