Türk Savunma Sanayinin Geleceği de Kümelenmede!

STM, sanayi kümelenmeleri konusundaki sektör raporunu yayınladı. Raporda verilen örnekte savunma firmalarının yaklaşık yüzde 80’inin Ankara’da bulunduğu, sektörde 2020 yılına kadar ciro ve personel olarak önemli bir artış beklentisi olduğuna dikkat çekildi. Detaylar haberimizde..

STM, sanayi kümelenmeleri konusundaki sektör raporunu yayınladı. Raporda verilen örnekte savunma firmalarının yaklaşık yüzde 80’inin Ankara’da bulunduğu, sektörde 2020 yılına kadar ciro ve personel olarak önemli bir artış beklentisi olduğuna dikkat çekildi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın bir iştiraki olarak faaliyetlerini yürüten STM A.Ş, sanayi kümelenmeleri konusundaki raporunu yayınladı. “Aynı coğrafyada, benzer iş kolunda faaliyet gösteren, birbiriyle işbirliğinde bulunan işletmelerin ve onları destekleyici kurumların bir araya gelmesi” olarak tanımlanan kümelenmelerin, stratejik bir öneme sahip olduğu vurgulandı. Rapora göre kümelenme girişimlerinin başarıya ulaşması için “ulusal ve uluslararası seviyede etkin bir işbirliği mekanizmaları kurmak” dahil çok sayıda önemli kriter bulunuyor.

Lokomotif Sektör Savunma

Türkiye’deki doğal kümelenmenin en iyi örneğinin Ankara’daki savunma sektörü olduğu belirtilen rapora göre savunma firmalarının yaklaşık yüzde 80’inin Ankara’da bulunuyor ve sektörde 2020 yılına kadar ciro ve personel konularında önemli bir artış beklentisi bulunuyor. Türkiye’de savunma, uzay ve havacılık sektöründeki kümelenmelerin tek tek incelendiği raporda dünyadan da örnekler verildi. İleri teknolojilere dayalı sanayi alanlarında yürütülen çalışmaların diğer sanayi dallarının gelişmesinde önemli rol oynadığının altı çizildi. STM raporunda gelişmiş ülkelerin savunma, havacılık ve uzay sanayiini öncelikli görerek bu alandaki kümelenmelere özel önem verdiği kaydedildi.

Maliyet Azalırken Rekabet Gücü Artıyor

STM raporuna göre kümelenmelerin bölgede sektör ile ilgili çözüm ortaklarının bir arada bulunması ve tarafların bunlara kolayca erişimini sağlıyor. Firmalar en iyi yaptıkları işe odaklanarak bilmedikleri işlerle zaman kaybetmiyor ve ortak sinerji ile başarıyı çok daha kolay yakalıyor. Kümelenmeler sayesinde tedarik zincirinin kısalırken maliyetler azalarak ve rekabet gücü artıyor. Kümelenmelerin yarattıkları cazibe sayesinde yabancı sermaye bölgeye çekiliyor. Kümelenme bölgesinde bir öğrenme ortamı yaratılarak bilgiye ve uzman işgücüne kolay erişim sağlanıyor.

STM Kümelenme Analizi hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve Türkiye'deki Kümelenme örneklerini incelemek isterseniz analizin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Haberimizi sanayi sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 3.933 kişi okudu.
Kategori: Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor